1.6 SR i wasze problemy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
U mnie dzisiaj kolejny dzien walki z gasnacym zimnym silnikiem i falowaniem na rozgrzanym. Nie łapie zadnego lewego powietrza. (mialem caly kolektor zdemontowany. Przepływka po odlaczeniu: (bylo gorzej) Przepustnica jeszcze raz pomiary miernikiem. Wszystko ok oprucz tego ze silnik w przepustnicy jak mu podalem napiecie na wylaczonym silniku to nie dzialal tak jak powinien ( czyli w miare podnoszenia napiecia powinien plynnie otwierac zawor i odwrotnie a on tak skokami) czy mam racje z tym silniczkiem co ustawia zawór????? Jak on powinien działać????? I jeszcze jedno. Wyzerowalem wyuczone wartosci silniczkowi i po odpaleniui chodzil jak zegarek. Wystarczylo ze raz przygazowalem i juz vag-com pokazywal blad 533- regulator biegu jalowego. A ciag binarny na kanale 98 pokazywal ze nie ma odpowiedniego napiecia na elemencie sterujacym zaworem (to chyba o silniczek chodzi) Wiec cos juz mam. Co o tym myslicie?????
Marcin
-
- Nowicjusz
jeszcze parę km i nie byłoby co robić, a tak zrobili 12setek poszło
no to zobacze co sie bedzie na tym mineralnym działo i wymienie na półsyntetyk z powrotem no słuchaj mam 150 tys ale to jest chyba naciągane niby nie dawno wymieniłem jeszcze oryginalna pompe wody .... ale cholera wie co jest grane z tym przebiegiem .. napewno ma w ch.. wiecej:( co do silnika masz racje no włoze inny i nie bedzie wiadomo tez co sie bedzie działo a ja mam takich madrych mechaników ze zaden nie chce pierscieni wymienic bo mówią ze bedzie sie docierał i takie pierdoły ze olej dalej bedzie brał i *#cenzura#*... mnie trafić chce jak tego słucham...
a czemu nie było by co robic ze silik by sie zatarł czy jak???? jak czytam to te minerały tez mają jczyscic silnik ... no ale papier przyjmie wszystko:(
no to zobacze co sie bedzie na tym mineralnym działo i wymienie na półsyntetyk z powrotem no słuchaj mam 150 tys ale to jest chyba naciągane niby nie dawno wymieniłem jeszcze oryginalna pompe wody .... ale cholera wie co jest grane z tym przebiegiem .. napewno ma w ch.. wiecej:( co do silnika masz racje no włoze inny i nie bedzie wiadomo tez co sie bedzie działo a ja mam takich madrych mechaników ze zaden nie chce pierscieni wymienic bo mówią ze bedzie sie docierał i takie pierdoły ze olej dalej bedzie brał i *#cenzura#*... mnie trafić chce jak tego słucham...
a czemu nie było by co robic ze silik by sie zatarł czy jak???? jak czytam to te minerały tez mają jczyscic silnik ... no ale papier przyjmie wszystko:(
Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!
co fakt to fakt elf strasznie płucze ale sam pisałeś, że tragicznie wygląda(czarny olej), jak na mój chłopski rozum(nie byłem i nie będę mechanikiem) osadzający się nagar blokuje ruch ruch elementów silnika, poza tym może zapchać Ci wydech(głównie kat.) lambdę.dimmer pisze:nie było by co robic ze silik by sie zatarł czy jak???? jak czytam to te minerały tez mają jczyscic silnik
![Obrazek](http://images49.fotosik.pl/1773/09392be9ac33ddf8.jpg)
tak tak ale czarny miałem półsyntetyk mobil 2000 nie wiem co sie stało ze taki był masakra poprostu z ciagnika lepszy wylewałem .......te mobil 2000 to teraz zastepstwo super s zmienili nazwe .. jak go wymieniłem był niczym woda i czarny jak smoła teraz wlałem elfa dopiero ze 100 km na nim zrobiłem..
