Wiatrak chłodnicy - problem

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

maniek9611
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maniek9611 » śr wrz 08, 2010 19:52

Witam. Mam problem ze swoim wiatrakiem chłodnicy, otóż od jakiegoś czasu zauważyłem że nie załącza mi się (golf III 1,9 tdi rocznik 94 wiatrak jeden na chłodnicy). Przymierzałem się do wymiany po sprawdzeniu łopatek dosyć ciężko się poruszają, i dziś coś mnie tknęło aby sprawdzić bezpośrednio na krótko. Odpięłem wtyczkę z chłodnicy, wsadziłem przewód do pierwszego pinu (jest ich 3) i do akumulatora i ku memu zdziwieniu kręci się, do drugiego pinu podłączam - ledwo dyga jakby chciał a nie mógł :/ słyszałem że są dwa biegi, coś jest nie tak w każdym bądź razie. Rozumiem że ogólnie z tego wychodzi że silnik jest sprawny tylko nie chodzi na jednym z biegów??? Może ktoś miał podobny problem albo podpowie mi co mam z tym robić. Dzięki za każdą drobną poradę:)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 08, 2010 20:29

sprawdź sam silnik (bo chyba wyjąłeś wtyczkę z włącznika w chłodnicy). Wyjmij z silnika wtyczkę i podepnij prąd na krótko z aku, masę tam gdzie brązowy a plus do jednego potem do drugiego z pozostałych pinów. To już ostatecznie wyjaśni czy silnik winien czy zasilanie

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

maniek9611
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maniek9611 » śr wrz 08, 2010 21:21

na moje oko nie działa 1 bieg tylko 2, podłączyłem wg schematu:
Obrazek

Kod: Zaznacz cały

http://img41.imageshack.us/i/61674628.jpg/
zobaczymy co będzie, podlaczenie 2 biegowego wentylatora z jedno biegowym czujnikiem

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 08, 2010 22:46

Podepnij wentylator sam jak pisałem żeby go sprawdzić, plus bezpośrednio z aku nie z czujnika.Potem będziemy się zastanawiać co jest nie tak jeśli silnik okaże się sprawny

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

maniek9611
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maniek9611 » śr wrz 08, 2010 23:31

tak go podłączałem, pod pierwszy pin podłączyłem - działa, pod środkowy - chce a nie może :/ tak jak pisałem podłączyłem wg schematu, rozgrzałem na postoju i się załączył, mam nadzieję że będzie działał bo nie uśmiecha mi się wymieniać (zdejmować całego zderzaka, grila, lamp i takich tam bzdet) żeby go zdjąć z tego całego plastiku :/ Jak możesz mi napisać po co właściwie dwa biegi na tym wentylatorze, nie może być jeden? :smoke:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 09, 2010 10:53

Tak autko zostało zrobione, jesli pierwszyy bieg nie wydoli chłodzeniu do załącza sie drugi. Poza tym wentylatory są zunifikowane - i np przy klimie drugi bieg jest konieczny, a sa tez wersje z trzema biegami dla aut do ciepłych krajów albo z przezxnaczniem na trudne warunki do ciągnięcia przyczepy itp. To to skoro masz niesprawny wentylator - pozostaje wymiana, czy;li te czynności o których już napisałeś, czyli gril, zderzak, blacha pod nim, chyba lewa lampa, odkręcenie chłodnicy i odchylenie jej - weże moga zostać. Godzinka starczy. Wentylatorów używek sa sterty na szrotach

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw wrz 09, 2010 11:55

ja mam wentylator na trzy biegi , kupiłem taki w czasie jak montowałem klimę , fakt jest taki że te silniki są bardzo dobre , maja łożyska kulkowe , nie tak jak w innych na ślizgowe , ale co sie tyczy biegów , to o ile bieg pierwszy i drugi różnią się obrotami , to bieg drugi i trzeci ma bardzo małą różnice , więc podłączyłem tylko pierwszy i trzeci

maniek9611
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maniek9611 » czw wrz 09, 2010 16:26

wczoraj Panowie sprawdzałem działanie wentylatora, podłączyłem wg schematu który podałem wcześniej i przy przekroczeniu coś koło 90 stopni załączył się. dwukrotnie sprawdzałem więc na razie z wymianą się wstrzymam, dzięki :pub:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 09, 2010 19:49

No ale widzisz pisałem bierz plus z aku do testu silnika a nie z włącznika w chłodnicy, na razie nic nie wiesz chyba z tego dalej czy jest awaria czy nie. Pewnie jest ale nie dotyczy silnika wentylatora tylko jego zasilania, a tutaj rozwiązania sa różne, np tylko pierwszy bieg może być załączany bezpośrednio z włącznika w chłodnicy, a drugi za pośrednictwem sterownika wentylatora o ile takowy jest w autku

maniek9611
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Wiatrak chłodnicy - problem

Post autor: maniek9611 » pt wrz 10, 2010 17:09

i tak zrobiłem, jeden bieg nie działa więc podłączyłem wg schematu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”