Dziwny problem ze światłami mijania

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

prohax0r
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: prohax0r » pt paź 01, 2010 20:48

witam,

mam dość dziwny problem - chodzi o to, że gdy jeżdze na światłach "krótkich" to świecą one jak postojówki, w nocy kompletnie nie widze drogi, lampka obok licznika z informacją o światłach krótkich też się nie pali. Nie mam pojęcia o co może mu chodzić. Proszę o pomoc. (Światła długie działają bez problemu).
Ostatnio zmieniony sob paź 02, 2010 12:03 przez prohax0r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Dziwny problem ze światłami krótkimi

Post autor: Zico63b » pt paź 01, 2010 20:55

Jest możliwość, że styki manetki wypaliły (wypalają) się. By to sprawdzić należy rozebrać osłonę kolumny kierownicy i przewód biały z czarnym paskiem (nie na odwrót!) połączyć z żółtym oraz włączyć włącznik świateł i zapłon.
I o jaką lampkę chodzi, tą we włączniku?

prohax0r
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: prohax0r » pt paź 01, 2010 21:14

Chodzi o kontrolke która znajduję się obok zagarów z prawej strony. Co do połączenia kabelków to bez rezultatu.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt paź 01, 2010 22:07

Tą tutaj?
Obrazek
Nie jest to tak istotne dla sprawy. Włącza już przy pozycyjnych, przy reflektorach przygasa. Ale jest to różnie w różnych wersjach wyłączników. Np. ja nie mam lampki w ogóle.
Ważna wcześniej opisana próba.

prohax0r
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: prohax0r » pt paź 01, 2010 22:46

Wiec z kontrolką jest wporządku. Co do połączenia kabelka białego z czarnym paskiem z żółtym - zrobiłem tak jak kazałeś niestety bez zmian.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pt paź 01, 2010 23:12

Podłacz pin od zółtego kabelka bezpośrednio do +12V np. z aku - zobacz, czy swiatła sie zapalą.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt paź 01, 2010 23:18

To pozostaje jeszcze troszkę dziwna próba: Mamy włączone mijania, zapłon i w tym momencie lekko przyciągamy manetkę na błysk drogowymi - czy jest reakcja. W reflektorach typu GT czyli podwójnych jest tutaj łatwo zauważyć czy siła mijania się zmienia, a powinna! W H4 jest gorzej.
Kolejną próbą jest podanie napięcia na skrzynkę bezpieczników czyli czerwony wtyk J pin 3 (według załączonego rysuneczku), potem kolejno na piny bezpiecznika 1, potem 2 po ich wyjęciu ze swych gniazd.
Obrazek
A jak jest z czystością wtyku na żarówkach?

prohax0r
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: prohax0r » sob paź 02, 2010 11:59

Więc tak- podłączyłem żółty kabelek do + akumulatora i bez rezultatu, miałem włączone światła mijania i zaplon po czym lekko przyciągłem manetkę drogowych na błysk i włączały się drogowe (wraz z kontrolką w liczniku), co do czystosci styków to była taka sytuacja, że podskoczyłem do sklepu i jeszcze wszystko działało, odpalam auto pod sklepem świateł mijania już nie ma więc wątpie aby to były styki. Co do poddania napięcia na skrzynkę bezpieczników to jak mogę to dokładniej zrobić? czy potrzebuje miernik?

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob paź 02, 2010 14:10

No to podłącz jeszcze +12V pod bezpiecznik 1, potem 2 i krótkie powinny zaświecić, jeżeli tak, to problem miedzy manetką a skrzynką przekażników (podejrzewam wtedy upalony styk przy wtyczce do skrzynki), jak dalej się nie zapalą, to coś miedzy skrzynką a reflektorami, choć tutaj wątpię, by od tego momentu (za bezpiecznikami) każda żarówka ma oddzielny obwód i raczej mało prawdopodobne, żeby oba na raz się zepsuly.

prohax0r
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: prohax0r » sob paź 02, 2010 23:05

Problem rozwiązany okazało się, że był skok napięcia i spaliły się oby dwie żarówki.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob paź 02, 2010 23:27

:rotfl: Dobre!
Choć nie powiedziałbym "skok napięcia" a raczej "popaliły się jedna po drugiej" - skok (taki skok!) spaliłby resztę.
Kiedyś przyczepkę towarową z żarówkami 12V podpięto do Iveco 24V i spaliły się wszystkie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”