MFA pomoc

Modyfikacje wizualne, lampy, wnętrze, spoilery...

Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP

obcy87

MFA pomoc

Post autor: obcy87 » pt maja 14, 2010 01:16

Zakupiłem dzisiaj okazyjni golfa MK3 GT od człowieka który nie był świadom co posiada, al mniejsza z tym...musze sie nauczyć kilku rzeczy...wcześniej miałem najbarziej ubogą wersję golfa....po pierwsze co to za przełącznik na manetce od komputera jest tam 0 1 2 0...do czego o jest??

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Wojtek » pt maja 14, 2010 07:42

0 "koło 1" - kasuje program 1
0 "koło 2" - kasuje program 2

program 1 - dzienne zużycie paliwa, przebieg itd (samoczynnie się kasuje)
program 2 - długodystansowe to co wyżej (nie kasuje się samoczynnie)

Obrazek

dekoder
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dekoder » sob maja 15, 2010 01:36

Podłączę się do wątku bo nie mogę znaleźć odpowiedzi poprzez szukajkę:

- zamontowałem wczoraj MFA (licznik, manetka, wiązka z licznika do skrzynki)
- wiązkę podmieniłem na tę od licznika z MFA i tam był przewód z wtyczką trzy pinową, w starej była wtyczka dwu pinowa - dwa kolory takie same jak z tej z trzema, więc podłączyłem te dwa kable a trzeci jest wolny (od czego on jest ?)

Teraz, mam następujące pytania i problemy:

1. nie pokazuje spalania - cały czas świeci się 0.0 na 1 i 2 programie
2. nie pokazuje temperatury oleju - bo nie ma czujnika do MFA (jest wolny przewód przy podstawie filtra oleju (1,8 ABS) ale brak dedykowanego czujnika, nic to - kupię i powinno zacząć działać
3. w ogóle nie przełącza się (nie podświetla znacznik) temperatury zewnętrznej ... fakt że nie ma czujnika, ale np na temperaturę oleju się przełącza, a też nie ma czujnika ...

Jakieś porady lub linki do tego czego znaleźć nie mam cierpliwości ? :helm: :chytry:

Przemek
-----------------------------
SZUKAM:
zdesi przód i tył z GTI w idealnym stanie, BBS 20jahre lub podobne 15-16", Foteli RECARO do mojego MK3 5D - najchętniej grzane, Climatronica z mk3 lub mk4 (części lub zestaw)

Awatar użytkownika
michalqqr
...
...
Kontakt:

Post autor: michalqqr » sob maja 15, 2010 02:27

dekoder pisze:więc podłączyłem te dwa kable a trzeci jest wolny (od czego on jest ?)
dekoder pisze:1. nie pokazuje spalania - cały czas świeci się 0.0 na 1 i 2 programie
to jest własnie przewód od spalania podłącz go do ecu pod bodajże 27 pin w benz i 9 w dieslu ;)
dekoder pisze:2. nie pokazuje temperatury oleju - bo nie ma czujnika do MFA (jest wolny przewód przy podstawie filtra oleju (1,8 ABS) ale brak dedykowanego czujnika, nic to - kupię i powinno zacząć działać
powinno ale nie zadziała ;) przewód z czujnika pociągnięty jest tylko do złącza przy silniku ;)
3. w ogóle nie przełącza się (nie podświetla znacznik) temperatury zewnętrznej ... fakt że nie ma czujnika, ale np na temperaturę oleju się przełącza, a też nie ma czujnika ...
bez czujnika tego nie pokazuje ;) pozatym jest cały obszerny temat w FAQ tylko się nikomu czytać nie chce ... :/

dekoder
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dekoder » sob maja 15, 2010 09:19

michalqqr pisze:
dekoder pisze:więc podłączyłem te dwa kable a trzeci jest wolny (od czego on jest ?)
dekoder pisze:1. nie pokazuje spalania - cały czas świeci się 0.0 na 1 i 2 programie
to jest własnie przewód od spalania podłącz go do ecu pod bodajże 27 pin w benz i 9 w dieslu ;)
dekoder pisze:2. nie pokazuje temperatury oleju - bo nie ma czujnika do MFA (jest wolny przewód przy podstawie filtra oleju (1,8 ABS) ale brak dedykowanego czujnika, nic to - kupię i powinno zacząć działać
powinno ale nie zadziała ;) przewód z czujnika pociągnięty jest tylko do złącza przy silniku ;)
bez czujnika tego nie pokazuje ;) pozatym jest cały obszerny temat w FAQ tylko się nikomu czytać nie chce ... :/
I wszystko jasne !!!

Dzięki :) :pub: :pub: :pub: :pub:

PS - wie ktoś jak MFA oblicza spalanie ?

Przemek
-----------------------------
SZUKAM:
zdesi przód i tył z GTI w idealnym stanie, BBS 20jahre lub podobne 15-16", Foteli RECARO do mojego MK3 5D - najchętniej grzane, Climatronica z mk3 lub mk4 (części lub zestaw)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Style”