1.4 - wyraźny spadek mocy na włączonej klmie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
_robert_s, u mnie też drży troszkę kierownica na włączonej klimie i odczuwalny jest spadek mocy ale co zrobić trzeba się pogodzić z tym, że 75 kucy słabo daje sobie radę pod takim obciążeniem. Nie ma się czym przejmować wszystko jest w porządku jeśli chodzi o sprężarkę. Nie pozostaje nam nic innego jak czekać na chłodniejsze dni i cieszyć się pełną mocą naszych "potężnych" silników. Pozdrawiam posiadaczy 1.4.
Lepiej stracić sekundę z życia, niż życie w ciągu sekundy...
Wszystko rozumiem ale dlaczego włączać klimę tylko na biegu jałowym???reanimat pisze:Pamiętajcie aby Klima chodziłą w nienagannym stanie długie lata co roku trzeba ładować czynnik, odgrzybiać i włączać klimę tylko i wyłącznie na biegu jałowym!!!
A wracając do tematu jak wentylator się nie załącza to ciśnienie wysokie mocno rośnie i sprężarka ma ciężko. Ciśnienie wysokie można sprawdzić vagiem. Wentylator ma 2 biegi.
Powiem jeszcze że jak u kolegi nie załączał się wentylator w polo 1.6 to po włączeniu klimy w czasie jazdy auto prawie stawało w miejscu i strasznie szarpało no nie dało się jechać. Po wymianie wentylatora wszystko wróciło do normy.
Ostatnio zmieniony pn lip 19, 2010 21:35 przez erikt65, łącznie zmieniany 1 raz.
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
wspolnie doszlismy ze nie kazdego demona 1.4 dusi klima teraz gdzie leży przyczyna tego zjawiska?? według mnie opcja wentylatorów na chłodnicy klimy nie jest zbyt pewna, ale od czegoś trzeba zacząć. sugerując się postem kolegi wyżej chciałbym sprawdzić drugi bieg wentylatora jak to zrobić??dziwne - w moim nie jest to za bardzo odczuwalne, natomiast w kumpla jest
Ostatnio zmieniony pn lip 19, 2010 19:20 przez Waqa, łącznie zmieniany 1 raz.
No to widzę, że wątek się rozwija...
Coś w tym może jest, że zwiększone ponad normę ciśnienie w sprężarce powoduje zbyt duże obciążenie silnika. Kwestii wentylatora chłodnicy nie badałem bliżej, muszę poszukać jakiś informacji jak to zbadać... Jeśli chodzi o samo ciśnienie podpowiecie jak to Vagiem sprawdzić?
Coś w tym może jest, że zwiększone ponad normę ciśnienie w sprężarce powoduje zbyt duże obciążenie silnika. Kwestii wentylatora chłodnicy nie badałem bliżej, muszę poszukać jakiś informacji jak to zbadać... Jeśli chodzi o samo ciśnienie podpowiecie jak to Vagiem sprawdzić?
Tak tylko jest trochę mniej elementów do sprawdzenia._robert_s pisze:Test dotyczy również manualnej klimy?
Testem można sprawdzić prawie wszystko w aucie.
A wracając do wentylatora to go załącza czujnik ciśnienia. Jeśli wentylator się nie załączy to ciśnie szybko rośnie a to może się źle skończyć jeśli nie zadziała zawór bezpieczeństwa.
Kolego reanimat powiedz jak mam to rozumieć :
włączać klimę tylko i wyłącznie na biegu jałowym!!!
Bo pierwszy raz coś takiego słyszę
Ostatnio zmieniony pn lip 19, 2010 20:15 przez erikt65, łącznie zmieniany 3 razy.