silnik 2.0 TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
silnik 2.0 TDI
witam mam zamiar kupic audi a3 z 2006r z silnikiem 2.0tdi (140KM) ma przejechane 200tys. i chciałem sie zapytac na co zwrocic szczegolna uwage przy kupie takiego auta?? Chodzi mi szczegolnie o silnik. z gory dzieki
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
czytale to i nie wierze ze kazde ma takie wady np. passaty i audi a4 maja inaczeje ulozone silniki niz audi a3 czy golf V a to juz podobno znaczna roznica.grandi pisze:http://vwszrot.pl/
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
powoli zaczyna mnie bulwersowac ciagle podawanie tego linku, juz niejednokrotnie powtarzalem tam byc moze niejedna niejasnosc, pisano tam o filtrze czasteczek stalych przy poczatkach lat produkcji owych motorow i ich problemu, niby gdzie mam go znalezc?
To byloby primo 1 a primo 2 to szwagier ma passka z podobnego rocznika 2006 z tym samym motorem 2,0 tdi 140km ma przejechane podobnie ok 200tys sam zrobil 1/4 tego przebiegu i ZADNEGO problemu powtarzam ZADNEGO podczas gdy sam do konca nie przyklada wagi jak uzytkowac diesla, po za tym, ze dwumas mu huczy ale to juz z 10tys przelatal na tym huku i zadnych objaw ktore mialyby sugerowac przez to pogorszenia w jezdzie.
Akurat system PD nie jest wcale bolączką motorów 2.0TDI - te silniki całkiem co innego boli i odejście w stronę CR nie było podyktowane kłopotami i awaryjnością tego systemu wtryskowego.tjwasiak pisze:2.0 TDI już takie pancerne jak 1.9 nie są, mają swoje bolączki i pewnie jest to jeden z czynników który skłonił VW do przejścia na ciemną stronę mocy zwaną CR.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
Tu nie o system wtryskowy chodzi... Choć i sam system wtryskowy silników 2.0 wydaje się być delikatniejszy niż w przypadku 1.9.
W chwili obecnej, kiedy systemy CR dorównały (albo i przerosły) systemy PD pod względem ciśnienia wtrysku, w momencie kiedy VW miało problemy związane z temperaturą spalin w 2.0TDI podniesienie ciśnienia wtrysku może pomóc w ich rozwiązaniu. Choć z powodu stosowania tych wszystkich ekologicznych wydumek temperatura spalin i tak musi pozostać wysoka.
W chwili obecnej, kiedy systemy CR dorównały (albo i przerosły) systemy PD pod względem ciśnienia wtrysku, w momencie kiedy VW miało problemy związane z temperaturą spalin w 2.0TDI podniesienie ciśnienia wtrysku może pomóc w ich rozwiązaniu. Choć z powodu stosowania tych wszystkich ekologicznych wydumek temperatura spalin i tak musi pozostać wysoka.
Nie oszukujmy się ale PD to trochę kupa. Przecież cały świat się z tego śmieje. Jak inni producenci wprawadzali CR to VW wyskoczył z PD, a to żadna rewelacja strasznie głośne są te silniki.
Zobaczcie jak chodzą inne auta na CR peugoty hdi czy nawet fiaty tam jest cisza ledwo słychać że to diesel, a jak jedzie jakies PD od VW to go jeszcze nie widać a już słychać.
Zobaczcie jak chodzą inne auta na CR peugoty hdi czy nawet fiaty tam jest cisza ledwo słychać że to diesel, a jak jedzie jakies PD od VW to go jeszcze nie widać a już słychać.
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
PD gwarantowało wyższe ciśnienie wtrysku niż CR przez długie lata. Dopiero ostatnia generacja CR wyrównała, czy przewyższyła możliwości PD. A te teksty o głośności to bajki powtarzane przez dziennikarzy. Mam styczność z różnymi autami, Mercedesy CDI (i nie mówię o dostawczakach) wcale nie pracują tak cicho ani kulturalnie. Dopiero te najnowsze póki w miarę świeże są ciche.marcin999 pisze:Nie oszukujmy się ale PD to trochę kupa. Przecież cały świat się z tego śmieje. Jak inni producenci wprawadzali CR to VW wyskoczył z PD, a to żadna rewelacja strasznie głośne są te silniki.
A świat niech się śmieje... I wymienia a to czujniki ciśnienia w railu, a to zawory regulujące to ciśnienie, a to wtryskiwacze. A ja tam będę ujeżdżał swoje 1.9 TDI PD i śmiał się ostatni
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
kolego pompowtryski istniały jak jeszcze nikomu nie śniło się coś takiego jak CR, stosowano je m. in. w niektórych ciągnikach rolniczych czy samochodach ciężarowych, ponadto to żadna kupa, tak samo pompa VP jak i PD ulegają awariommarcin999 pisze:Nie oszukujmy się ale PD to trochę kupa.
[ Dodano: Wto 18 Maj, 2010 ]
wolę żeby mojego PD było słychać z daleka niż jeździć "cieknącym" JTD, ponado HDI w żaden sposób oprócz kultury pracy nie przewyższają TDI, a tak na marginesie twój AHF też nie należy do cichychmarcin999 pisze:
[ Dodano: Wto 18 Maj, 2010 ]
po części masz rację, sam ostatnio oglądałem Leona FR 2.0 TDI 170 KM z 2008 roku i zastanawiam się nad zamianąpiotrekgal pisze:grandi pisze:
powoli zaczyna mnie bulwersowac ciagle podawanie tego linku,
-
- Użytkownik
[quote="marcin999"]Nie oszukujmy się ale PD to trochę kupa. a ja wam powiem ze jestem pod wrazeniem jakie te nasze PD - ki sa wytrzymale wszyscy mowia ze paliwo trzeba lac dobre ,i ze olej z norma 505.01, ale ja mam przyklad mojego kolegi, ktory nie tankuje najlepszej ropy ,i do tego leje do silnika olej 10w40 turbo diesel i zrobil juz nim 50.000 kilometrow, ja osbiscie tak nie robie ale poprostu jestem w szoku ze te pompki dalej daja rade i wcale nie sa az takie delikatne