Przegląd - Bora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Przegląd - Bora
Witam!
Mam taką sprawę. Wczoraj chciałem zrobić przegląd VW Bry 1,9TDI 99" i się nie udało.
Facet wynalazł do wymiany :
1. lewą końcówkę drążka - to spoko zdarza się, jakiej firmy kupić najlepiej i czy nie wymienić od razu z obu stron?
2. Poduszki przednich amortyzatorów - tu się zdziwiłem, czy to coś ważnego i koniecznego do wymiany na szybko czy można się wstrzymać bo nie mam kasy za bardzo a jeśli ważna sprawa to to tak samo jakie kupić?
3. Czy ustawić zbieżność po tych ewentualnych wymianach?
3. Jakie koszty będą w przypadku tych wymian?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mam taką sprawę. Wczoraj chciałem zrobić przegląd VW Bry 1,9TDI 99" i się nie udało.
Facet wynalazł do wymiany :
1. lewą końcówkę drążka - to spoko zdarza się, jakiej firmy kupić najlepiej i czy nie wymienić od razu z obu stron?
2. Poduszki przednich amortyzatorów - tu się zdziwiłem, czy to coś ważnego i koniecznego do wymiany na szybko czy można się wstrzymać bo nie mam kasy za bardzo a jeśli ważna sprawa to to tak samo jakie kupić?
3. Czy ustawić zbieżność po tych ewentualnych wymianach?
3. Jakie koszty będą w przypadku tych wymian?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Grzesiek
Ja bym podjechał na inną stację i zrobił od ręki a potem naprawiał. A poza tym nie znam się za bardzo na reszcie ale ja bym wymienił obydwie końcówki będziesz miał obydwie nowe i spokój na jakiś czas tu masz ceny przykładowe na szybko z netu http://www.motoneo.pl/m-VW-all-BORA_1J2 ... 45-98.html, poduszki od amortyzatorów masz tutaj http://www.motoneo.pl/t/z1/VAI10-1114-1 też koszt jakiś nie zbyt wielki nie wiem jak z wymianą w twoich okolicach bo ceny różne.
Ostatnio zmieniony śr maja 05, 2010 09:39 przez karolw2, łącznie zmieniany 1 raz.
grzesiek32, po 1 podjedź gdzieś indziej i niech ci ponownie zdiagnozują bo nie wierzę, żeby diagnosta robiąc przegląd ustalił ze masz obie poduszki a raczej łożyska amortyzatorów do wymiany.
Jeśli faktycznie są do wymiany to wymień. To samo z końcówkami drążków. Po tej całej robocie ustaw zbieżność.
Na koniec -
Jeśli faktycznie są do wymiany to wymień. To samo z końcówkami drążków. Po tej całej robocie ustaw zbieżność.
Na koniec -
n paliwo masz? Jak masz to i na łożyska amorów też. Jak nie masz na paliwo - to nie musisz zmieniać - auto na kołki i tyle. Ja kiedyś z lenistwa nie wymieniłem końcówki wahacza w mk2 - (leżała w aucie) - urwało sworzeń, koło poszło w poprzek, rozwaliło przegub - koszty poszły w górę na max.grzesiek32 pisze:czy można się wstrzymać bo nie mam kasy za bardzo
- FURMAN TDI
- Użytkownik
- gregoryb1
- vel Młody
- Kontakt:
Zuzyte poduszki amortyzatora beda sie objawaiały stukaniem na nierównosciach. Ja Kupiłem poduszki Sachs za 39 zł sztuka
Dzisiaj wymienaiam własnie końcowi i drązki - bo skoro musze to za jedną robotą.
Akurat końcówki mam Moog a drązki Ats , dobre sa jeszcze TRW ( to z takich tanszych opcji) koszt 2 koncowek i 2 drazków 280zł + 100 za robocizne.
Musisz tylko zwrócic uwage bo np w golfie sa dwie długosci drązków i koncówek i dobrac trzeba prawidłową.
Zbieznosc jak najbardziej , jesli wymienisz poduszki.
Dzisiaj wymienaiam własnie końcowi i drązki - bo skoro musze to za jedną robotą.
Akurat końcówki mam Moog a drązki Ats , dobre sa jeszcze TRW ( to z takich tanszych opcji) koszt 2 koncowek i 2 drazków 280zł + 100 za robocizne.
Musisz tylko zwrócic uwage bo np w golfie sa dwie długosci drązków i koncówek i dobrac trzeba prawidłową.
Zbieznosc jak najbardziej , jesli wymienisz poduszki.
-
- Nowicjusz
Dzięki za podpowiedzi.
Zrobiłem już przegląd na innej stacji.
Oczywiście teraz bez żadniusieńkich problemów, nic kompletnie nic.
Nie wiem teraz co mam w sumie robić tamten gadał że poduszki i końcówka ten nic, specjalnie się pytałem czy na pewno nic do wymiany, powiedział że nic !
Także nie wiem co robić.
Podczas jazdy nie odczuwam żadnych stuków, luzów itd.
Pozdrawiam i dziękuję
Nie wiem teraz co mam w sumie robić tamten gadał że poduszki i końcówka ten nic, specjalnie się pytałem czy na pewno nic do wymiany, powiedział że nic !
Także nie wiem co robić.
Podczas jazdy nie odczuwam żadnych stuków, luzów itd.
Pozdrawiam i dziękuję
Grzesiek
- Progresywny
- Lubie to!
-
- Nowicjusz
- gregoryb1
- vel Młody
- Kontakt:
Ogolnie jesli nie masz zadnych stuków , luzów ani dziwnych zachowań auta to jeździj.
Ja u siebie miałem tak poduchy wybite ze masakra, walilo nawet na drobnych wybojach.
Diagnosta przepuscił mi przeglad warunkowo ale z racji ze duzo jeżdze sam zdecydowalem o wymianie bo jak sie rozsypie to koszta bede ogromne.
U mnie przebieg licznikowy zbliza sie do 300 tyś a wiekszosc podzespoow ma jeszcze znaczki fabryczne dlatego wole wymienic bo chce jeszcze posmigac
Ja u siebie miałem tak poduchy wybite ze masakra, walilo nawet na drobnych wybojach.
Diagnosta przepuscił mi przeglad warunkowo ale z racji ze duzo jeżdze sam zdecydowalem o wymianie bo jak sie rozsypie to koszta bede ogromne.
U mnie przebieg licznikowy zbliza sie do 300 tyś a wiekszosc podzespoow ma jeszcze znaczki fabryczne dlatego wole wymienic bo chce jeszcze posmigac
Ostatnio zmieniony śr maja 05, 2010 14:43 przez gregoryb1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Progresywny
- Lubie to!
czyli tamten pierwszy miał szklana kulę (jasnowidz) albo myślał że mu odpalisz dolę. No szlag człeka trafia. Skoro nie ma luzów to tylko się cieszyć a pierwszego omijaj szerokim łukiemgrzesiek32 pisze:zięki za podpowiedzi.