Samochód z niemiec ... - procedury
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- andrzej300
- Użytkownik
MatiBora, najlepiej to zrób wszystkie opłaty przecież to nie problem jest i możesz go sprzedać, z tego co się orientuje nie musisz rejestrować tylko dajesz nowemu nabywcy 2 umowy, jedna z tobą i twoją od osoby od której kupiłeś auto
Jeżeli wykażesz zarobek na aucie to wtedy jeszcze trzeba odprowadzić 2% podatku dochodowego od marży (pomniejszonej o koszty) , albo możesz puścić to przez jakiś znajomy komis, czyli komis kupuje od ciebie i wystawia fakture nowemu nabywcy,
Jeżeli wykażesz zarobek na aucie to wtedy jeszcze trzeba odprowadzić 2% podatku dochodowego od marży (pomniejszonej o koszty) , albo możesz puścić to przez jakiś znajomy komis, czyli komis kupuje od ciebie i wystawia fakture nowemu nabywcy,
Wtedy kupujacemu odemnie auto pozostaja tylko koszty rejestracji i ubezpieczenia??? A jak jest z ta oplata recyklingowa? Jezeli bym chcial zrobic te wszystkie oplaty to ja musze zapalcic ta oplate, czy kupujacy przy rejestracji?
- andrzej300
- Użytkownik
Re: Samochód z niemiec ... - procedury
no ktoś to musi zapłacić, nieważne kto , chodzi o to żeby była, bo auta nie zarejestrujesz jak jej nie będzie,
najlepiej się dogadać ze sprzedającym
najlepiej się dogadać ze sprzedającym
Tu jest dużo ciekawych informacji na temat formalności, jakie aktualnie trzeba załatwić http://www.favore.pl/forum/samochody-us ... 264,0.html" onclick="window.open(this.href);return false; Sam dopiero raczkuję w temacie...
Witam
Ktoś mógłby mi na szybkiego napisać jakie są koszty rejestracji auta:
Bora, 2004 rok, tdi, na umowie będzie jakoś 6-7tys euro. Tak mniej więcej, bo wiem, że teraz przecież mają jakieś tabelki do przeliczania - robię kalkulację kosztów i zastanawiam się czy się zmieszczę w 2500zł (sama rejestracja).
Bora, 2004 rok, tdi, na umowie będzie jakoś 6-7tys euro. Tak mniej więcej, bo wiem, że teraz przecież mają jakieś tabelki do przeliczania - robię kalkulację kosztów i zastanawiam się czy się zmieszczę w 2500zł (sama rejestracja).
spokojnie sie zmiescisz . przeglad 100, tlumaczenia 100 , skarbowy 160 , celny jakies 700, rejestracja 750.
- andrzej300
- Użytkownik
Zmieścisz się, na umowie możesz napisać jakieś 5 tys. euro i będzie OK.phanteon pisze:Witam
Akcyza to ok. 700zł
recykling 500zł
VAT25 160zł
przegląd tech 100zł
tłumaczenie ok. 100zł
rejestracja 256zł
RAZEM 1816zł + ubezpieczenie OC (ja płacę 360zł na rok)
Ewentualnie możesz doliczyć koszty związane z dojazdem do urzędów, ksero, telefony, jeszcze będzie w UC opłata skarbowa 17zł, ewentualnie jakbyś chciał skorzystać z usługi agencji celnej to koszt 25zł, także pośrednich kosztów dojdzie jeszcze ze 100zł
czyli podsumowując żeby tym autem wyjechać na polskie drogi musisz wydać około 2300zł. (a od nowego roku prawdopodobnie będzie jeszcze drożej -podziękuj przy okazji koledze z Twojego miasta)
-
- Użytkownik
- Auto: Seat Leon 1P
- Silnik: BKD
no nie wiem czy te 5k E na umowie przejdzie w celnymandrzej300 pisze:Zmieścisz się, na umowie możesz napisać jakieś 5 tys. euro i będzie OK.phanteon pisze:Witam
Akcyza to ok. 700zł
recykling 500zł
VAT25 160zł
przegląd tech 100zł
tłumaczenie ok. 100zł
rejestracja 256zł
RAZEM 1816zł + ubezpieczenie OC (ja płacę 360zł na rok)
Ewentualnie możesz doliczyć koszty związane z dojazdem do urzędów, ksero, telefony, jeszcze będzie w UC opłata skarbowa 17zł, ewentualnie jakbyś chciał skorzystać z usługi agencji celnej to koszt 25zł, także pośrednich kosztów dojdzie jeszcze ze 100zł
czyli podsumowując żeby tym autem wyjechać na polskie drogi musisz wydać około 2300zł. (a od nowego roku prawdopodobnie będzie jeszcze drożej -podziękuj przy okazji koledze z Twojego miasta)
ja teraz oplacalem focusa 2001r. wersje 3 drzwiowa tddi i wpisalem na umowie 1700E, bo za tyle go zreszta kupilem, a oni mi naliczyli kare i wyszlo lacznie im do zaplacenia 345zl, takze 5k E przy tym roczniku moze u nich nie przejsc
