Ruszająca się półoś
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ruszająca się półoś
Koledzy, mam pytanie. Wczoraj zauważyłem, że lewa półoś (ta krótsza) ma luzy w pozycji poziomej. Chodzi w lewo i w prawo w linii prostej. Co może być przyczyną tego luzu?? Oznaki daję przegub zewnętrzny (stuka i strzela na zakrętach). Czy winą tego luzu może być ten zużyty przegub, czy to wina półosi??
Z góry dziękuje za pomoc
Z góry dziękuje za pomoc
- Progresywny
- Lubie to!
- Progresywny
- Lubie to!
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Bolson Tdi pisze:Tak, ponieważ te luzy powoduje padnięty przegub, po wymianie powinno sie uspokoic. Zresztą sam zobaczysz jak wymienisz- bo o to sie prosi
wytłumacz mi jak wedle Ciebie objawia sie zuzyty przegub.. bo na pewno nie to , ze półoska chodzi w linii poziomej...
jakbys wiedział jak zbudowany jest przegub np wewnętrzny , to wieziałbys ze gadasz głupoty..
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Więc te luzy na półosi mogą być przyczyną czegoś innego?? Bo już się trochę pogubiłem.guti pisze:Bolson Tdi pisze:Tak, ponieważ te luzy powoduje padnięty przegub, po wymianie powinno sie uspokoic. Zresztą sam zobaczysz jak wymienisz- bo o to sie prosi
wytłumacz mi jak wedle Ciebie objawia sie zuzyty przegub.. bo na pewno nie to , ze półoska chodzi w linii poziomej...
jakbys wiedział jak zbudowany jest przegub np wewnętrzny , to wieziałbys ze gadasz głupoty..
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
to normalne , ze półoska ma lekki na długosci bo pracuje na wewn przegubie to nie moze byc na sztywno , bo wylatywałoby na kazdym zakręcie minimalny luz musi byc kazde drgnięcie silnika , przeniesienie ciezary całego układu na jedną strone w zakręcie.. powoduje , ze wewn przegub pracuje , natomiast zew nie puszcza półoskiSzakarov pisze:Więc te luzy na półosi mogą być przyczyną czegoś innego??
jak Ci klekoce przegub, to wyjmij go , przemyj , wyczysc, zobaczu czy masz koszczyczek cały , czy kulki i ich gniazda sa ok, czy nie maja wzerów.. moze wystarczy posmarowac porzadnie i bedzie ok
a jak nie to wymiana , polecam Spidan
[ Dodano: Pon Kwi 26, 2010 11:24 pm ]
połoska nie moze miec luzu góra dół , i nie moze miec luzu jak chcesz ją przekręcic tak jakbys chciał ruszyc autem , za pomocą ręki
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
mam podobny problem wiec napisze tutaj żeby nie zakładac nowego tematu, a w wyszukiwarce nie znalazłem odpowiedzi.
Jak jade prosto i ruszam deliatnie kierownica na boki albo np. zmieniam pas to czuc wyraźne drgania / szarpania kierownica. Jak jade idealnie prosto to jest ok. wymieniałem końcówki drażka stabilizatora bo były wybite ale nie pomogło, koła mam wyważone, Mysle że to może byc cos z przegubem wewnetrzym albo cos z kolumna kierownicza??
Jak jade prosto i ruszam deliatnie kierownica na boki albo np. zmieniam pas to czuc wyraźne drgania / szarpania kierownica. Jak jade idealnie prosto to jest ok. wymieniałem końcówki drażka stabilizatora bo były wybite ale nie pomogło, koła mam wyważone, Mysle że to może byc cos z przegubem wewnetrzym albo cos z kolumna kierownicza??
- Progresywny
- Lubie to!
guti spokojnie.. nie wiedzialem ze o takim wielkim luzie mowa.. widze kolega pisze o ok. 5 cm No dużo dużo!Nie powinno być tak.
To fakt połoś nie powinna chodzic w lini poziomej.. bo przegub zewnętrzny ją z drugiej strony trzyma.
I tak czy siak musisz zobaczyc o co w tym chodzi (przegub klekocze) -najlepiej wykręcic ją całą i obadaj czy wszystko z dwóch stron wygląda tak jak powinno, bo nie wiadomo skąd te luzy. może zabezpieczenie spadlo...
To fakt połoś nie powinna chodzic w lini poziomej.. bo przegub zewnętrzny ją z drugiej strony trzyma.
I tak czy siak musisz zobaczyc o co w tym chodzi (przegub klekocze) -najlepiej wykręcic ją całą i obadaj czy wszystko z dwóch stron wygląda tak jak powinno, bo nie wiadomo skąd te luzy. może zabezpieczenie spadlo...
Ostatnio zmieniony wt kwie 27, 2010 15:13 przez Progresywny, łącznie zmieniany 1 raz.