[instalacja] Jak podłączyc potencjometr FADER??

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Zygiel
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Zygiel » ndz sie 22, 2010 16:44

Wie ktoś jak podłączyc ten potencjometr?

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz paź 31, 2010 09:53 przez Zygiel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mag2k3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mag2k3 » czw sie 26, 2010 04:15

Cóż żeby wiedzieć jak go podłączyć to trzeba by najpierw sprawdzić jak on działa, tzn gdzie jest wejście i wyjście
Wyjścia naprawdopodobniej będą na FR i FL oraz HR i HL pytanie gdzie jest sygnał wejściowy.
Czy L i R czy może na pinach 58 i 31
Żeby to sprawdzić będziesz potrzebował multitester tak zwany "miernik" z funkcją pomiaru rezystancji.
Nie wiem jak działa ten potencjometr więc trzeba by to sprawdzić musisz zobaczyć czy po pierwsze między wszystkimi wyjściami nie ma zwarć w innym wypadku jak będzie przejście między FR a FL będziesz miał sygnał mono analogicznie będzie z L i R oraz HR i HL
Powinno to działać tak że przykładając sondę na pin 58 i mierząc rezystancję na FR kręcąc potencjometrem w którąś stroną powinno zmniejszać rezystancję a na HR w tym samym czasie powinna się zwiększać, identycznie powinien zachować się kanał lewy.
Ewentualnie imput może być na stykach L i R tego właśnie nie wiem dlatego musisz sprawdzić gdzie się i jak zmienia rezystancja, łatwiej by mi było to zrobić niż wytłumaczyć ale mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi.
A teraz powiem tylko od siebie że wstawiając taki fader w układ audio możesz wygenerować sobie sporo zakłóceń podczas jego używania, nie wygląda na najnowszy i może po prostu trzeszczeć podczas strojenia nim głośników ale żeby się przekonać czy faktycznie jest niesprawny trzeba go najpierw podłączyć jednak ja bym odradzał takie coś tym bardziej że dziś chyba każde radio posiada już wbudowany fader :)

"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt wrz 21, 2010 20:01

58 i 31 służy do podswietlenia pokretła. Czyli wejście prawdopodbnie L i H (stereo - dwa kanały) - a wyjście pozostałymi (już 4 kanały).

Rob79
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Rob79 » pn paź 04, 2010 22:16

Moje doświadczenie z podobnym cudem jest z dość starej beemki i ta było do tego podpięte dwukanałowe radyjko do którego minusy głośników dopinało się do masy. I tam plusy z radyjka były wpięte w ten fader w zaciski R i L. Plusy głośników w pozostałe 4 zaciski fadera (tu fr fl hr hl) a minusy głośników do masy. Nie wolno stosować tego podłączenia do nowych radyjek bo minus głośników dany na masę grozi uszkodzeniem radyjka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”