do celnego zrob sobie ksero briefow i umowy kupna, bo tam na miejscu ksero odpowiednio sporo kosztuje
- andrzej300
- Użytkownik
kwestia tak ile te auto jest warte wg. infoexpert lub eurotax bo UC posluguje się tymi cennikami, od tego odejmują 40% (z racji że auto jest używane) i to co wyjdzie od tej sumy naliczają akcyzę, jeżeli się zmieścisz w kwocie na umowie (czyli wartość wg. cennika -40%) tzn. wartość na umowie nie będzie niższa niż to co UC wyliczy to płacisz tyle ile wyjdzie (czyli do akcyza do poj. 2000cm3 3,1% , powyżej 2000cm3 18,6%) a jeżeli wartość na umowie będzie niższa to płacisz tyle ile policzy
Ci UC, jeżeli się z tym nie zgodzisz to można zrobić wycenę auta, np. jeżeli deklarujesz że wartość auta jest niska, bo np. jest uszkodzone, lub popsuty silnik , zniszczony lakier, itp. ale to musi zrobić już rzeczoznawca, chyba jest to nieopłacalne, bo taki rzeczoznawca kasuje z tego co mi wiadomo ok. 300-450zl za wycenę. (tzn. jest opłacalne ale w przypadku auta właśnie uszkodzonego)
Chociaż parę razy mi się zdarzyło, że agent celny wogóle nie spojrzał na wartość auta tylko sprawdził papiery i do kasy proszę
Ci UC, jeżeli się z tym nie zgodzisz to można zrobić wycenę auta, np. jeżeli deklarujesz że wartość auta jest niska, bo np. jest uszkodzone, lub popsuty silnik , zniszczony lakier, itp. ale to musi zrobić już rzeczoznawca, chyba jest to nieopłacalne, bo taki rzeczoznawca kasuje z tego co mi wiadomo ok. 300-450zl za wycenę. (tzn. jest opłacalne ale w przypadku auta właśnie uszkodzonego)
Chociaż parę razy mi się zdarzyło, że agent celny wogóle nie spojrzał na wartość auta tylko sprawdził papiery i do kasy proszę
-
- Użytkownik
- Auto: Seat Leon 1P
- Silnik: BKD
ja jak oplacalem wlasnie tego focusa to mi urzednik powiedzial, ze mam zanizona wartosc o 40%, a u nich nie moge przekroczyc 20%
- andrzej300
- Użytkownik
a to widocznie każdy urząd celny ma swoją politykę wyceny, ja tylko piszę jak jest w urzędzie celnym Nowy Sącz -oddział w Tarnowie, jak jest w innych -tego nie wiem.
Witam! Mam okazje tanio kupic VW Golfa od znajomego z Niemiec. Kupuje go z mysla o sprzedazy i zysku z tego auta. Dogadalem sie ze znajomym ze na umowie beda tylko jego dane bez moich, tzn. kupujacy odemnie auto w PL bedzie mial umowe podpisana z moim znajomym. Mam pytanie czy w takim wypadku, przed sprzedaza, bede mogl zrobic wszystkie oplaty, zwiazane z przygotowaniem do rejestracji tzn. akcyza, recykling itd. Czy niestety nie? Prosze o podpowiedz jak to najlepiej zalatwic. Pozdrawiam i prosze o pomoc!
- koczyk
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam, moglby mi ktos wyjasnic sprawe dokladnie z kupowaniem auta z rak prywatnych, ostatni raz bylem 3 ;ata temu po auto i zawsze kupowalem od handlarza.
Jezeli kupuje auto z rak prywatnych-tablice niemieckie z niebieskim paskiem, sprzedajacy powinien sie udac ze mna do urzedu by wymeldowac auto lub sam ide to zalatwic, zalatwiam zolte blachy i sadzimy do PL ?
Jakie sa teraz wymagane dokumenty Briefu Teil 1 i 2 czy jak ?
Pozdrawiam
Jezeli kupuje auto z rak prywatnych-tablice niemieckie z niebieskim paskiem, sprzedajacy powinien sie udac ze mna do urzedu by wymeldowac auto lub sam ide to zalatwic, zalatwiam zolte blachy i sadzimy do PL ?
Jakie sa teraz wymagane dokumenty Briefu Teil 1 i 2 czy jak ?
Pozdrawiam
- andrzej300
- Użytkownik
od prywatnego to podobnie jak u handlarza, czyli umowa kupna-sprzedaży,
a tablice jeżeli jest wymeldowany to z żółtym/czerwonym paskiem, a jeżeli nie jest wymeldowany to trzeba wymeldować -możesz sam to zrobić i kupić tablice z żółtym/czerwonym paskiem.
A jeżeli chodzi o dokumenty to trzeba mieć duży i mały brief
a tablice jeżeli jest wymeldowany to z żółtym/czerwonym paskiem, a jeżeli nie jest wymeldowany to trzeba wymeldować -możesz sam to zrobić i kupić tablice z żółtym/czerwonym paskiem.
A jeżeli chodzi o dokumenty to trzeba mieć duży i mały brief