[mk2] Wskaźnik temperatury oleju do 1,6 TD JR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] Wskaźnik temperatury oleju do 1,6 TD JR
Witam.
Zdobyłem niedawno wskażnik temperatury oleju (VDO) i chciałbym go zamontować do mojego golfa. Do podłączenia jest potrzebny czujnik temp. oleju ale chyba nie ma go przy tych silnikach. Czy orientuje się ktoś jaki czujnik można zamontować i w jakim miejscu?
Pozdrawiam
/Gymy
Zdobyłem niedawno wskażnik temperatury oleju (VDO) i chciałbym go zamontować do mojego golfa. Do podłączenia jest potrzebny czujnik temp. oleju ale chyba nie ma go przy tych silnikach. Czy orientuje się ktoś jaki czujnik można zamontować i w jakim miejscu?
Pozdrawiam
/Gymy
- Trochim
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
taki czujnik montuje się w podstawę filtra oleju.
teraz masz tam wkręcony przewód olejowy do turbiny i czujnik zaniku ciśnienia oleju.
mozesz np załatwić sobie podstawę filtru oleju z wyjściami na chłodnicę oleju (np. z mk I gti) tam jest już fabryczne miejsce na taki czujnik (bardzo prawdopodobne, że nie bedzie w nim miejsca na czujnik cisnienia oleju :/), ewentualnie zrobić jakiś trójnik i wstawić to między podstawę a przewód olejowy do turbiny.
edit
lub poszukaj podstawy z mkII gti tam czasami są trzy otwory.
teraz masz tam wkręcony przewód olejowy do turbiny i czujnik zaniku ciśnienia oleju.
mozesz np załatwić sobie podstawę filtru oleju z wyjściami na chłodnicę oleju (np. z mk I gti) tam jest już fabryczne miejsce na taki czujnik (bardzo prawdopodobne, że nie bedzie w nim miejsca na czujnik cisnienia oleju :/), ewentualnie zrobić jakiś trójnik i wstawić to między podstawę a przewód olejowy do turbiny.
edit
lub poszukaj podstawy z mkII gti tam czasami są trzy otwory.
Nissan Patrol K160
Sprawdzałem dzisiaj podstawę filtra oleju - mam podstawę z chłodnicą oleju, jest jedno wyjście do smarowania turbiny i jedno wyjście zaślepione śrubą na klucz imbusowy.
Nie mam tam żadnych przewodów więc myślę że nie mam tego czujnika zaniku ciśnienia oleju. Zgaduję, że bez problemu mogę wykręcić tą śrubę i wkręcić czujnik temperatury oleju.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Jaki czujnik mogę zastosować żeby nie przekłamywał mi wskazań temperatury?
Pozdrawiam
Nie mam tam żadnych przewodów więc myślę że nie mam tego czujnika zaniku ciśnienia oleju. Zgaduję, że bez problemu mogę wykręcić tą śrubę i wkręcić czujnik temperatury oleju.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Jaki czujnik mogę zastosować żeby nie przekłamywał mi wskazań temperatury?
Pozdrawiam
tylko sie tak zastanawiam, w chłodnicy oleju jest woda więc akurat w tym miejscu temperatura oleju bedzie podobna do temperatury wody w układzie, a różnica chyba nie bedzie aż taka duża, chociaż olej sie nagrzewa dużo wolniej, ale jak już sie nagrzeje to potem wskazania powinny być podobne. ja mam wkręcony czujnik temperatury oleju trójnikiem w głowice. tak gdzie czujnik ciśnienia.
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
Witam.
Założyłem już u siebie ten wskażnik temperatury. Działa!
Tak dla informacji:
Pojechałem na autozłom i kupiłem czujnik temperatury oryginalny niemiecki VDO do 130 st., końcówka numeru części to 501C - kosztował mnie 2 złote (oryginalny kosztuje ok. 25 zł).
Najpierw podłączyłem czyjnik do wskażnika i wyskalowałem całość - Przy napięciu zasilania 12-12,5 V wskazuje idealnie. Gdyby ktoś był zainteresowany mam wykresy przy napięciach zasilania 11,5 i 13,5 V. Rozbieżności wskazań nie są duże: max 5 st.
Czujnik wkręciłem w podstawę filtra oleju przy chłodniczce.
Sprawdzałem już na trasie: przy spokojnej jeżdzie 120-130 km/h doszedł do ok.107 st. (temp. na zewnątrz ok. 20 st)
Myślę że jest OK. Co o tym sądzicie?
Dzięki Trochim za info o czujniku.
Pozdrawiam
/Gymy
Założyłem już u siebie ten wskażnik temperatury. Działa!
Tak dla informacji:
Pojechałem na autozłom i kupiłem czujnik temperatury oryginalny niemiecki VDO do 130 st., końcówka numeru części to 501C - kosztował mnie 2 złote (oryginalny kosztuje ok. 25 zł).
Najpierw podłączyłem czyjnik do wskażnika i wyskalowałem całość - Przy napięciu zasilania 12-12,5 V wskazuje idealnie. Gdyby ktoś był zainteresowany mam wykresy przy napięciach zasilania 11,5 i 13,5 V. Rozbieżności wskazań nie są duże: max 5 st.
Czujnik wkręciłem w podstawę filtra oleju przy chłodniczce.
Sprawdzałem już na trasie: przy spokojnej jeżdzie 120-130 km/h doszedł do ok.107 st. (temp. na zewnątrz ok. 20 st)
Myślę że jest OK. Co o tym sądzicie?
Dzięki Trochim za info o czujniku.
Pozdrawiam
/Gymy
jaką olej ma mieć w końcu temperature ?? bo mnie nigdy sie nie udało wejść powyżej 100*, ba nawet 90 jest problem uzyskać:) chyba chłodniejszy to lepszy, co mówicie ??
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...