Problem z rolką napinacza paska alternatora

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

dekoder
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem z rolką napinacza paska alternatora

Post autor: dekoder » ndz maja 16, 2010 13:51

Witajcie, wczoraj podczas jazdy coś zaczęło mi dziwnie jęczeć pod machą ... zanim zdążyłem zjechać na jakiś postój usłyszałem dwa stuknięcia i dziwny brzęk metalu, ale samochód nie zgasł, natomiast zapaliła się kontrolka ładowania ...

Powolutku zjechałem na najbliższy postój i zajrzałem pod maskę, znalazłem tam luźny pasek typu wieloklin od napędu alternatora i sprężarki klimatyzacji, i .. brak rolki napinacza...

Ten ostatni element leżał niżej na osłonie silnika, okazało się że uszkodzeniu uległo łożysko, na szczęście nic więcej nie zostało uszkodzone. Druga część łożyska była nadal przymocowana śrubą do ramienia napinacza.

Szybki rekonesans po okolicy i podjechałem do serwisu VW, tam próba dobrania rolki oraz sprawdzenie części w systemie VW - i okazało się, że rolka nie jest oryginalnym produktem VW jaki i samo ramie rolki, a zamieniono to rozwiązanie prawdopodobnie przy dokładaniu klimatyzacji - na nic zdało się że klimatyzacja jest firmowana przez VW - nie mają takiej rolki i już.

Uderzyłem też do InterCarsu, w poszukiwaniu takiej rolki - też nie mają ... a przynajmniej nie potrafili nic podobnego znaleźć.

Wymiary rolki:

zewn: 85mm
wewn otwór mocowania (otwór łożyska wprasowanego w rolkę): 16mm
zewnętrzny wymiar łożyska (łożyska wprasowanego w rolkę): około 40mm

Jakkolwiek najważniejsze są wymiary zewnętrzne i wymiary wewnętrzne, z oględzin wynika na to że napinanie paska jest realizowane przez mechanizm mocowania alternatora, a rolka jest na stałym uchwycie.

Jeżeli ktoś z was ma podobne rozwiązanie i/lub wie gdzie znaleźć taką rolkę - lub z jakiego innego modelu lub marki samochodu - będę wdzięczny. Wydaje mi się ze coś podobnego ma AUDI, ale na razie znalazłem tylko rolki o wymiarach wewnętrznych 20 kilka mmm i zewnętrznych 75-80mm.

Proszę o pomoc !

Przemek
-----------------------------
SZUKAM:
zdesi przód i tył z GTI w idealnym stanie, BBS 20jahre lub podobne 15-16", Foteli RECARO do mojego MK3 5D - najchętniej grzane, Climatronica z mk3 lub mk4 (części lub zestaw)

kapkama
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kapkama » ndz maja 16, 2010 14:46

Właśnie staram ci się pomóc i przeszukuje po koleji modele audi i vw.
Czy z rolki odczytasz jakiś numer ?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
J.B.S.
Forum Master
Forum Master

Post autor: J.B.S. » ndz maja 16, 2010 22:11

A ta rolka nie jest czasem metalowa cała.Parę razy zdarzyło mi się widzieć taką rolkę jak była dokładana klima w aucie .
Najlepiej pokaż fotkę.

Jesli jest cala metalowa to wycisnij z niej łożysko,w łapkę i do sklepu z łożyskami a tam napewno coś dobierzesz :grin:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz maja 16, 2010 22:17

Jeśli wystarczy zmiana łozyska i nic więcej się nie rozpadło to zrób jak radzi jbs-78, a jesli cała rolka się rozleciała to odczytaj gdzieś nazwę tej klimy, zwykle dokładana klima jest firmy diavia, a serwisy tej firmy łatwo znajdziesz w PL googlami.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » ndz maja 16, 2010 23:23

dekoder, aby dobrać prawidłowa rolkę musisz znac nr alternatora,przerabiałem to u siebie jak mi sie odkręciła bo sie okazało,że to nie do tego,daj mi nar altka to ci dobiorę

dekoder
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dekoder » pn maja 17, 2010 00:20

Wow :)

jeden dzień mnie nie było a tu tylu chętnych do pomocy :)

Odpowiadając na pytania:
kapkama pisze:Właśnie staram ci się pomóc i przeszukuje po koleji modele audi i vw.
Czy z rolki odczytasz jakiś numer ?
Pozdrawiam.
TAK - numer na niej wybity to: 403213
Dodatkowo na tym co zostało z osłony kulek w łożysku jest numer: 8703

jbs-78 pisze:A ta rolka nie jest czasem metalowa cała.Parę razy zdarzyło mi się widzieć taką rolkę jak była dokładana klima w aucie .
Najlepiej pokaż fotkę.

