Awaria-pilnie pomocy.Wentylatory sie kreca caly czas.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Awaria-pilnie pomocy.Wentylatory sie kreca caly czas.
Mam powazny problem. Silnik 1.6 Sr. Jak uruchomie silnik oba wentylatory sie krecacaly czas. Jak wylacze przestaja. Termostat wydaje mi sie ze dziala bo nagrzewa sie silnik szybko i 90 rowno trzyma. Dolny przewod do chlodnicy jest taki lekko cieply, gorny goracy. Probowalem zagrzac ale nie da sie bo ciagle sie kreca wentylatory. wymienilem czujnik zielony ale to nic nie dalo. Zastanwiam sie co mozna byc przyczyna? Sterownik wentyaltorow pod prowadnica przednia czy moze to wina termostatu- tam tez jest czujnik czarny, ale chyba dziala bo podlaczylem inny nie wmontowujac i dalej sie kreca wentylatory. Pomozcie bo szkoda kasy abny wymieniac wszystko.
jak wyjmuje wtyczke z chlodnicy 2 piny to dalej sie kreca. Dopiero przestja krecic jak wyjme glowne przewody od sterownika. tempreatura rowno 90 i ani rusz. Dolny waz lekko chlodny, co mam robic. Jak sprawdzic czujnik w chlodnicy?
[ Dodano: Sob Kwi 24, 2010 21:27 ]
Za tydzien jade w daleka trase a tu takie niespodzianki.Odlaczalem nawet 2 czujniki a wiatraki dalej kreca. Szok.
[ Dodano: Sob Kwi 24, 2010 21:27 ]
Za tydzien jade w daleka trase a tu takie niespodzianki.Odlaczalem nawet 2 czujniki a wiatraki dalej kreca. Szok.
Jak wyciągnąłęs i chodzą dalej! To czujnik nie ma z tym nic wspólnego! Tylko w sterowniku wentylatorów http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1 Spróbuj poczyścic styki w nim Wiem że naprawiają to tylko potrzeba troche wiedzy!speede pisze:Jak sprawdzic czujnik w chlodnicy?
Ostatnio zmieniony sob kwie 24, 2010 22:33 przez Rafał 21, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
- Paweł Marek
- V.I.P.
speede, najszybciej by było jakbyś zdobył taki sterownik na podmianę, poprzez pożyczenie, ponieważ winien może być sam sterownik jak również któryś z czujników na podstawie których on funkcjonuje. U mnie przykładowo był to odpięty i stykający od silnika kabel od dodatkowego czujnika temperatury. Ale inne auto - więc chodzi mi tylko o ogólne naprowadzenie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Witam przeygladalem sie temu sterownikowi ida tam w duze kostki, wyjelem je i sprawdzilem styki sa ok czysciutkie. Nie mam sterownika na podmiane , wiem ze sa rozne setrwniki u mnie jest klima manualna. Czy napewno obstawiacie na ten sterownik?
[ Dodano: Nie Kwi 25, 2010 14:11 ]
kurcze a moze wymienic ten termowlacznikw w chlodnicy? Skoro jak odpinam kostke od niego to dalej bez zmian - sie kreca - wtykam tez sie kreca. Dzis zauwazylem ze jak odpalilem na zimnym to sie nie krecily dopiero cos kolo 60 stopni zaczely i juz nie przestaly. W takim razie usterka wystepuje losowo.
[ Dodano: Nie Kwi 25, 2010 14:11 ]
kurcze a moze wymienic ten termowlacznikw w chlodnicy? Skoro jak odpinam kostke od niego to dalej bez zmian - sie kreca - wtykam tez sie kreca. Dzis zauwazylem ze jak odpalilem na zimnym to sie nie krecily dopiero cos kolo 60 stopni zaczely i juz nie przestaly. W takim razie usterka wystepuje losowo.
- Paweł Marek
- V.I.P.
o to chodzi że nie na pewno. Dlatego podmiana najszybciej sprawę wyjaśni. Ne wiem jak w Mk4 ale pewnie jak w mk3 - VAG-iem się manualnej klimy i tak nie zdiagnozuje więc pozostaje metoda podmiany albo sprawdzania wszystkich czujników z miernikiem co będzie czasochłonne.speede pisze:Czy napewno obstawiacie na ten sterownik?
Oczywiście wymiana włączika w chłodnicy niema sensu
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
po uruchomieniu zimnego silnika wentylatory pracuja dalej. Wykasowalem bledy i po chwili pojawil sie 1 blad :17701 - Map Controlled Engine Cooling Thermostat (F265): Short to Plus.. Wykasowalem i nie wiem na jak dlugo. Mimo to wentylatory sie kreca. Blad wskazuje na termostat, z tego co patrzylem to on dziala, nagrzewa sie idealnie porownujac temp z vag jest 2-4 stopni.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Nie termostat a czujnik temperatury płynu - tak jest podane tu
http://www.a4club.pl/index.php?topic=21158.0
choć raczej wygląda mi to na sterownik.
Najpierw, przed zakupem drogiego sterownika, trzeba odpiąć czujniki w rurach z płynem chłodzącym przy termostacie, bo są chyba dwa lub też jeden podwójny - i sprawdzić. Zaznaczam że nie chodzi o ten na chłodnicy ale inny z cienkimi przewodami do włączania sterownika wentylatorów (najprawdopodobniej szaro-żółtym i niebiesko-czerwonym).
Stała praca wentylatorów powoduje błąd w "mapie" czasowej osiągania przez silnik w danym czasie od uruchomienia - zadanej temperatury. Błąd jest więc pewnie podawany jako "awaria termostatu".
http://www.a4club.pl/index.php?topic=21158.0
choć raczej wygląda mi to na sterownik.
Najpierw, przed zakupem drogiego sterownika, trzeba odpiąć czujniki w rurach z płynem chłodzącym przy termostacie, bo są chyba dwa lub też jeden podwójny - i sprawdzić. Zaznaczam że nie chodzi o ten na chłodnicy ale inny z cienkimi przewodami do włączania sterownika wentylatorów (najprawdopodobniej szaro-żółtym i niebiesko-czerwonym).
Stała praca wentylatorów powoduje błąd w "mapie" czasowej osiągania przez silnik w danym czasie od uruchomienia - zadanej temperatury. Błąd jest więc pewnie podawany jako "awaria termostatu".
Ostatnio zmieniony pn kwie 26, 2010 01:49 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.