passat b5 FL Abs wlącza się przy niskiej prędkosci
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
wchodzisz 03 abs hamulce potem 08 odczyt bloku wartości mierzonych potem musisz poszukać w którymś kanele będziesz miał podgląd na prędkość w poszczególnych kołach musisz je ze sobą porównać trzeba trochę pojeździć i po obserwować ,w którymś momencie występuje sytuacja gdzie komputer widzi mniejszą prędkość któregoś koła i rozpoznaje to jako próbę zablokowania go , włącza abs przyczyna może to być czujnik, koronka lub za dalekie umieszczenie czujnika od koronki, nie jest to prosta usterka w zlokalizowaniu które to koło
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
dase
Miałem tak samo. Okazało się, że łożysko na przednim kole było padnięte i na niskich obrotach koło delikatnie latało. Sprawdz, czy przypadkiem łożysko Ci nie lata...
To tak, gdybyś miał trudności z diagnozą na kompie, bo ta jest tu najpewniejsza.
To tak, gdybyś miał trudności z diagnozą na kompie, bo ta jest tu najpewniejsza.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Odgrzeję kotleta,bo mam identyczny problem i również w Passacie B5.
Zmieniłem w prawym kole łożysko i lewy przegub zewnętrzny.Po tej całej akcji usunąłem błąd prawego czujnika ABS,bo rozpiąłem kable i włączyłem zapłon,więc miał prawo pojawić się,ale gdy wyjechałem z warsztatu,znów się pojawił,więc wjechałem jeszcze raz do warsztatu,zdjąłem koło i widzę,że czujnik sam się wysunął o połowę długości.Wcisnąłem go,znów usunąłem błąd i jazda.Błąd się nie pojawił,ale ABS jest bardzo czuły,nawet gdy auto ledwie się toczy,naciskając delikatnie na hebel,zaczyna przepuszczać,ale tak dziwnie-cyklicznie,co obrót kołem.
Wiecie co może być?
Zmieniłem w prawym kole łożysko i lewy przegub zewnętrzny.Po tej całej akcji usunąłem błąd prawego czujnika ABS,bo rozpiąłem kable i włączyłem zapłon,więc miał prawo pojawić się,ale gdy wyjechałem z warsztatu,znów się pojawił,więc wjechałem jeszcze raz do warsztatu,zdjąłem koło i widzę,że czujnik sam się wysunął o połowę długości.Wcisnąłem go,znów usunąłem błąd i jazda.Błąd się nie pojawił,ale ABS jest bardzo czuły,nawet gdy auto ledwie się toczy,naciskając delikatnie na hebel,zaczyna przepuszczać,ale tak dziwnie-cyklicznie,co obrót kołem.
Wiecie co może być?
raz miałem że koronka na nowym przegubie była minimalnie większa i zaczepiła o czujnik uszkadzając się, może u ciebie też się uszkodziła
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Zastanawiałem się właśnie nad tą koronką...GMS pisze:koronka na nowym przegubie była minimalnie większa i zaczepiła o czujnik uszkadzając się
Wyjmę czujnik,obrócę piastą o 180* i będę obserwował przez gniazdo czujnika,czy jakiś paproch metalowy nie wystaje z niej.Przy okazji sprawdzę suwmiarką przez ten otwór,czy koronka zachowuje jednakową odległość w trakcie kręcenia.
To fakt,bo zazwyczaj np.w mk4 zmieniając zwrotnicę,żeby zdemontować czujnik bez uszkodzenia go,graniczy z cudem...belcho99 pisze:totalna głupota czujniki montowane tylko na wsunięcie
Cholera,tylko jak to zrobić...belcho99 pisze:Wszystkie czujniki od absu muszą być ustawione "perfekcyjnie" na jedną wysokość około milimetra inaczej takie cyrki będą
Po głowie chodzi mi szczelinomierz,ale raczej nie da się go wsunąć,bo przegub w najszerszym miejscu będzie temu przeszkadzał
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Kurcza noga,czujnik ustawiany na wiele sposobów do mikro ustawienia,powiedzmy na włos do ustawienia,że kontrolka sie pojawia i nic...
Czujnik ma widoczne stare przetarcia od koronki na przegubie,ale mierzyłem miernikiem i ma 1265 podobnie jak ten z lewej strony,jadnak od czasu do czasu potrafi wywalić błąd 00285,ale kontrolka przy tym nie pojawia się.
Nie wiem co o tym sądzić...Spróbuje poprosić kumpla,żeby podjechał swoim B5 na podmiankę czujnika
Czujnik ma widoczne stare przetarcia od koronki na przegubie,ale mierzyłem miernikiem i ma 1265 podobnie jak ten z lewej strony,jadnak od czasu do czasu potrafi wywalić błąd 00285,ale kontrolka przy tym nie pojawia się.
Nie wiem co o tym sądzić...Spróbuje poprosić kumpla,żeby podjechał swoim B5 na podmiankę czujnika
sprawdź wiązkę czujnika viewtopic.php?p=2328274" onclick="window.open(this.href);return false;
ja tak kiedyś miałem w A8 d3 jak zacząłem przy tej wiązce kombinować to się całkiem kable urwały
ja tak kiedyś miałem w A8 d3 jak zacząłem przy tej wiązce kombinować to się całkiem kable urwały
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Czujnik podmieniony i dalej to samo...
Hamowałem na kostce brukowej i ewidentnie blokuje prawe koło,bo zostaje na niej ślad hamowania
EDIT:
Problem rozwiązany!
Problemem był wadliwy pierścień ABS-u na nowym przegubie.
Na zgrzewie gdzie pierścień jest łączony była zbyt duża przerwa między "okienkami"
Zdjąłem ze starego przygłupa pierścień,wyczyściłem,nabiłem na nowy i wszystko wróciło do normy
Hamowałem na kostce brukowej i ewidentnie blokuje prawe koło,bo zostaje na niej ślad hamowania
EDIT:
Problem rozwiązany!
Problemem był wadliwy pierścień ABS-u na nowym przegubie.
Na zgrzewie gdzie pierścień jest łączony była zbyt duża przerwa między "okienkami"
Zdjąłem ze starego przygłupa pierścień,wyczyściłem,nabiłem na nowy i wszystko wróciło do normy
prawie zawsze za takie zachowanie ABS jest odpowiedzialna zabrudzona albo uszkodzona koronka
kilka aut z takimi objawami naprawiałem
kilka aut z takimi objawami naprawiałem
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Kupiłem GSP.GMS pisze:przyznaj się że kupiłeś najtańszy przegub
Do najdroższych to on nie należy,ale nigdy nie miałem z nimi problemu,nikt mi też nie przyjechał z reklamacją,a tu nagle taki kwiatek...
Pojechałem do sklepu,wziąłem z półki jeszcze 2 do tego modelu Passata (ten sam symbol przegubu) i te miały koronkę w porządku,tylko ten co mi dali wcześniej był do ...