Szyberdach mkIII

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » pt kwie 14, 2006 09:05

djtom pisze:Kiler, rozbierałes u siebie? gdzie w podsufitce sa nagorsze/najberdziej łamliwe miejsca?
Jak bym sam nie rozbierał to bym nie opowiadał jakie to upierdliwe ;) . Ogólnie czytałem poradniki z forum i dało radę. Na początek odłączasz kable od silniczka i konsoli podświetlenia wnętrza no i wyciągasz sam silnik z konsolą. Odkręcasz osłony przeciwsłoneczne oraz wszystkie rączki z sufitu. Zdejmujesz zaślepkę tą z górnego brzegu tylnej klapy i nakładki słupków przednich - te co schodzą po słupku do deski. Do tego momentu spokój i bezpiecznie. Potem największy cyrk - wyciąganie podsufitki tyłem. Zaraz mi się tu zgłosi armia kozaków co samemu dała rade. Jest to możliwe ale chwila nieuwagi i ta giętka płytka się złamie. Ja nie ryzykowałem i załatwiłem pomocnika. Ja stałem za autem i ciągnąłem podsufitkę do siebie, on siedział na tylnym siedzeniu i pilnował żeby nic się nie ułamało/wytargało i popychał ją do mnie. Po wydostaniu jej na zewnątrz auta reszta prac sprowadza się do odkręcenia 4(albo 6) śrub imbusowych i zdjęcia rurek odprowadzających wodę. Samej naprawy nie opisuję bo nie mam na to żadnego patentu. Prawdopodobnie dziś przyjechał do mnie z dojczlandu nowy szyber i cała zadanie będzie sprowadzać się do wkręcenia go w miejsce starego. Z ogólnych spostrzeżeń to: ostrożnie z podsufitka bo jej mała sztywność i duża powierzchnia ułatwia nadmierne jej wyginanie jeśli nie jest równomiernie podtrzymywana; plastiki ścigamy spokojnie - ja musiałem zamawiać kilka spinek na allegro; przy okazji tej roboty można przedmuchać rurki odprowadzające(udrożnić je); przed założeniem szybra sprawdzić czy nie przytkały się nam rurki wylotowe w samej ramce, bo wtedy drożne rurki odprowadzająca na nic się zdadzą; pewnie wsunąć plastikową szynę, która zbiera wodę. Po wszystkim można szybę wyregulować 4 imbusami żeby równo leżała. Amen.

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » pt kwie 14, 2006 09:23

ale to czesc spinek "musi" peknac czy po prostu trzeba odpowiednio je wyciągac? Kiler, dałbym Ci punkt gdybym mógł :pub:

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » pt kwie 14, 2006 11:12

djtom pisze:ale to czesc spinek "musi" peknac czy po prostu trzeba odpowiednio je wyciągac? Kiler, dałbym Ci punkt gdybym mógł :pub:
Nie, nie - one nie muszą pękać, absolutnie! Nie spiesz się a wszystko będzie dobrze. Ja teraz kupowałem spinki hurtowo - latem przy robieniu szybra ułamałem te od plastików - bez spinek odstają troszkę i nierówno leżą, jesienią poszła jedna spinka kraty podszybia a tydzień temu spinka mocująca listwę boczą drzwi. Zamówiłem teraz wszystko brakujące bo po jednej to się nie opłaca. W wracając jeszcze do Twojego poprzedniego pytania - nie ma chyba jednego najbardziej wrażliwego miejsca. Po prostu ona ma dużą powierzchnię i jest giętka - to powoduje, że jeśli trzymasz ją daleko od jej środka ciężkością to się wygina. Dlatego w dwóch łatwiej ją ściągać.

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » pt kwie 14, 2006 11:20

własnie taki mam zamiar, czteropak dla pomocnika juz kupiony (z zastrzezeniem ze podczas roboty moze spozyc tylko jednostkę :P ). A spinki sa wszedzie takie same jak w plastikach obok przedniej szyby (harmonijki)? Bo tam juz nedawno sie dobierałem, ale byłem sam wiec złozyłem wszystko spowrotem.

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
BartekN
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: BartekN » pn maja 01, 2006 21:28

Hej

Koledzy co moglo sie spieprzyc ze szyber sie nie uchyla,tylko trzeba recznie przesunac szyne?Ale zamyka sie bez problemu,co z tym zrobic.Bo nie wiem czy da sie to naprawic samemu,czy nie ma sensu wyciagac podsufitki i calej reszty.Co uwazacie?

Pozdrawiam
Bartek

Blue Vento GL 2.0 115 KM

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”