mk2 1,3 kat- czy to normalne
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
mk2 1,3 kat- czy to normalne
Otworzyłem dzis maskę żeby sprawdzić poziom płynu chłodniczego w cbiorniczku wyrównawczym-patrze - jest poniżej minimum jakieś 7mm, więc odkręcam korek zbirniczka ( na całkowicie zimnym silniku) i nagle coś strzeliło prawie jak z szampana, tylko nie wiem czy do środka czy na zewnątrz(znaczy czy podcisnienie czy nadcisnienie) w każdum razie podniósł sie pozim płynu (na min) i płyn gdzieś pociekł ze zdirniczk-ale na pewno nie górą, bo pod zpiorniczkiem zrobilo sie mokro.
czy ktoś wie o co w tym chodzi???
czy ktoś wie o co w tym chodzi???
- bryszard
- Mały gagatek
- Kontakt:
Powinno pomóc kupno nowego korka do zbiorniczka.Może poprostu on nie upuszcza ciśnienia.Z tego co wiem wszystkie układy chłodzenia w vw są ciśnieniowe i syczenie czy jakieś drobne szczelanie to normalne oczywiście w granicach rozsądku.Kup nowy korek uzupełnji płyn na zimnym silniku tylko nie przesadź i powinno być ok.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
O ile dobrze pamietam cisnienie w układzie chłodniczym wynosi w normalnym stanie około 1,6 bara coby według praw fizyki sprawniej działało chłodzenie, na pewno w silnikach 1,6D 1,9D 1,8i 1,4ale może sie myle?Niech ktoś cos powie na ten temat?A jaki jest u ciebie zbiorniczek wyrównawczy?Jezeli okrągły jak piłka, to w korku nie na odpowietrznika.
Chyba troche za dużo.To jest 16 m słupa wody ciśnienia statycznego,a to jest sporo.stonefree pisze: 1,6 bara
Kup może nowy korek jak sugeruje kolega,powinno pomóc o ile nie jest walnięta uszczelka pod głowicą.
Ostatnio zmieniony śr kwie 12, 2006 21:03 przez bongo, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma czujnika do diody od temperatury."Odpowietrznik" musi być.stonefree pisze:eli okrągły jak piłka, to w korku nie na odpowietrznika.
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 21:08 ]
Jeśli kompresja idzie do układu chłodzenia to tak.Spróbuj najpierw zmienić korek.łyssy pisze:jak to uszczelka pod głowicą- to byłby taki objaw?
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wiesz co, stary, ni w ząb z tego nic nie rozumiem.Ogladałem te korki od zbiorników z czujnikiem i za cholerę nie widać,żeby była jakaś membrana,sprężynka, jakies otwory na zewnątrz,no nic.Rozumiem że masz na myśli,że ubytek płynu spowoduje zapowietrzenie i zatarcie silnika?bongo pisze:musi być zamknięty,bo jak sie rozszczelni to zagotuje wode zanim wentylator sie załączy.