MFA pomoc
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
MFA pomoc
Zakupiłem dzisiaj okazyjni golfa MK3 GT od człowieka który nie był świadom co posiada, al mniejsza z tym...musze sie nauczyć kilku rzeczy...wcześniej miałem najbarziej ubogą wersję golfa....po pierwsze co to za przełącznik na manetce od komputera jest tam 0 1 2 0...do czego o jest??
Podłączę się do wątku bo nie mogę znaleźć odpowiedzi poprzez szukajkę:
- zamontowałem wczoraj MFA (licznik, manetka, wiązka z licznika do skrzynki)
- wiązkę podmieniłem na tę od licznika z MFA i tam był przewód z wtyczką trzy pinową, w starej była wtyczka dwu pinowa - dwa kolory takie same jak z tej z trzema, więc podłączyłem te dwa kable a trzeci jest wolny (od czego on jest ?)
Teraz, mam następujące pytania i problemy:
1. nie pokazuje spalania - cały czas świeci się 0.0 na 1 i 2 programie
2. nie pokazuje temperatury oleju - bo nie ma czujnika do MFA (jest wolny przewód przy podstawie filtra oleju (1,8 ABS) ale brak dedykowanego czujnika, nic to - kupię i powinno zacząć działać
3. w ogóle nie przełącza się (nie podświetla znacznik) temperatury zewnętrznej ... fakt że nie ma czujnika, ale np na temperaturę oleju się przełącza, a też nie ma czujnika ...
Jakieś porady lub linki do tego czego znaleźć nie mam cierpliwości ?
- zamontowałem wczoraj MFA (licznik, manetka, wiązka z licznika do skrzynki)
- wiązkę podmieniłem na tę od licznika z MFA i tam był przewód z wtyczką trzy pinową, w starej była wtyczka dwu pinowa - dwa kolory takie same jak z tej z trzema, więc podłączyłem te dwa kable a trzeci jest wolny (od czego on jest ?)
Teraz, mam następujące pytania i problemy:
1. nie pokazuje spalania - cały czas świeci się 0.0 na 1 i 2 programie
2. nie pokazuje temperatury oleju - bo nie ma czujnika do MFA (jest wolny przewód przy podstawie filtra oleju (1,8 ABS) ale brak dedykowanego czujnika, nic to - kupię i powinno zacząć działać
3. w ogóle nie przełącza się (nie podświetla znacznik) temperatury zewnętrznej ... fakt że nie ma czujnika, ale np na temperaturę oleju się przełącza, a też nie ma czujnika ...
Jakieś porady lub linki do tego czego znaleźć nie mam cierpliwości ?
Przemek
-----------------------------
SZUKAM:
zdesi przód i tył z GTI w idealnym stanie, BBS 20jahre lub podobne 15-16", Foteli RECARO do mojego MK3 5D - najchętniej grzane, Climatronica z mk3 lub mk4 (części lub zestaw)
SZUKAM:
zdesi przód i tył z GTI w idealnym stanie, BBS 20jahre lub podobne 15-16", Foteli RECARO do mojego MK3 5D - najchętniej grzane, Climatronica z mk3 lub mk4 (części lub zestaw)
dekoder pisze:więc podłączyłem te dwa kable a trzeci jest wolny (od czego on jest ?)
to jest własnie przewód od spalania podłącz go do ecu pod bodajże 27 pin w benz i 9 w diesludekoder pisze:1. nie pokazuje spalania - cały czas świeci się 0.0 na 1 i 2 programie
powinno ale nie zadziała przewód z czujnika pociągnięty jest tylko do złącza przy silnikudekoder pisze:2. nie pokazuje temperatury oleju - bo nie ma czujnika do MFA (jest wolny przewód przy podstawie filtra oleju (1,8 ABS) ale brak dedykowanego czujnika, nic to - kupię i powinno zacząć działać
bez czujnika tego nie pokazuje pozatym jest cały obszerny temat w FAQ tylko się nikomu czytać nie chce ... :/3. w ogóle nie przełącza się (nie podświetla znacznik) temperatury zewnętrznej ... fakt że nie ma czujnika, ale np na temperaturę oleju się przełącza, a też nie ma czujnika ...
I wszystko jasne !!!michalqqr pisze:dekoder pisze:więc podłączyłem te dwa kable a trzeci jest wolny (od czego on jest ?)to jest własnie przewód od spalania podłącz go do ecu pod bodajże 27 pin w benz i 9 w diesludekoder pisze:1. nie pokazuje spalania - cały czas świeci się 0.0 na 1 i 2 programiepowinno ale nie zadziała przewód z czujnika pociągnięty jest tylko do złącza przy silnikudekoder pisze:2. nie pokazuje temperatury oleju - bo nie ma czujnika do MFA (jest wolny przewód przy podstawie filtra oleju (1,8 ABS) ale brak dedykowanego czujnika, nic to - kupię i powinno zacząć działaćbez czujnika tego nie pokazuje pozatym jest cały obszerny temat w FAQ tylko się nikomu czytać nie chce ... :/3. w ogóle nie przełącza się (nie podświetla znacznik) temperatury zewnętrznej ... fakt że nie ma czujnika, ale np na temperaturę oleju się przełącza, a też nie ma czujnika ...
Dzięki
PS - wie ktoś jak MFA oblicza spalanie ?
Przemek
SZUKAM:
SZUKAM: