Różnica w budowie silników pomiędzy GTI MKVI a R MKVI
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, Borys, VIP
Jak w temacie, w necie można znaleźć wiele rzeczy na ten temat może mamy na forum jakiegoś Guru, który to by usystematyzował.
z rzeczy które są "potwierdzone":
GTI - blok żeliwny i K03
R - blok aluminiowy i K04
Co do osprzętu itd. to wiele różnych "opinii" znalazłem ...
Właściwie bardziej celowe było by spytanie czy owe silniki maja cokolwiek wspólnego
z rzeczy które są "potwierdzone":
GTI - blok żeliwny i K03
Co do osprzętu itd. to wiele różnych "opinii" znalazłem ...
Właściwie bardziej celowe było by spytanie czy owe silniki maja cokolwiek wspólnego
Ostatnio zmieniony wt lut 02, 2010 00:00 przez Morfina, łącznie zmieniany 1 raz.
Są to dwie zupełnie różne jednostki, o różnej nazwie technicznej. Silnik 2.0 TSI występujacy między innymi w mk6 GTI, Scirocco (po 45tyg 2009) to EA888, silnik tzw. nowej generacji - jest to modyfikacja starszego EA888 z mk5 GTi.
Silnik występujacy w Golfie R to 2.0 TFSI, EA113, tzw. starej generacji. Te same jednostki możemy spotkać również w Leonie Cupra, Audi S3..
Myślę, że teraz będzie łatwiej znaleźć jakieś konkretniejsze info znając oznaczenia tych silników.
Pozdrawiam
Silnik występujacy w Golfie R to 2.0 TFSI, EA113, tzw. starej generacji. Te same jednostki możemy spotkać również w Leonie Cupra, Audi S3..
Myślę, że teraz będzie łatwiej znaleźć jakieś konkretniejsze info znając oznaczenia tych silników.
Pozdrawiam
Ja znalazł coś takiego. Jeżeli komuś to pomoże to proszę bardzo.
Krótkie podsumowanie kodów silników opartych na EA888:
* 1.8 TSI – to kody BYT (Audi A3/TT), BZB (Audi A3/TT, Seat Leon/Altea, Skoda Octavia, VW Passat) , CDAA (Audi A3, Skoda Octavia, Skoda Superb, VW Golf),CABA,CDHA,CABB,CABD, CDHB (Audi A4)
* 2.0 TSI – to kody CAWB, CBFA (Golf GTI, Audi A3), CCTA (VW Passat), CCZA (Audi A3), CCZB (Golf GTI), CAEA, CAEB, CDNB, CDNC ( Audi A4)
[ Dodano: 29 Mar 2010 16:15 ]
Krótkie podsumowanie kodów silników opartych na EA888:
* 1.8 TSI – to kody BYT (Audi A3/TT), BZB (Audi A3/TT, Seat Leon/Altea, Skoda Octavia, VW Passat) , CDAA (Audi A3, Skoda Octavia, Skoda Superb, VW Golf),CABA,CDHA,CABB,CABD, CDHB (Audi A4)
* 2.0 TSI – to kody CAWB, CBFA (Golf GTI, Audi A3), CCTA (VW Passat), CCZA (Audi A3), CCZB (Golf GTI), CAEA, CAEB, CDNB, CDNC ( Audi A4)
[ Dodano: 29 Mar 2010 16:15 ]
Skąd wiesz że "R" ma aluminiowy blokMorfina pisze: z rzeczy które są "potwierdzone":
GTI - blok żeliwny i K03
Mam eRkę, ale nie mam GTI. Wiem czym się różni eRka od S3 (tylko intercoolerem i softem), ale do GTI nie mam porównania.
Może na jakimś spocie podrzucimy maski do góry i od razu wyjdzie szydło z komory...
Może na jakimś spocie podrzucimy maski do góry i od razu wyjdzie szydło z komory...
Gdyby R-ki były dla wszystkich, to nazywałyby się GTI.
TYM JEŻDŻĘ Taki tam sobie skromny golfik w drodze do 10.xx na 1/4 mili <KLIK>
Dawaj lajka! FB.com/GolfR32Turbo
TYM JEŻDŻĘ Taki tam sobie skromny golfik w drodze do 10.xx na 1/4 mili <KLIK>
Dawaj lajka! FB.com/GolfR32Turbo
Re:
Byłem na szkolenu z silników tsi i tam powiedzieli że koncern volkswagen sam zamotał z oznaczeniami TSI ,TFSI ogólnie pierwsze silniki FSI miały tzw, wtrysk uwarstwiony (fuel stratificated injection) który był niby to super i tam był katalizator NOx klapka w kolektorze ssącym która uchylała się w momencie gdy silnik pracował na mieszance uwarstwionej....MichalWit pisze:Są to dwie zupełnie różne jednostki, o różnej nazwie technicznej. Silnik 2.0 TSI występujacy między innymi w mk6 GTI, Scirocco (po 45tyg 2009) to EA888, silnik tzw. nowej generacji - jest to modyfikacja starszego EA888 z mk5 GTi.
Pozdrawiam
Później wprowadzili Turbodoładowanie w silnikach FSI i nazwali je TFSI i właśnie w nich była też owa klapka i pare niepotrzebnych pierdół.... w TSI obecnie produkowanych zrezygnowano z wtrysku uwarstwionego i Katalizatora NOx nawet nie ma w nich recyrkulacji spalin bo .... nie potrzebna
zamieszali poplątali nikt nie wie o co chodzi...
Typ 17 Uber Alles !
https://www.facebook.com/VAG-OsoVWa-204985576199172/
https://www.facebook.com/VAG-OsoVWa-204985576199172/
Także Octavia Ja mam CCZACCZA (Audi A3)
Wódka nie rozwiąże Twoich problemów...z drugiej strony mleko też nie :)
-
- Forum Master
- Kontakt:
Ja mysle ze to bedzie roznica we wtrysku paliwa, po 1 zwiekszyli cisnienie bo to taki CR na benzynke i rozpyla inaczej paliwo inna ilosc dziurek w wtryskwaczu .
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213