elektryczne szyby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- karol2010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
elektryczne szyby
mam problem z jedna z szyb podnosi sie gdzies na 3/4 okna i opada spowrotem w dol a jak zamykam pulsacyjnie to sie zamknie jak to wyregulowac zeby zamykalo sie dobrze???
Witam.A u mnie w Golfie 3.Najpierw przestała chodzić szyba od strony kierowcy,tylko słychać kliknięcie przekaźnika,a niedawno i od strony pasażera nie działa.Słychać tylko takie jakieś brzęczenie czy coś takiego.Może ktoś podpowie jak zdjąć ten mechanizm podnoszenia,żeby go przesmarować-sprawdzić?Albo bez wymontowania jakoś naprawić.Tapicerkę zdejmowałem ale nie zauważyłem uszkodzeń.??
-
- Mały gagatek
Sam mechanizm bardzo często się psuje na łączeniu linki oraz elementów mocowania szyby. Jeśli cyka bądź dziwnie pracuje to może nie być masy. U mnie tak było. W pierwszej kolejności sprawdź wiązki bo pod wpływem lat się przecierają te kabla i może nie być przewodzenia. Otwórz drzwi i zdejmij ta osłonę gumową między drzwiami a karoserią auta i zobacz w jakim stanie jest okablowanie. Dobrze też jest prysnąć w kostki jakimś środkiem bo z biegiem czasu łączenia mogą śniedzieć i to tez może być przyczyna.
- jeta2003
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam a jak mam dziwny probilem. Kupilem mk3 ma odstrony kierowcy wyciągniety system el szyby przestal dzialas poprzedniemu kierowcy a w raz z nim szyber, z drugiej strony szybka smiga bez problemu. Jak mozna sprawdzic ten system jak mam caly wymontowany?? Druga sprawa to jak wlanczam swiatla to w drzwiach i w szyber dachu slychac taki dzwiej jakby jakies zwarcie bylo czy cos w tym stylu chwile to slychac a jak krece pokretlem od podswietlema zegarow to takze takie cos slychac.... czy moglo to byc ze wlacznik zrobil jakies zwarcie i przestala przez to szyba i szyber dzialac?????
- Paweł Marek
- V.I.P.
karol2010, najpierw dokonaj tzw programowania szyby - szukajka podda szczegóły. Jeśli nie pomoże to oznacza że szyba ma za duże opory: krzywo ustawiona i idzie skoksem w prowadnicach, albo linkę ma zwikłaną na bębnie - w każdym razie jeśli programowanie nie pomoże to usterka jest mechaniczna
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Prawe drzwi naprawiłem sam.Na fotce usterka.Dzięki za poradę.Czeka mnie jeszcze naprawa lewych.Czy można rozebrać i potem dobrze złożyć sam silniczek od podnoszenia?I jak nasmarować te prowadnice.Może ma ktoś dokumentacje zdjęciową?
na fotce wyraźnie widać przerwany brązowy kabel.
na fotce wyraźnie widać przerwany brązowy kabel.
Ostatnio zmieniony pn maja 24, 2010 10:01 przez fneo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
fneo, tam zbytnio nie ma co smarować trzeba poprostu ustawić dobrze szybę w prowadnicach i wszystko będzie dobrze śmigać. Sprawdzić możesz jedynie stan linek, często przeskakują na bębenkach koło silniczka i blokują otwieranie/zamykanie. Tylko jak będziesz odkręcał silniczek od prowadnicy to bądź strasznie ostrożny i uważaj żeby linka ci nie wyskoczyła z miejsca w którym obecnie jest bo strasznie trudno ją z powrotem wsadzić.
A co to te tzw programowania szyby?Bo nigdy wcześniej się nie spotkałem z takim sformułowaniem?I ta szukajka?Ja tam wcześniej nic nie kombinowałem przy szybie.czy jest możliwość,aby sama zmieniła sobie właściwy tor?
Dzięki za odpowiedzi.Jak coś to przy naprawie stworze dokumentacje zdjęciową i zamieszczę na forum.
Dzięki za odpowiedzi.Jak coś to przy naprawie stworze dokumentacje zdjęciową i zamieszczę na forum.
Ostatnio zmieniony wt maja 25, 2010 08:30 przez fneo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
moduły nowszych szyb ucza się gdzie jest koniec ruchu szyby. Wykreć wtyk z slupka albo odłącz akumulator, podepnij po paru mnutach na powrót, następnie wykonaj kilka pełnych zamknięć i otwarć trzymając po skończeniu ruchu szyby włącznik jescze wciśnięty przez 2 sekundy - ot całe programowanie. Z tym że przy silniku 2E możesz miec jeszcze starsz moduły których się nie programuje, nie wiemco masz więc spróbuj. Szukajka to wyszukiwarka - okienko na dole strony, są to google wstępnie nakierowane na forum.
Ostatnio zmieniony wt maja 25, 2010 09:34 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.