Komunikat - Sprawdź płyn chłodniczy. Zatrzymaj silnik.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Mam golfa MK4kombi - 1.9 TDI
W ubiegłym roku w zimie, przy duzych mrozach, przy porannym rozruchu, zaczął mi się pojawiać komunikat o konieczności sprawdzenia płynu chłodniczego.
Objawia sie to komunikatem na tablicy )"Kuhlmittel pruffen" i piskami oraz miganiem kontrolki temp.
Za pierwszym razem się wystraszyłem, ale stwierdziłem, ze w zasadzie jak silnik i tak zimny, to w razie czego - jak by temp za bardzo podskoczyła, to wyłacze - wiec zostawiłem właczony, zeby sie zagrzał.
Pomyślalem, ze byc moze cos tam zamarzło prz -20 i jak się rozgrzeje to puści i bedzie OK.
No i tak sie stało.
Po krótkiej chwili wyłaczyłem silnik i kiedy go ponownie właczyłem już było OK.
Zima dobiegła końca, temperatura sie podniosła i problem zniknął.
Niestety tydzień temu, przy porannym rozruchu - temp na dworze w okolicy 10 stopni, znowu wystąpiło to zjawisko.
Tym razem sobie wytłumaczyłem, ze samochód stał całą noc na podjezdzie, niejako pod górkę - może tu leży problem.
(Ale to tez dziwne, bo na tym podjezdzie auto stało prawie całe lato i nic sie nie działo.)
Wczoraj z kolei, po raz pierwszy, po 8h stania na płaskim (temp na dworze w okolicy 14 stopni) zjawisko wystapiło ponownie.
Wciąż jest tez tak, że jak silnik pochodzi około 3-4 min, to po wyłaczeniu go i ponownym włączeniu wszystko jest OK.
Sprawdziłem poziom płynu w zbiorniku i wyglada na to, ze jest OK (nawet ponad poziom max).
Co jeszcze sprawdzić, albo jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?
pozdrawiam
k
Mam golfa MK4kombi - 1.9 TDI
W ubiegłym roku w zimie, przy duzych mrozach, przy porannym rozruchu, zaczął mi się pojawiać komunikat o konieczności sprawdzenia płynu chłodniczego.
Objawia sie to komunikatem na tablicy )"Kuhlmittel pruffen" i piskami oraz miganiem kontrolki temp.
Za pierwszym razem się wystraszyłem, ale stwierdziłem, ze w zasadzie jak silnik i tak zimny, to w razie czego - jak by temp za bardzo podskoczyła, to wyłacze - wiec zostawiłem właczony, zeby sie zagrzał.
Pomyślalem, ze byc moze cos tam zamarzło prz -20 i jak się rozgrzeje to puści i bedzie OK.
No i tak sie stało.
Po krótkiej chwili wyłaczyłem silnik i kiedy go ponownie właczyłem już było OK.
Zima dobiegła końca, temperatura sie podniosła i problem zniknął.
Niestety tydzień temu, przy porannym rozruchu - temp na dworze w okolicy 10 stopni, znowu wystąpiło to zjawisko.
Tym razem sobie wytłumaczyłem, ze samochód stał całą noc na podjezdzie, niejako pod górkę - może tu leży problem.
(Ale to tez dziwne, bo na tym podjezdzie auto stało prawie całe lato i nic sie nie działo.)
Wczoraj z kolei, po raz pierwszy, po 8h stania na płaskim (temp na dworze w okolicy 14 stopni) zjawisko wystapiło ponownie.
Wciąż jest tez tak, że jak silnik pochodzi około 3-4 min, to po wyłaczeniu go i ponownym włączeniu wszystko jest OK.
Sprawdziłem poziom płynu w zbiorniku i wyglada na to, ze jest OK (nawet ponad poziom max).
Co jeszcze sprawdzić, albo jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?
pozdrawiam
k
szwankuje czujnik poziomu płynu
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
Re: Komunikat - Sprawdź płyn chłodniczy. Zatrzymaj silnik.
to to co jest w zbiorniczku?norek111 pisze:szwankuje czujnik poziomu płynu
takie dwa druciki?
ale dlaczego tylko przy pierwzym rozruchu i niskich temp?
drogie takie cos jest?
-
- Forum Master
Z tym że po rozruchu to nie sądzę, następnym razem spróbuj tylko włączyć i wyłączyć zapłon i pewnie za drugim razem też zgaśnie.
ooo - dobre.poolak2006 pisze:Z tym że po rozruchu to nie sądzę, następnym razem spróbuj tylko włączyć i wyłączyć zapłon i pewnie za drugim razem też zgaśnie.
spróbuje.
dzieki
zakamienione elektrody na czujniku. Albo kamix, albo nowy zbiornik.