Ostatnio zmieniony wt kwie 27, 2010 11:13 przez dimmer, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!
ok bede to sprawdzał
:) gdy mechanik mi robił uszczelke mówił mi ze było w silniku duzo szlamu i nagaru przwdopodobnie ktos przedemną lał do niego jakies dziadostwo moze z beczki albo nie wiadomo jeszcze co ale mówił ze duzo tego było ....
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Kolego licznik masz cofnięty o 50 do 100 tysięcy że ci się takie cyrki z tym silnikiem dzieją. Ja mam 150 tyś i też 100% pewności co do tego nie mam ale silnikowi do remontu to bardzo daleko. Zużycie oleju mieści się w granicach pół litra na 10tyś. A lubię mu dać po obrotach na trasie. Silnik hula wyłącznie na syntetyku. Z rury nigdy nie dymił. Obyś w końcu doszedł z nim do ładu. Pozdrawiam.dimmer pisze:no to zobacze co sie bedzie na tym mineralnym działo i wymienie na półsyntetyk z powrotem no słuchaj mam 150 tys ale to jest chyba naciągane niby nie dawno wymieniłem jeszcze oryginalna pompe wody .... ale cholera wie co jest grane z tym przebiegiem .. napewno ma w ch.. wiecej:(
[ Dodano: 29 Kwi 2010 16:21 ]
Kolego masz na bank problem z czujnikiem poziomu cieczy w zbiorniku.marekbz1 pisze:Witam Wszystkich ! Niedawno kupiłem mk4 1,6 Sr 100KM i mam taki problem :
Zapala się kontrolka od płynu chłodzącego ... Byłem u Mechanika i doradził mi wymianę zbiorniczka od płynu chłodzącego ... po wymianie na nowy zbiornik i wlaniu płynu G12 Problem nasilił się ... wcześniej paliła się kontrolka raz na kiedyś i gasła ! teraz jest non stop W komputerze pokazuje żeby wlać płyn jest na pewno no i żeby użyć konserwacji !
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
Witam koledzy. Oprócz problemów z zimnym silnikiem mam jeszcze problem z ubywaniem oleju w moim AKL. Samochód nie kopci czuc z wydechu spalinki czyste po porannym odpaleniu i czysta benzynke. Brak jakichkolwiek wycieków z silnika. Plyn chlodniczy czysty. Ma niecałe 200 000 przejechane (100%) Na jakies 3000,3500 km to jest mniej wiecej 3 miechy to litr musze mu uzupełnic. Ma ktos jakis pomysl co to moze byc???? Gdzie ten olej sie podziewa????
Pozdro
Pozdro
Marcin
- jozek88
- Użytkownik
- Kontakt:
z tego co mi wiadomo to te silniki tak maja- trzeba uzupelniac braki w oleju, ale litr to troche duzo niech sie wypowie ktos kto ma wieksza wiedze
K1 GTI by Jozin :)viewtopic.php?f=87&t=508979
Co jest ze czasem jak odpalam auto to obroty sa na 1200? Jak musne lekko pedal gazu to spadna na 900. Druga sprawa: powinien miec 800 a ma 900. Zauwazylem ze jak sie rozgrzeje i stoje na swiatlach to spada na 800, ale jak spuszcze go lekko na luzie spod swiatel to lekko drgnie i wskakuje na 900. Jak wcisne hamulec i sie zatrzyma to znow po chwili mam 800. Dziwna sprawa. Prosze o pomoc:)
a nie 760-800Jazz_Blue pisze:760-880 obr/min.
![chytry :chytry:](./images/smilies/chytry.gif)
jak zimny i na ssaniu to OKManieKK pisze:ze czasem jak odpalam auto to obroty sa na 1200
mam tak samo jak się autko toczy to podnosi obroty, po zatrzymaniu opada na 800 i okManieKK pisze:swiatel to lekko drgnie i wskakuje na 900. Jak wcisne hamulec i sie zatrzyma to znow po chwili mam 800
tak jak mają padnięte pierścionki -średnio po 180-200tys.km padająjozek88 pisze:to te silniki tak maja
![Obrazek](http://images49.fotosik.pl/1773/09392be9ac33ddf8.jpg)