Kontrolka ręcznego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolka ręcznego
Nigdy się nad tym wcześniej nie zastanawiałem i mam pytanie czy u Was po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon wraz z wszystkimi kontrolkami zaświeca się kontrolka od hamulca ręcznego mimo że nie jest zaciągniety? Oczywiście zaraz gaśnie. Później zapala się jak już zapale silnik i również gaśnie wraz z kontrolkami od ABS, Air Bag-ów.
Czy coś jest nie tak?
Czy coś jest nie tak?
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
dziwna akcja.... masz płyn hamulcowy??
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
- prezes-TDI
- Nowicjusz
O ile dobrze pamiętam, jeżeli to ta kontrolka od ręcznego, to sprawdź czy masz światła stop, bo jak włącznik siada to wtedy się świeci.
Ostatnio zmieniony śr maja 12, 2010 15:43 przez prezes-TDI, łącznie zmieniany 1 raz.
prezes-TDI
mam,rysiektr pisze:masz płyn hamulcowy??
mam,prezes-TDI pisze:to sprawdź czy masz światła stop
czyli z tego co widzę po Waszych odpowiedziach nie powinna się świecić przy zapalaniu?
Ostatnio zmieniony śr maja 12, 2010 16:16 przez marrcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
no nie powinna, przynajmniej u mnie się nie świeci
- prezes-TDI
- Nowicjusz
- prezes-TDI
- Nowicjusz
Mojego TDI fabryka nie wyposażyła w ABS a czy jest to połączony układ nie mam pojęcia.marrcin pisze:A macie ABS ? Bo u mnie wygląda na to że zapala się tak jak kontrolka od ABS-u, może to jest układ połączony?
Ale może jest zwarcie gdzieś w instalacji i dlatego tak się dzieje
A masz tak od początku czy dopiero niedawno się pojawiło?
prezes-TDI
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
mam ABS i u mnie nie kontrolka ABSu nie ma nic wspólnego z tą od ręcznego.... dlatego dziwi mnie to co sie u Ciebie dzieje... podłączałeś VAGa??
Powiem Ci szczerze że nie wiem czy tak było czy dopiero teraz tak jest.
Znalazłem na innych forach :
Opel: "Czerwona kontrolka hamulców (ze znaczkiem wykrzyknika w kółku) - w przypadku Astry G i niektórych Astr F powinna zgasnąć po zapaleniu silnika, a jeśli się dalej pali, to problem z hamulcami (niski poziom płynu hamulcowego, zaciągnięty ręczny), w przypadku niektórych Astry F ta kontrolka nie zapala się po włączeniu zapłonu, a tylko po zaciągnieciu ręcznego i w przypadku niskiego poziomu płynu hamulcowego. "
Honda: Otóż zauważyłem,że po załączeniu zapłony zapala się kontrolka hamulca ręcznego i zaraz gaśnie. Ale po odpaleniu silnika zapala się znowu i gaśnie po ok. 2 s.
Tyle czasu już jeżdżę i nie zauważyłem tego wcześniej, albo tego nie było.
Czy to normalny objaw, czy może w ten sposób chce mi coś zasygnalizować, tylko co?
Kontrolka hamulca jest połączona na jednym obwodzie z kontrolką ABS-u.
U mnie też tak jest ,że przy włączeniu pozycji "zapłon" zapala sie i gaśnie, a przy odpalaniu silnika zapala się ponownie na jakieś 2 sekundy kontrolka hamulca razem z kontrolką ABS-u.
Mam tak od początku , a płyn hamulcowy wymieniałem w między czasie więc uważam , że to zupełnie normalne.
Spoko Salvus u mnie jest tak samo. Zwróc uwagę, że po zapaleniu kontorlka "!" gaśnie równolegle z żółtą kontrolkę ABS (mniej wiecej 2 min. po zapaleniu) Jest to więc układ połączony. Problem byłby gdyby w ogóle nie ta kontrolka nie gasła. W moim przekonaniu nie ma powodów do obaw.
