Klimatronic nie działa za nic w świecie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Klimatronic nie działa za nic w świecie
Witam,
Panowie już nie wiem czego się chycić. Kupiłem autko z niedziałającą klimą. Jeden mechanior męczył sie tydzień i bez efektów. Błędów żadnych nie pokazuje, kable wszystkie w porządku, nigdzie nie przerwane, czujniki ok wtyczki czyste, nie zaśniedziałe a klima nie działa. Powietrzem dmucha normalnie w środku w aucie ale klimatyzacja się nie włączy za nic. Dodam jeszcze że przy tym nie zauważyłem żeby mi sie włączył kiedykolwiek choćby jeden z wentylatorów na chłodnicy.
Prosze pomóżcie bo już nie wiem co robić
Panowie już nie wiem czego się chycić. Kupiłem autko z niedziałającą klimą. Jeden mechanior męczył sie tydzień i bez efektów. Błędów żadnych nie pokazuje, kable wszystkie w porządku, nigdzie nie przerwane, czujniki ok wtyczki czyste, nie zaśniedziałe a klima nie działa. Powietrzem dmucha normalnie w środku w aucie ale klimatyzacja się nie włączy za nic. Dodam jeszcze że przy tym nie zauważyłem żeby mi sie włączył kiedykolwiek choćby jeden z wentylatorów na chłodnicy.
Prosze pomóżcie bo już nie wiem co robić
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
po pierwsze czy chodzi spręzarka? ma koło pasowe i środek to sprzegło, gdy stoi w miejscu spręząrka nie działa, gdy nei zaskauje sprzęgło na początek proponuje poszukać w kablach i w cewce na kole pasowym i na koniec sam sterownik klimatronic. Gdy spręzarka działa.. moze mieć mało gazu, przy pracy na rurze ssącej grubszej, wchodzącej do spręzarki powinno być 2Bary, wyedy jest ok. Gdy sprawdzi ci mechanik z gazem na manometrach i jest ok to moze być problem z wydajnością spręzarki, jest poprostu zabita, popatrz też czy klapy ciepło zimno chodzi.. sprawdz też czy załącza sie wentylator na skraplaczu! nie wolnoi odpalać bez wentylatora! wysokie ciśnienie w ukłądzie ok 25-30bar non stop to wyrok śmierci dla spręzarki o ile nie ma ciśnieniówki.. Gdy wszystko chodzi jak należy a nie chłodzi a rura gruba przy spręzarce nie jest zimna a cienka nie jest ciepła tzn że w układzie nie ma w ogóle gazu..
Ostatnio zmieniony śr cze 16, 2010 23:50 przez Johnatan, łącznie zmieniany 1 raz.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprężarka wogóle się nie włącza, chociaż gazu jest dobite na maksa. Co do kabli to mechanior mówił, że przeleciał wszystkie kable (jak jeden tak i drugi) i są ok. Co do cewki na kole pasowym to nie wiem. A gdzie znajduje się ten sterownik klimatronic??Możliwa jest awaria tego panelu w srodku w aucie??
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
zdejmij kostke ze spręzarki zabierz amperomierz i sprawdz czy jest przejście na cewce w ohma lub w pipczyku jak masz.. Sterownikiem nazywam panel sterowania nawiewem, wentylator skraplacza moze byś na ciśnieniówce, gdy spręzarka zrobi ciśnienie to wentylator sie załacza, z tego brak wentylatora. Niektóre auta mają wentylatory puszczone w raz ze spręzarką. Lub taka moja propozycja, zamontuj na kostce od spręzarki żarówke i sprawdz czy po naciśiecu AC zapali sie żarówka, jak tak to na 100000000000000000000000000000000% cewka.
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
jakby co walić na PW o tych samochodowych mroźniach
daj spokój - skoro napisał że wentylatory nie chodzą i kompresor też się nie załącza czyli przyczyna gdzieś indziejJohnatan pisze:Niektóre auta mają wentylatory puszczone w raz ze spręzarką. Lub taka moja propozycja, zamontuj na kostce od spręzarki żarówke i sprawdz czy po naciśiecu AC zapali sie żarówka, jak tak to na 100000000000000000000000000000000% cewka.
