2 śruby splin 12-ramienne M8 od zamka ukręcone
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
2 śruby splin 12-ramienne M8 od zamka ukręcone
witam
mam taki problemik: poprzedni właściciel mojego golficza był tak mądry że zjechał całkowicie 2 śruby splin 12-ramienne M8 od zamka drzwi kierowcy. kupiłem te klucze splin i próbowałem na różne sposoby - przez szmatkę, popukałem młotkiem, polałem wd40 - ale nic to nie dało - wzór 12 ramiennej gwiazdki wewnątrz śrub jest tak zjechany że klucz poprostu prawie bez oporu się kręci.
co mam teraz zrobić - czy jedynym wyjściem jest dospawanie kawałka klucza?
gdzie kupić te śruby - szrot czy aso?
mam taki problemik: poprzedni właściciel mojego golficza był tak mądry że zjechał całkowicie 2 śruby splin 12-ramienne M8 od zamka drzwi kierowcy. kupiłem te klucze splin i próbowałem na różne sposoby - przez szmatkę, popukałem młotkiem, polałem wd40 - ale nic to nie dało - wzór 12 ramiennej gwiazdki wewnątrz śrub jest tak zjechany że klucz poprostu prawie bez oporu się kręci.
co mam teraz zrobić - czy jedynym wyjściem jest dospawanie kawałka klucza?
gdzie kupić te śruby - szrot czy aso?
[url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/11770][img]http://www.motostat.pl/user_images/11770/icon1.png[/img][/url]
- FILIP_1988
- Ma gadane
miałem podobną sytuację ze śrubą mocującą zamek klapy tylnej: jedną wykręciłem a druga była zjechana: wziąłem brzeszczot i naciąłem w poprzek śruby, potem młotek i przecinak i przecinakiem w te nacięcie wsadzonym z jednej strony, pukając powoli odkręciłem śrubę. wywaliłem obie do śmieci i zastąpiłem je zwykłymi na klucz nasadowy sześciokątny
Ale chlopaki, po cholere kombinowac z nawiercaniem/spawaniem/cieciem lbow??
Jest fajny klej o nazwie POXIPOL (i inne pochodne epoksydowe, dwuskladnikowe).
Wystarczy nalozyc nieco wymieszanej masy na leb sruby, wlozyc w leb klucz splina i poczekac ok. 10-15 minut i spokojnie odkrecic srube... Juz kilka razy tak sie ratowalem.
Ten klej twardnieje jak kamien i mozna w nim wiercic.
Polecam bo dziala.
Jest fajny klej o nazwie POXIPOL (i inne pochodne epoksydowe, dwuskladnikowe).
Wystarczy nalozyc nieco wymieszanej masy na leb sruby, wlozyc w leb klucz splina i poczekac ok. 10-15 minut i spokojnie odkrecic srube... Juz kilka razy tak sie ratowalem.
Ten klej twardnieje jak kamien i mozna w nim wiercic.
Polecam bo dziala.
Kto się nie dziara ten fujara!
---------------------------------
www.battery-point.pl <--- baterie, aku, ładowarki, latarki, kasety etc. Zapraszam!
---------------------------------
www.battery-point.pl <--- baterie, aku, ładowarki, latarki, kasety etc. Zapraszam!
Tez mialem z nimi problem w tym samym miejscu (mikrowlacznik w zamkau) walenia w nia nie polecam bo wygnie sie blacha do ktorej jest mocowany zamek. u mnie pomoglo wywiercenie w srodku otworu wlozenie w niego srubokreta i po "przekoszeniu" wykreceniu śruby, pomysł z poxipolem wydaje sie niezly, ja bym tego najpierw probowal.