Jesli jest cala metalowa to wycisnij z niej łożysko,w łapkę i do sklepu z łożyskami a tam napewno coś dobierzesz :grin:

TAK - jest cała metalowa, łożysko jest wciśnięte za pomocą prasy a rolka zagnieciona na łożysku w 4 punktach, jak na fotce niżej :)

Jutro na wszelki zaś zamierzam z tą rolką i tym co zostało po łożysku podskoczyć do sklepu z łożyskami.

Paweł Marek pisze:Jeśli wystarczy zmiana łozyska i nic więcej się nie rozpadło to zrób jak radzi jbs-78, a jesli cała rolka się rozleciała to odczytaj gdzieś nazwę tej klimy, zwykle dokładana klima jest firmy diavia, a serwisy tej firmy łatwo znajdziesz w PL googlami.
TAK - zapewne wystarczy zmiana łożyska, o ile łożysko uda się wymienić, muszę to zrobić u kogoś kto ma prasę.

Jeżeli chodzi o nazwę klimy - nigdzie nic nie pisze, ani na kompresorze, ani na przewodach, ani an tym co udało mi się obejrzeć przy piecu ... ale poszukam tej firmy i zapytam jutro jak to z tymi rolkami.

jaszczur pisze:dekoder, aby dobrać prawidłowa rolkę musisz znac nr alternatora,przerabiałem to u siebie jak mi sie odkręciła bo sie okazało,że to nie do tego,daj mi nar altka to ci dobiorę
Nie znam numeru alternatora - ale jak mi powiecie gdzie taki numer znaleźć to zaraz powiem. Dodam, że jak byłem w VW to gość pytał właśnie o alternator i mu podałem że jest to Bosch 70A (też chyba zmieniony przy klimie - bo wg wlepy ORI był 55A) - gość na ten zestaw informacji powiedział że jest to "16" i tyle.

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA DOTYCHCZASOWE PORADY, UWAGI i PROPOZYCJE - każdy dostał po punkcie :), a ja sprawdzam co wyczytałem w waszych postach i czekam na dalsze informacje :helm:

FOTKI:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przemek
SZUKAM:
zdesi przód i tył z GTI w idealnym stanie, BBS 20jahre lub podobne 15-16", Foteli RECARO do mojego MK3 5D - najchętniej grzane, Climatronica z mk3 lub mk4 (części lub zestaw)

Awatar użytkownika
J.B.S.
Forum Master
Forum Master

Post autor: J.B.S. » pn maja 17, 2010 00:25

Dasz radę to wymienic spokojnie juz to robiłem i rolka jest taka jak myślałem .
Nie kupisz jej z katalogu bo nie wystepowała ori w vw.
Jest to rolka tak jak mówiłem z klimy nie montowanej ori w fabryce,wymień łożysko bo jest standardowe i po problemie :grin:

dekoder
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dekoder » pn maja 17, 2010 00:32

jbs-78 pisze:Dasz radę to wymienić spokojnie juz to robiłem i rolka jest taka jak myślałem .
Nie kupisz jej z katalogu bo nie występowała ori w vw.
Jest to rolka tak jak mówiłem z klimy nie montowanej ori w fabryce,wymień łożysko bo jest standardowe i po problemie :grin:
Tylko boję się, że te zagniecenia mogą powodować jakieś problemy i potem ponownie należało by tak zabezpieczyć rolkę ...

Jakkolwiek dzięki za radę, poszedł drugi punkcik ;) :bigok: jutro idę do sklepu z łożyskami, jak mają takie, kupuję, a potem podjadę do kolegi który ma chyba prasę i spróbujemy to wycisnąć i wcisnąć.

Jeżeli ktokolwiek wie jednak gdzie dostać taką rolkę chętnie skorzystam ...

