Jak samemu wymienić chłodnice.Co trzeba zrobić od A do Z.MK3

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Janek82
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Jak samemu wymienić chłodnice.Co trzeba zrobić od A do Z.MK3

Post autor: Janek82 » czw kwie 20, 2006 10:34

Jak moge sam wymienić chłodnice w silniku 1,6 jak tak od czego musze zzacząć ?
Czy jest potrzeb sciągania przedniego zderzaka ?
Czy chłodnica z silnikem 1,4 pasuje do 1,6?
Czy latanie dziury wchodzi w gre ?(znalazłem chłodnice za 100zł (ale silnik 1,4 chyba bedzie pasować)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

http://pub.sinuspl.net/plaza/

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » czw kwie 20, 2006 12:14

Jesli mk3 jet taki sam w tym wzgledzie jak mk2 to nie bedziesz musial sciagac zderzaka... wystarczy ze odepniesz przewody, odkrecisz dwa gorne mocowania i wyjmiesz chlodnice przechylajac ja nieco w tyl i wyciagajac do gory... a co do pasowania to mysle ze spokojnie podejdzie od 1,4... podejrzewam ze sa takie same a jesli nawet ta od 1,4 jest minimalnie mniejsza to i tak powinna wystarczyc... pozdro

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw kwie 20, 2006 14:19

Niestety w trojce nie jest tak łatwo. Chłodnicę trzeba wyciągać do przodu. Trza odkręcić zderzak i tą blachę co jest pod nim. Prosta robota ale trochę dłużej schodzi.
Wypiąć atrapę. Zderzak 3 śróby z góry i dwie lub trzy z dołu (chyba w otworach kratek zderzaka nie bardzo pamietam. Blachę pod zderzakiem chyba 4 śróby. Odpiąć weże od chłodnicy wtyczkę włącznika wentylatora, odkręcić chłodnicę. Łatać dziury w tym miejscu raczej nie dasz rady, pordzewiałą masz tą obejmę blaszaną, trzeba by pełna regenrację zrobić, a to koszty zbliżone do dobrej używki

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » czw kwie 20, 2006 14:46

Jak ja wymieniałem w 1.6 ABU to normalnie dało się wymontować od strony silnika. Parę śrubek mocujących.

1. Ściągnąć opaski z przewodów
2. Ściągnąć węże (na początek jeden do spuszczenia płynu) i spuścić płyn z przewodów do jakiegoś pojemnika.
3. Odkręcić chłodnicę i wysunąć ją do tyłu a później do góry.
4. Wykręcić czujnik (żeby włożyć do nowej)
5. Włożyć nową ale tak żeby jej całej nie poniszczyć. Zamocować, przykręcić, założyć weże założyć czujnik. Dokręcić opaski. Dolać płynu. I sparwdzić czy nie cieknie nic.

Za 100zł używana? To już lepiej dać 50 więcej i np ja za tyle kupiłem VALEO do 1.8.

A czy pasuje. Zmierz Swoją starą na szerokość. Do 1.6 chyba są dwie szerokości chłodnic.

Obrazek

Awatar użytkownika
Janek82
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Janek82 » czw kwie 20, 2006 19:22

Dzięki , tylko ja niechcem sciągać zderzaka . Pierwszy raz wymieniam chłodnice , mysle żem i sie uda , pozdro

http://pub.sinuspl.net/plaza/

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”