Rossi mk2, chodzi o to aby ustalić najpierw jaką masz skrzynie, zeby wiedziec co to znaczy krótsza w Twoim przypadku.
Ale jesli liczysz na duze zyski na przyspieszeniu dzieki skrzyni to nie tedy droga.
Krótka skrzynia wcale nie jest taka szybsza na sprincie 0-100 bo zmiana biegów też chwilę trwa i to co zyskasz na przyspieszeniu to stracisz na zmianie biegów. Krótka skrzynia jest dobra jak się jeździ na czas jakieś kręciołki gdzie seryjna skrznia bywa za długa, jest sporo przyspieszeń od niskich prędkości i znowu hamowania.
Jak masz 90 KM to masz prawdopodobnie mniejsze przeguby czyli 90 mm a nie 100mm i jeśli chciałbyś zmienić skrzynię na porządną i krótką to będziesz musiał się liczyć ze zmianą przegubów na większe.
[ Dodano: Sro Maj 05, 2010 17:41 ]
nie wiem za bardzo jaki mam silnik...90KM i to tyle tylko wiem...
masz książkę? Albo naklejkę w bagażniku? Wpisz kod silnika na dole tej strony w wyszukiwarkę a dowiesz się jak sprawdzić jaki się ma silnik.
Mozesz tez odczytać kod skrzyni ktory jest widoczny w jej najnizszym punkcie (splanowane specjalnie miejsce na nr) Jak podasz oznaczenie skrzyni to bedziesz mogl wtedy porownac ktora skrzynia z tego linku jest krotsze a ktora dluzsza i o ile. Jak nie wiesz jak to czytać to Cię potem nauczymy ale najpierw ustal jaki silnik i jaka skrzynia siedzi u Ciebie.
[ Dodano: Sro Maj 05, 2010 17:44 ]
vr6syncro pisze:kup skrzynie o oznaczeniu 2y
2y i 2y. Wszyscy te 2y. A czemu nie np ACD lub inne podobne? Powtarzasz po innych którzy powtarzają to jeszcze po innych którzy kiedyś przeczytali że najlepsza jest 2y bo najkrótsza a nikt z tym osób nie pokusił się nigdy o prównanie ich przełożeń. Tymczasem bardzo podobnych skrzyń do 2y jest znacznie więcej. Dla przykładu ACD różni się od 2y tylko piątym biegem i to bardzo niewiele.