Przemek
SZUKAM:

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » pn maja 17, 2010 08:13

dekoder, znajdziesz bez problemu na obudowie tam gdzie nazwa jest

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn maja 17, 2010 08:21

dekoder, nie martw się zagnieceniami, po wyciśnięciu starej bieżni i włożeniu nowego łozyska wykonasz kilka nowych zagnieceń, naprawde żaden problem. Gdybyś miał miniwiertarkę i frezik do metalu to na wszelki wypadek mógłbyś te stare zagniecenia usunąć żeby nie było problemu z wybiciem starej bieżni.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

dekoder
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dekoder » pn maja 17, 2010 08:39

jaszczur pisze:dekoder, znajdziesz bez problemu na obudowie tam gdzie nazwa jest
oczywiście mówisz o nazwie firmy klimatyzacji ? :)

[ Dodano: 17 Maj 2010 08:42 ]
Paweł Marek pisze:dekoder, nie martw się zagnieceniami, po wyciśnięciu starej bieżni i włożeniu nowego łozyska wykonasz kilka nowych zagnieceń, naprawde żaden problem. Gdybyś miał miniwiertarkę i frezik do metalu to na wszelki wypadek mógłbyś te stare zagniecenia usunąć żeby nie było problemu z wybiciem starej bieżni.
Mam frezy i miniwiertarkę :) tez o tym myślałem :pub:

Dzięki za obydwie uwagi i poszły punkciki.

[ Dodano: 17 Maj 2010 17:01 ]
Z wymiarów łożyska wychodzi że bezie to: Łożysko 62302 2RSR FAG

Czyli 42mm wymiar D zewnętrzne, wysokość B 17mm, wymiar d wewnętrzny 15mm

Szukam i jedyne co to sklepy internetowe i też nie od ręki, aledrogo nie ma, sklepy które zwiedziłem nie mają ... :( ktoś może ma jakiś sprawdzony i dobrze wyposażony sklep ?

Przemek
SZUKAM:

Awatar użytkownika
J.B.S.
Forum Master
Forum Master

Post autor: J.B.S. » pn maja 17, 2010 22:50

Ja jutro sprawdze u siebie podobno maja wszystko zobaczymy :grin:

dekoder
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

ROZWIĄZANIE PROBLEMU

Post autor: dekoder » wt maja 18, 2010 10:10

jbs-78 pisze:Ja jutro sprawdze u siebie podobno maja wszystko zobaczymy :grin:
Poszukiwania łożyska w toku :) :kac:

UWAGA !!! :cool:

Ja swój problem już rozwiązałem, fakt dziś - czyli trochę czasu minęło, ale kupiłem całą rolkę, w serwisie WEBASTO, który nota bene oprócz grzania zajmuje się tez klimatyzacjami w pojazdach wszelakiej wielkości.

Teraz kilka uwag:

1. Ciężko jest kupić takie łożysko bo jest rzadko spotykane w Polsce i nawet obecnie rolka ma nieco inne łożysko.
2. Najlepiej kupić całą rolkę - kosztuje sporo bo około 200 zł (koszt łożyska około 90 zł) i nie bawić się w wybijanie i frezowanie itd, bo faktycznie nie ma prawie za co zaczepić aby to łożysko wybić, a wyciąć taką stal jest ciężko ... bez szkody dla samej rolki.
3. Rolkę można kupić w serwisie DIAVIA - DELPHI - WEBASTO ....
4. Dla wszystkich którzy mają dokładaną w swoich wozach klimatyzację firmy DIAVIA lub DELPHI podaję link gdzie znaleźć listę serwisów DIAVIA, WEBASTO i DELPHI, jest to plik PDF w którym mamy wszystkie aktualne serwisy z całej Polski.

LINK: SERWIS DIAVIA

PS - szukając serwisu, sprawdźcie czy mają "1" w polu klimatyzacja w omawianym pliku PDF.
PSS - jeżeli będziecie kupować w Łomiankach, to kilka rad: nie kłóćcie się i nie róbcie awantury jak zadzwonicie i facet powie że ma i sprzeda, przyjedziecie a tam wszyscy wam powiedzą że nie sprzedają detalicznie ... tam są 3 firmy i dzwonicie do serwisu, niby powinniście kupić u detalowca, ale i tak kupicie w serwisie, tylko że poprzez hurtownika :D zamieszane , ale już to dziś przeszliśmy - całe kółeczko od startu do startu przez 2 firmy i serwis :) na wjeździe zapytajcie gdzie serwis bo sami nie traficie i z walcie od razu tam :)

PSSS - jak się pokłócicie z Księgową/Recepcjonistką (może księgową siedzącą za tabliczką recepcja) to nic nie kupicie, a uśmiechem i żartem załatwicie sprawę i przy okazji dostaniecie cukierka ;)

Pozdrawiam i powodzenia :)
Ostatnio zmieniony śr cze 02, 2010 20:22 przez dekoder, łącznie zmieniany 1 raz.

Przemek
SZUKAM:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”