Juzeks, jeśłi masz climatronic to masz panel a nei przycisk AC. Skoro tak to włącz stacyjkę i naciśnij i przytrzymaj narz 2 przyciski - obiegu zamkniętego i ECON. Po około 3 sekundach na panelu pojawi się napis w formie 318 albo 4FA albo jakiś inny - to jest błąd - ten błąd masz zapisać na kartce, następnie naciśniesz przycisk czerwony - pojawi się następny kod - zapisz i tak naciskaj i zapisuj aż dojdziesz do 000. Wtedy przytrzymaj około 3 sekundy przycisk ECON - pojawi się 444 - naciśnij jeszcze raz przycisk ECON ale krótko - wróci do trybu normalnego. Wtedy odpal samochód i włącz AUTO. Jak nie zadziała climatronic to zgaś silnik i po włączeniu stacyjki ponownie spisz błędy. Podaj je tutaj - będzie wiadomo co z tym fantem robić.
Jeśli nie ma błędów a nadal nie odpala kompresor i wentylatory - sprawdź bezpiecznik 16 w aucie. Jeśli jest sprawny to wypadałoby podmienić na chwilę sterownik wentylatorów (jest przykręcony pod akumulatorem - ma 2 wtyczki - jedna 4 pinowa a druga 10 lub 14pinowa)
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Greg, kolego ja nie jestem specam od płytek drukowanych i sterwoników, jak ma rozwalony panel to niech kupi nowy lub odda do naprawny. Przedstawiam koledze proste sposoby na sprawdzenie co i jak, ale oczywiście znalazł sie inżynier VW klimatronic, to sobie grzebcie....
Johnatan, ty z góry zakładasz że panel uszkodzony co jest rzadkością - sterownik wentylatorów załącza jednocześnie i wentylatory i kompresor - skoro oba nie działają to albo panel odczytał błąd (np różnica temperatur w czujniku zderzaka i czujniku pod filtrem ppyłkowym o ponad 10 stopni) albo sam sterownik wentylatorów czy bezpiecznik.
Nie wiem jakie klimy ty robisz ale twoje podejście jest inne niż moje do tego bo niejeden climatronic w golfie już założyłem - więc nie ma prawa być uwalone sprzęgiełko na kompresorze jeśli wentylatory nie załączają się
Nie wiem jakie klimy ty robisz ale twoje podejście jest inne niż moje do tego bo niejeden climatronic w golfie już założyłem - więc nie ma prawa być uwalone sprzęgiełko na kompresorze jeśli wentylatory nie załączają się
- m1chal
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf 1 Cabrio
no nie wiem... u mnie w dwoch autach, ojca i moim ...co prawda audi a4 ...ale ... obydwa panele byly do wymiany praktycznie zaraz po kupnie auta...greg pisze:ty z góry zakładasz że panel uszkodzony co jest rzadkością
w moim pamietam kompresor sie zalaczal i chłodziło ...ale wentylator nie działał...diagnoza.. gdzies byly poprzepalane kable pod chłodnicą... i panel byl uwalony a niby wszytsko na nim działało elegancko
mk4 jezdzi pełno, warto z kims podmienic na chwile panel... nic to nie kosztuje
Ostatnio zmieniony czw cze 17, 2010 23:16 przez m1chal, łącznie zmieniany 1 raz.
Mk2 1V by m1chal - sprzedany
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0
dzisiaj kolejne 4 godziny grzebania i nic. Powiedziałem mechaniorowi wszystkie Wasze propozycje, posprawdzał i mówił że ok, bezpieczniki sprawdzone (sam osobiście sprawdzałem), sterownik wentylatorów w porządku także został mi tylko panel podmienić. Jutro może uda mi się to zrobić.
próbowałem tak robić ale bez efektu, nic się nie pojawiłogreg pisze:Skoro tak to włącz stacyjkę i naciśnij i przytrzymaj narz 2 przyciski - obiegu zamkniętego i ECON. Po około 3 sekundach na panelu pojawi się napis w formie 318 albo 4FA albo jakiś inny - to jest błąd