MK3 Skrzynia biegów? Łożysko?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MK3 Skrzynia biegów? Łożysko?
Witam! Mam duży problem. Od kilku dni martwią mnie pewne dziwne dźwięki w moim samochodzie. Dziwny szum w okolicach lewego przedniego koła. Szum staje się głośniejszy podczas przyspieszania. Sprawa druga. Gdy osiągnę prędkość około 50 - 60 km / h, dźwignia zmiany biegów porusza się niestandardowych ruchem. Odgłosy dobiegające z okolic skrzyni biegów też są niepokojące, co ciekawe, odgłosy wydobywają się na tzw biegu jałowym, lub podczas hamowania silnikiem. Podczas przyspieszania wszystko jest ok.
Proszę o odpowiedź i ewentualne oszacowanie kosztów, które muszę ponieść w celu naprawienia Volksa.
z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Sylwester
Proszę o odpowiedź i ewentualne oszacowanie kosztów, które muszę ponieść w celu naprawienia Volksa.
z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Sylwester
wyjecie wsadzenie skrzyni min 150zlkostektbg pisze:Proszę o odpowiedź i ewentualne oszacowanie kosztów, które muszę ponieść w celu naprawienia Volksa.
robocizna fachowca ok 300zl
łozyska po ok 150zl za sztuke
ja tyle placilem niedawno
[ Dodano: Wto Cze 01, 2010 19:00 ]
do tego olej i inne zeczy ktore dojda napewno ok 300zl-400zl
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
do kól kosztuje ok 50zl w sklepie w ASO 180zl.vwarek pisze: SKF
oczywiscie to te same jak sprzedawca w sklepie mowi,a "pan" w aso mi wytlumaczyl jakie są kontrole jakosci itp i stąd inne ceny.oczywiscie nie tyczy sie to wszystkiego ale są roznice w materiale na pierwszy montaz a na sklepy.przynajmniej w łożyskach.wolalem nie ryzykowac aby skrzyni znów nie wyciagac za rok dwa...za duzo roboty i za drogo na powtorne rozbierania.a róznica na dwóch łozyskach to 150zl w sumie,wiec to maly procent ogółu
[ Dodano: Wto Cze 01, 2010 20:28 ]
aa własciciel ASO to moja bliska rodzina wiec sciemy by nie bylo...
Ostatnio zmieniony wt cze 01, 2010 20:26 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy
- Auto: Bora
- Silnik: AQN
nie popadaj w paranoję... łożyska SKF, NTN czy nawet TIMKEN-a (pierwszy montaż w VW) przeżyją Twojego czy mojego strychnina czterokrotnie..duber pisze:wolalem nie ryzykowac aby skrzyni znów nie wyciagac za rok dwa...
a co do tematu.. kolego kostektbg, jeśli faktycznie okaże się, że to skrzynia to koszty są jednak dość wysokie przy naprawie. Mozesz też kupić używaną ale zazwyczaj masz tylko gwarancję rozruchową a skrzynia może paść po miesiącu i wtedy koszt podwójny.
The quieter you become, the more you are able to hear...
nie ale to bylo drugie wyciaganie w 6 miesiecy.juz mialem dosc... w sumie mialbym 2 urzwki za dwa remonty.naprawde 150zl mnie nie zbawilo a spokojniej spie.vwarek pisze:nie popadaj w paranoję
co do kupywania urzywek,jestem na nie.chyba ze gwarancja rozruchowa i facet wsadza skrzynie.co jesli sie okaze ze lipna?plecy za montaż,a kazda ze skrzyn ma lekko 200 000tys nachulane z racji juz swych lat i teraz weż traf
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy
- Auto: Bora
- Silnik: AQN
ależ Cię ubodło to 150.. mozesz kupić i założyć łozysko za 300 ale jak źle ustawisz wałek albo dyfer to je zarżniesz po miesiącu..duber pisze:150zl mnie nie zbawilo a spokojniej spie.
ja też, dlatego mimo zmielenia dyfra robiłem swoją..duber pisze:co do kupywania urzywek,jestem na nie
The quieter you become, the more you are able to hear...