ps pozniej powykrecalem wszystkie i wkrecilem zwykle sruby z lbem szesciokatnym, aby oszczedzic sobie klopotow na przyszlosc
ps pozniej powykrecalem wszystkie i wkrecilem zwykle sruby z lbem szesciokatnym, aby oszczedzic sobie klopotow na przyszlosc
witam
sory że tak to długo trwało ale miałem inne problemy - tym razem z zamkami no i trochę obowiązków - i dlatego trochę się zeszło.
a więc tak: sposób na poxipol nie działa - nawet jak stwardniał na kamień to wyłaził ze łba śruby z kluczem - mimo że łeb oczyściłem wcześniej przy pomocy nitro.
więc podratował mnie kolega - przyspawał po sześciokątnej śrubce i wykręcił mi te badziewne śruby. a zamieniłem je na śruby typu ampul wewnętrzny 6 M8 25mm z półokrągłym spłaszczonym łbem - znalezione na warsztacie kolegi.
a tak w ogóle to kolega od spawarki opowiedział mi jeszcze o jednym sposobie jak już jest najgorsza sytuacja czyli zerwany łeb śruby i nie ma jak się do tego spawać. widzimy górną powierzchnię "trzonka" śruby.
nabijamy na niej punktakiem skrajanie dwa małe wgłębienie. następnie ustawiamy punktak pod kątem i uderzamy raz w jedno wgłębienie raz w drugie (po kilka razy) w kierunku wskazanym przez strzałki. przy odrobinie szczęścia (a może wprawy) trzonek śruby zacznie się wykręcać.
p.s. w którym dziale mam założyć post o tematyce kupię mechanizm zamka przód prawy wtyk 2 przewodowy? - bo jedyny pod-forum o tematyce kupię dotyczy całych aut.
sory że tak to długo trwało ale miałem inne problemy - tym razem z zamkami no i trochę obowiązków - i dlatego trochę się zeszło.
a więc tak: sposób na poxipol nie działa - nawet jak stwardniał na kamień to wyłaził ze łba śruby z kluczem - mimo że łeb oczyściłem wcześniej przy pomocy nitro.
więc podratował mnie kolega - przyspawał po sześciokątnej śrubce i wykręcił mi te badziewne śruby. a zamieniłem je na śruby typu ampul wewnętrzny 6 M8 25mm z półokrągłym spłaszczonym łbem - znalezione na warsztacie kolegi.
a tak w ogóle to kolega od spawarki opowiedział mi jeszcze o jednym sposobie jak już jest najgorsza sytuacja czyli zerwany łeb śruby i nie ma jak się do tego spawać. widzimy górną powierzchnię "trzonka" śruby.
nabijamy na niej punktakiem skrajanie dwa małe wgłębienie. następnie ustawiamy punktak pod kątem i uderzamy raz w jedno wgłębienie raz w drugie (po kilka razy) w kierunku wskazanym przez strzałki. przy odrobinie szczęścia (a może wprawy) trzonek śruby zacznie się wykręcać.
p.s. w którym dziale mam założyć post o tematyce kupię mechanizm zamka przód prawy wtyk 2 przewodowy? - bo jedyny pod-forum o tematyce kupię dotyczy całych aut.
Ostatnio zmieniony pt cze 11, 2010 16:55 przez ~misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/11770][img]http://www.motostat.pl/user_images/11770/icon1.png[/img][/url]
no dobra to żeby nie robić syfu na forum i w związku z sytuacją że zamek ze złączem 2 pinowym jest rzadko spotykany to zapytam w tym poście: czy zamek ze złączek 2 pinowym (złącze jest wtopione w mikroswitcha odpowiedzialnego za wiadomość dla elektryki że drzwi są otwarte) mogę zastąpić zamkiem ze złączem 8 pinowym czyli z przewodzikami (czerwony/niebieski) od mikroswitcha na wierzchu i wbudowanym mechanizmem centralnego - ponieważ te zamki są bardzo popularne i łatwo osiągalne (nowe podróbki po 80zł) w przeciwieństwie do tych 2 pinowych.
?
?