Wykryto adblocka.: Forum wyświetla subtelne reklamy, prosimy o rozważnie wyłączenia ich blokowania i dopisania nas do listy wyjątków.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
p8pepe
- Mały gagatek
![Mały gagatek Mały gagatek](./images/ranks/rank00.gif)
djtalarus pisze:szukalem tej sondy i najwidoczniej jest jej brak z kad powinny wychodzic do niej kable.?
Stojąc przed silnikiem, na prawo od przepustnicy powinieneś mieć szeroką czarną kostkę na 4-pin. Brązowy kabelek masowy idzie do takiej blaszki przy kolektorze ssącym, a do sondy powinny iść dwa czarne i jeden biały (albo na odwrót
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
)
-
djtalarus
- Mały gagatek
jednak serio jej nie mam w swoim golfie.patrzyłem wszedzie na calej dlugosci tlumika i tych kabli przy silniku i tej kostki co maja z niej kable wychodzic tez brak.co mam z tym zrobic?
MILION SERC JEDNO BICIE VW GOLF II NA CAŁE ŻYCIE!!!!!
-
kawowy19
- Forum Master
![Forum Master Forum Master](./images/ranks/rank69.gif)
-
Kontakt:
to moze Ty nie masz pełnej szprycy tylko zwyklego gaziora co ???
-
djtalarus
- Mały gagatek
szukałem tej sondy i nie mam jej u siebie....tak samo jak tej kostki z której wychodząte kable do niej...comam z tym zrobić???mam jeszcze jedno pytanie nie zaczynając nowego postu...gduy odpale swego golfa z tłumika coś cieknie tzn czasami przelatują kropelki przy dodaniugazu i w środkutłumika jest mokro...czy to benzyna???dlaczego tak sie dzieje???czy to możre zbyt duża dawka paliwa???jak to wyregulować???/
-
djtalarus
- Mały gagatek
na bank wielopunktowy wtrysk bo przed świecami wystają takie cztery wtryski na gurzeto musibyć to
-
p8pepe
- Mały gagatek
Generalnie sonda w tych silnikach nie pełni super ważnej roli. Niektórzy celowo odłączają sondę w NZ-tach, bo twierdzą że silnik na jałowym chodzi płynniej, co poniekąd jest prawdą i pewnie tak też było u ciebie.
Przyczyn wysokiego spalania nie szukaj w sondzie. Komputer na podstawie jej sygnału, jest w stanie regulować mieszankę w niewielkim stopniu. Po prostu jedź na regulację składu mieszanki i potem zmierz spalanie.
-
gateway1
- Ma gadane
![Ma gadane Ma gadane](./images/ranks/rankzolty.gif)
genLODOWAmk2 pisze:a patrzales na predkosciomierz czy predkosc brales z gps-a ??
nie na wezly , ewentualnie na gwiazde polarna z uwzglednieniem precesji
-
damiano1987
- Mały gagatek
-
Kontakt:
autor: damiano1987 » wt wrz 21, 2010 19:44
Co do sondy ja jeżdże bez jakies 8 miesiecy
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
i nie stwierdzilem negatywnych objawów jej braku a spalanie te same. Jeśli uważasz ze za duzo ci pali jedz na regulacje skladu mieszanki tak jak koledzy podpowiadaja, o ile masz szczelny dolocik:) A sonde zostaw w pi..u
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Ja uważam ze masz spalanie w normie jak na ten silnik a co do kropel z wydechu zobacz czy to paliwo(zapach) jak nie to moze woda sie skrapla w wydechu to normalne zjawisko wynikajace z rożnicy temperatur... Pozdrawiam
![pub :pub:](./images/smilies/pub.gif)
VW-i jedziesz dalej :)
-
djtalarus
- Mały gagatek
a jak wyrególować skład tej mieszanki???bo mam szwagra mechanika i może by mi to zrobił tylko jak???a ojaki dolocik ci chodzi damiano???z tą sondą dam sobie spókuj jeżeli tak mówicie...
-
p8pepe
- Mały gagatek
djtalarus pisze:a jak wyrególować skład tej mieszanki???bo mam szwagra mechanika i może by mi to zrobił tylko jak???a ojaki dolocik ci chodzi damiano???z tą sondą dam sobie spókuj jeżeli tak mówicie...
Wyregulować da się tylko z analizatorem spalin. Trzeba odłączyć i zaślepić odmę oraz odłączyć sondę (jeśli jest
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
). Skład spalin mierzy się poprzez podłączenie do takiej aluminiowej rurki przy kolektorze wydechowym.
-
damiano1987
- Mały gagatek
-
Kontakt:
autor: damiano1987 » śr wrz 22, 2010 22:35
Chodzi mi o układ dolotowy:) musi być szczelny od przepływomierza aż po kolektor dolotowy:) Regulowac mieszanke mozna tez dobrym miernikiem elektronicznym ale do tego trzeba sonde lambda miec a ty nie masz czyli tylko analizator ci pozostaje jak kolega djtalarus pisze.
-
marcin1989
- Mały gagatek
autor: marcin1989 » pt wrz 24, 2010 22:17
daj sobie z tym wszystkim spokoj,wszystko masz ok,spalanie jest w normie,wyluzuj
-
djtalarus
- Mały gagatek
autor: djtalarus » sob gru 04, 2010 16:27
odświerzam temat....wymieniłem niebieski czujnik temperatury świece oraz przewody i w dalszym ciągu spalaniue utrzymuje się na poziomie 10l przy jeżdzie do 90km/h....grzie można wyrególowac skład mieszanki???jestem z białego może ktoś mi pomoże...bo chyba zacznę nim jeżdzic tylko w niedzielę do kościoła.
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
..a sąde znalezłem dopiero jak wjechałem na kanał...jest podpięta..
-
damiano1987
- Mały gagatek
-
Kontakt:
autor: damiano1987 » pt gru 10, 2010 22:51
A na jaki wymieniłes? Oryginalny kolo 70zl u mnie taki czujnik nie jakies badziewie za 10zł bo po tyle tez są ;] sklad mieszanki mozna wyregulowac na analizatorze spalin na jakiejs stacji diagnostycznej moze to zrobia a jesli masz sonde moze ci to elektromechanik zrobic za pomoca multimetru elektronicznego i odrobinie wiedzy jak to zrobic sadze ze do 50zl sie zmiescisz za taka usluge. Trzeba wtedy odlaczyc sonde lambda na cieplym silniku oraz odme odlaczyc i zaslepic na czas regulacji i krecic srubka na imbus 5 znajdujaca sie w przepływomierzu.