No ciekawe jak powinno być w moim przypadku
[ Dodano: 12 Maj 2010 18:38 ]
Znalazłem na innych forach :
Opel: "Czerwona kontrolka hamulców (ze znaczkiem wykrzyknika w kółku) - w przypadku Astry G i niektórych Astr F powinna zgasnąć po zapaleniu silnika, a jeśli się dalej pali, to problem z hamulcami (niski poziom płynu hamulcowego, zaciągnięty ręczny), w przypadku niektórych Astry F ta kontrolka nie zapala się po włączeniu zapłonu, a tylko po zaciągnieciu ręcznego i w przypadku niskiego poziomu płynu hamulcowego. "
Honda: Otóż zauważyłem,że po załączeniu zapłony zapala się kontrolka hamulca ręcznego i zaraz gaśnie. Ale po odpaleniu silnika zapala się znowu i gaśnie po ok. 2 s.
Tyle czasu już jeżdżę i nie zauważyłem tego wcześniej, albo tego nie było.
Czy to normalny objaw, czy może w ten sposób chce mi coś zasygnalizować, tylko co?
Kontrolka hamulca jest połączona na jednym obwodzie z kontrolką ABS-u.
U mnie też tak jest ,że przy włączeniu pozycji "zapłon" zapala sie i gaśnie, a przy odpalaniu silnika zapala się ponownie na jakieś 2 sekundy kontrolka hamulca razem z kontrolką ABS-u.
Mam tak od początku , a płyn hamulcowy wymieniałem w między czasie więc uważam , że to zupełnie normalne.
Spoko Salvus u mnie jest tak samo. Zwróc uwagę, że po zapaleniu kontorlka "!" gaśnie równolegle z żółtą kontrolkę ABS (mniej wiecej 2 min. po zapaleniu) Jest to więc układ połączony. Problem byłby gdyby w ogóle nie ta kontrolka nie gasła. W moim przekonaniu nie ma powodów do obaw.
No ciekawe jak powinno być w moim przypadku
[ Dodano: 12 Maj 2010 18:38 ]
Dzisiaj podłącze , zobacze co pokaże ale pewnie nic.rysiektr pisze:podłączałeś VAGa??
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie wiem na prawdę co jest grane u Ciebie z ta kontrolką... może Ci po prostu czujnik pod dźwignia ręcznego coś szwankujemarrcin pisze:Dzisiaj podłącze , zobacze co pokaże ale pewnie nic.
Byłem sprawdziłem, płynu max, wszystkie żarówki od STOP-u sprawne bo gdzieś czytałem że też są takie objawy.
Na Vag-u zero błędów, natomiast przy wejściu w ABS obie kontrolki zachowują się tak samo , przy wejściu się zaświecają przy wyjściu z ABS również razem mrugną.
Więc chyba są one w jakiś sposób połączone i raczej tak ma być .
Na Vag-u zero błędów, natomiast przy wejściu w ABS obie kontrolki zachowują się tak samo , przy wejściu się zaświecają przy wyjściu z ABS również razem mrugną.
Więc chyba są one w jakiś sposób połączone i raczej tak ma być .
- paweł_ek
- Mały gagatek
Kolego a u mnie jest tak, że po włączeniu zapłonu zapala się ta kontrolka i świeci razem z innymi a jak odpalę silnik to po chwili gaśnie. Uważam to za działanie prawidłowe, gdyż od początku jak tylko mam auto kontrolka (!) tak właśnie się zachowuje. Tak kontrolka ma związek z hamulcem ręcznym i poziomem płynu w zbiorniczku. Natomiast na pewno nie ma związku z działaniem żarówek w światłach stop. Według mnie kontrolka (!) nie ma nic wspólnego z kontrolką od ABS, ponieważ swego czasu miałem problem z układem ABS to zapalała się jedynie kontrolka od ABS a nie ta od hamulców (!). Dodam, że mam autko z roku 97. A to, że kontrolka od ABS gaśnie albo zapala się równo z tą (!) uważam za zbieg okoliczności, po prostu tak jest.
Ostatnio zmieniony śr maja 12, 2010 22:15 przez paweł_ek, łącznie zmieniany 1 raz.