[MK3] Pytanie o podkładkę pod talerzyk przedniego amora
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam
Pytanie: chodzi o przednie amortyzatory - czy pod talerzyk przychodzi na trzpień amortyzatora podkładka, żeby usztywnić od dołu talerzyk??? Bo od góry talerzyk trzyma, wiadomo, łożysko, poduszka amortyzatora i śruba, która wkręcana jest na trzpień amora, a jak winno być od dołu???
Średnica otworu talerzyka jest ciut większa od średnicy trzpienia, więc od dołu talerzyk nie jest przytrzymywany trzpieniem tylko, jakby wypychany i przytrzymywany sprężyną, czy tak być powinno???
Za odp. dzięki
Pytanie: chodzi o przednie amortyzatory - czy pod talerzyk przychodzi na trzpień amortyzatora podkładka, żeby usztywnić od dołu talerzyk??? Bo od góry talerzyk trzyma, wiadomo, łożysko, poduszka amortyzatora i śruba, która wkręcana jest na trzpień amora, a jak winno być od dołu???
Średnica otworu talerzyka jest ciut większa od średnicy trzpienia, więc od dołu talerzyk nie jest przytrzymywany trzpieniem tylko, jakby wypychany i przytrzymywany sprężyną, czy tak być powinno???
Za odp. dzięki
Rozumiem, że poz. 34 to jest ta podkładka???
[ Dodano: 02 Maj 2010 20:45 ]
jaszczur, ale talerzyk ukazany na tym rysunku jest inny niż ten, który jest w moim aucie - to jest prawdopodobnie rysunek zawiechy do silników ABD, AAM oraz ABS!
możesz zapodać schemat do golfa z silnikiem 2E
Uploaded with ImageShack.us
[ Dodano: 02 Maj 2010 20:45 ]
jaszczur, ale talerzyk ukazany na tym rysunku jest inny niż ten, który jest w moim aucie - to jest prawdopodobnie rysunek zawiechy do silników ABD, AAM oraz ABS!
możesz zapodać schemat do golfa z silnikiem 2E
Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony ndz maja 02, 2010 20:48 przez broker01, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: [MK3] Pytanie o podkładkę pod talerzyk przedniego amora
Witam. Chcialbym sie was zapytac czy jak wsadze poduszki amorow od auta do 94 roku (bo wtedy byla zmiana) moj golf jest 07.96 to beda pasowaly? Wymienialem u siebie poduchy juz ze 3-4 razy i caly czas tluka zaraz po wyjechaniu od mechanika i zastanawiam sie czy moze nie powinny tam byc od wczesniejszych rocznikow. Mozecie napisac co jest inne po tej zmianie rocznikow? Chcialem sie jeszcze zapytac czy te talezyki co sa zakladane na sprezyne to maja rozne srednice wewnetrznego otworu czy jest tylko jedna? Z gory dzieki za odpowiedz
Macie moze taki schemat jak wyzej do golfa 96 rok 1.6 AFT?
Macie moze taki schemat jak wyzej do golfa 96 rok 1.6 AFT?
Jeśli masz całą górę od innego rocznika to nie ma problemów bo kielichy mają przecież ten sam wymiar. Po tym roczniku zmienia sie tależyk na sprężynę (bo górny zwój sprężyny ma inną średnicę i poduszka mcpgersona. Jeśli robiłeś kilka razy i nadal Ci coś stuka to szukaj może przyczyny gdzieś indzie, jedź na stacje diagnostyczna i niech nim troche poszarpią i popatrzą.
Co do pierwszego posta, tam powinna byc podkładka.
Co do pierwszego posta, tam powinna byc podkładka.
PaulAdmin, no wlasnie na stacji mowia ze to wina poduch, cala reszta w zaweieszeniu igla. Tak sie zastanawiam czy ja mam ta podkladke i czy to ona nie bedzie przyczyna tych stukow. Widzialem jak mechanik wszystko skladal ale nie pamietam czy tam byla jakas podkladka.
Macie moze zdjecie tej podkladki?
Posiada ktos jej numer febryczny?
Macie moze zdjecie tej podkladki?
Posiada ktos jej numer febryczny?
za kilka dni będę u siebie zmieniał zawieszenie ze starego na nowy typ, czy potrzebuje coś więcej niż nowe poduchy i łożyska? kupiłem te po 94, mam też takie sprężyny ale pytanie czy będą potrzebne jeszcze jakieś podkładki o których mówią koledzy wyżej?
na schemacie broker01 A to stary typ a B nowy?
na schemacie broker01 A to stary typ a B nowy?
RoBaL84, chyba mówisz o podkładce która zakłada sie na tłoczysko, jesli dobrze myslę na niej opiera sie odbój amortyzatora i mozliwe, że talez górny przytrzymujący spręzynę. Kurde rozbierałem niedawno ale nie pamietam.
Matras, ja mam silnik 2E i kupiłem zawieszenie z taka własnie podkładką. Ona opiera sie na zwężeniu tłoczyska. Prócz poduszki i łozyska musisz prawdopodobnie zmienic tależ spręzyny bo bedziesz miał inny wymiar górnego zwoju sprężyny.
Matras, ja mam silnik 2E i kupiłem zawieszenie z taka własnie podkładką. Ona opiera sie na zwężeniu tłoczyska. Prócz poduszki i łozyska musisz prawdopodobnie zmienic tależ spręzyny bo bedziesz miał inny wymiar górnego zwoju sprężyny.
PaulAdmin, zapomniałem dodać że talerzyki również zakupiłem zostaje więc tylko kwestia czy potrzebna będzie podkładka czy to co mam wystarczy
Wiecie moze czy talerzyki maja rozne srednice otworow wewnetrznych? Mechanik twierdzi ze to moze byc wina talerzykow bo moga miec inna srednice otworu wewnetrznego. Nie bardzo chce mi sie w to wierzyc dlatego tez pytam was. Moze ktos wie.