Zmiana dawki na pompie wtryskowej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zmiana dawki na pompie wtryskowej
Panowie !!!
Napisz mi ktoś jak zwiększyć dawkę na pompie nastawnikiem ?
Na logach wyszło mi sporo poza regulacją - coś ponad 10. Muszę ustawić na 4.
Nie mogę nic wyszukać, jakieś foto jak to zrobić na pompie. Trzeba poluzować jakieś śruby i delikatnie przestawić pompę (w stronę kabiny zwiększenie, w stronę zderzaka zmniejszenie - jeżeli dobrze pamiętam). Które to śruby, ile ich jest itp.
Napisz mi ktoś jak zwiększyć dawkę na pompie nastawnikiem ?
Na logach wyszło mi sporo poza regulacją - coś ponad 10. Muszę ustawić na 4.
Nie mogę nic wyszukać, jakieś foto jak to zrobić na pompie. Trzeba poluzować jakieś śruby i delikatnie przestawić pompę (w stronę kabiny zwiększenie, w stronę zderzaka zmniejszenie - jeżeli dobrze pamiętam). Które to śruby, ile ich jest itp.
WKS Śląsk Wrocław
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
Nastawnik to górna część pompy > przykręcony jest na 4 śruby > 3x torx i jedna na kluczyk serwisowy. Śruby luzujemy > następnie zaciskamy je z wyczuciem > tak żeby była możliwość ruszenia nastawnika po puknięciu w jego bok (tylko nie za luźno).
Zapalamy silnik > podpinamy vag > engine > MB> grupa 001.
Obserwując dawkę pukamy gumowym młotkiem w nastawnik > na gorącym silniku ustaw 3-4. Następnie gasimy silnik i dokręcamy śruby nastawnika.
Po zabiegu robimy kontrolę.
Zapalamy silnik > podpinamy vag > engine > MB> grupa 001.
Obserwując dawkę pukamy gumowym młotkiem w nastawnik > na gorącym silniku ustaw 3-4. Następnie gasimy silnik i dokręcamy śruby nastawnika.
Po zabiegu robimy kontrolę.
Ostatnio zmieniony ndz maja 02, 2010 00:37 przez fleshu, łącznie zmieniany 1 raz.
A w który bok mam puknąć gumowym młotkiem? Są na necie instrukcje gdzie piszą:
UWAGA nie luzowac srub ani nie przesuwac nastawnika na pracującym silniku !!
Uwaga przeprowadzane ustawienia musza być precyzyjne, przesuniecie o 1/10 mm
powoduje już spore zmiany w dawce.
Przy ustawianiu okazuje się, że:
- pokazywana jest za wysoka dawka: dawka jest w rzeczywistości za niska, nastawnik
musi zostać przesunięty w stronę części wysokociśnieniowej.- pokazywana jest dawka za mała: dawka jest w rzeczywistości za wysoka, nastawnik
musi zostać przesunięty na pompie w stronę koła rozrządu
Co to znaczy w stronę częsci wysokociśnieniowej ?
Stojąc przodem do auta i patrząc na silnik:
1. w stronę kabiny pojazdu (północ)
2. w stronę zderzaka (południe)
3. w stronę rozrządu (zachód)
4. w stronę akumulatora (wschód)
Ja to zrozumiałem inaczej, a mechanik inaczej i nie wiem już sam kto ma rację.
UWAGA nie luzowac srub ani nie przesuwac nastawnika na pracującym silniku !!
Uwaga przeprowadzane ustawienia musza być precyzyjne, przesuniecie o 1/10 mm
powoduje już spore zmiany w dawce.
Przy ustawianiu okazuje się, że:
- pokazywana jest za wysoka dawka: dawka jest w rzeczywistości za niska, nastawnik
musi zostać przesunięty w stronę części wysokociśnieniowej.- pokazywana jest dawka za mała: dawka jest w rzeczywistości za wysoka, nastawnik
musi zostać przesunięty na pompie w stronę koła rozrządu
Co to znaczy w stronę częsci wysokociśnieniowej ?
Stojąc przodem do auta i patrząc na silnik:
1. w stronę kabiny pojazdu (północ)
2. w stronę zderzaka (południe)
3. w stronę rozrządu (zachód)
4. w stronę akumulatora (wschód)
Ja to zrozumiałem inaczej, a mechanik inaczej i nie wiem już sam kto ma rację.
WKS Śląsk Wrocław
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
przesowajac nastawnik w strone rozrzadu zmniejszasz dawke a w strone akumulatora zwiekszasz. albo na odwrut. juz nie pamietam
[ Dodano: 06 Maj 2010 08:29 ]
w sumie to tak jak napisalem wyzej jest ok. ale wtedy kat wtrysku trzeba poprawic
[ Dodano: 06 Maj 2010 08:29 ]
w sumie to tak jak napisalem wyzej jest ok. ale wtedy kat wtrysku trzeba poprawic
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
Jaaro, spoko. i dzieki
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
brak mocy
Witam.w aucie mam zamontowany silnik ALH 1.9 TDI 90km.problem jest taki ze przy prędkości ok.140 km/h i obrotach 3000 wylancza lub zacina mi się turbina i już auto nie przyspiesza tzn.łapie muła ale jak tylko je zrestartuje wszystko śmiga jak powinno.i tak jest na kazdym kroku może ktoś wie co może być grane.Wymieniłem filtr paliwa,oleju,sprawdziłem i wyczyściłem zawór n75 i dalej jest to samo.Tzw.Grucha tez działa jak powinna .
-
- Mały gagatek
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Tryb awaryjny ,notlauf.Jak masz turbo ze zmienną geometrią to prawdopodobnie zapieczone kierownice lub zawór n75 .Jak zwykłe turbo to n75.Kamil A3 pisze:Witam.w aucie mam zamontowany silnik ALH 1.9 TDI 90km.problem jest taki ze przy prędkości ok.140 km/h i obrotach 3000 wylancza lub zacina mi się turbina i już auto nie przyspiesza tzn.łapie muła ale jak tylko je zrestartuje wszystko śmiga jak powinno.
[ Dodano: 06 Maj 2010 11:49 ]
wojtek1562, szybszy byłeśwojtek1562 pisze:Turbina do czyszczenia, kierownice sie przycinają.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018