-
- Forum Master
Hmmm kamień w układzie chłodzenia? po to stosuje się płyn chłodniczy a nie zwykłą kranówę, żeby właśnie MIĘDZY INNYMI kamień się nie osadzał...TheBiSHoP pisze:zakamienione elektrody na czujniku. Albo kamix, albo nowy zbiornik.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
sprawdzałeś przed odpaleniem ??kurm28 pisze:Sprawdziłem poziom płynu w zbiorniku i wyglada na to, ze jest OK (nawet ponad poziom max).
Zeszłej zimy miałem identyczną sytuację w czterech autach i w każdym pomogło dolanie 100ml płynu...przy dużym mrozie płyn zmniejsza swoją objętość i mogą występować takie szopki zaraz po rozruchu silnika.
więc tak - objaw nie występuje po przekręceniu kluczyka, tylko dopiero jak odpale silnik.Qto pisze:sprawdzałeś przed odpaleniem ??kurm28 pisze:Sprawdziłem poziom płynu w zbiorniku i wyglada na to, ze jest OK (nawet ponad poziom max).
Zeszłej zimy miałem identyczną sytuację w czterech autach i w każdym pomogło dolanie 100ml płynu...przy dużym mrozie płyn zmniejsza swoją objętość i mogą występować takie szopki zaraz po rozruchu silnika.
poziom płynu sprawdzałem faktcznie po przejechaniu kilku km.
sprawdze rano na podjezdzie, ale jakoś mi to nie pasuje. musiala by sie 0 40% zmniejszyc objętość, żeby te elektrody wylazły.
kamienia na elektrodach też nie widzę....
a mozliwe, ze taki objaw zwiazany jest za duża iloscia płynu?
dokładnie komunikat brzmi:
"Kuhlmittel pruffen. Betriebs anleitung."
(Sorry za literówki jak są, ale pisze z pamieci.)
pzdr
k
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
pamiętaj że cały układ to 6l a nie tylko zbiorniczek wyrównawczy...dolej te 100ml i zobaczysz jak będzie, odessać płyn zawsze możnakurm28 pisze:musiala by sie 0 40% zmniejszyc objętość
niekurm28 pisze:a mozliwe, ze taki objaw zwiazany jest za duża iloscia płynu?
-
- Forum Master
No to jak sprawdzałeś rozgrzany płyn to faktycznie błąd... płyn zachowuje się tak, na zimnym jest mniej jak min a po rozgrzaniu robi się ponad max... sprawdź ile masz na zimnym tak jak Qto, napisał i dolej żeby było na zimnym nieco ponad min. I sam sobie porównaj jak na zimnym jak na ciepłym i zobaczysz jaka będzie duża różnica.
Witam ponownie.
Dzisiaj rano sprawdziłem poziom płynu w zbiorniczku - na zimno.
Jest mniej wiecej w połowie skali między min a max.
Sprawdziłem również, kiedy występuja objawy - otóz nie po właczeniu stacyjki, a dopiero chwile po uruchomieniu silnika, ale wystarczy dosłownie 1-2 min jazdy i po zgaszeniu i ponownym zapalaeniu silnika wszystko jest OK.
Temperatura nie rośnie, dochodzi do przepisowego 90 stopni i stoi.
W zasadzie ta usterka nie wpływa na sam konfort jazdy, ale nie wiem czy cos powazniejszego sie nie dzieje.
Nie wiem czy to jest normalne, ale jak odkręcam wieczko w zbiorniczku po jakims czasie jeżdżenia, to słychać syk zasysanego owietrza, tak jak by było tam jakies podciśnienie.
pzdr
k
Dzisiaj rano sprawdziłem poziom płynu w zbiorniczku - na zimno.
Jest mniej wiecej w połowie skali między min a max.
Sprawdziłem również, kiedy występuja objawy - otóz nie po właczeniu stacyjki, a dopiero chwile po uruchomieniu silnika, ale wystarczy dosłownie 1-2 min jazdy i po zgaszeniu i ponownym zapalaeniu silnika wszystko jest OK.
Temperatura nie rośnie, dochodzi do przepisowego 90 stopni i stoi.
W zasadzie ta usterka nie wpływa na sam konfort jazdy, ale nie wiem czy cos powazniejszego sie nie dzieje.
Nie wiem czy to jest normalne, ale jak odkręcam wieczko w zbiorniczku po jakims czasie jeżdżenia, to słychać syk zasysanego owietrza, tak jak by było tam jakies podciśnienie.
pzdr
k
-
- Forum Master
dolałempoolak2006 pisze:dolej trochę płynu.
pomogło.
DZIEKUJE!!
pzdr
k