Witam
Mam problem w samochodzie, przy wrzucaniu wstecznego biegu tak jakby haczy, słychać zgrzyt. Dzieje się tak tylko na ciepłym silniku, w aucie jest wymienione sprzęgło i olej w skrzyni. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? albo jak to naprawić
Wsteczny bieg
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Wsteczny bieg
Witam kolegę. Miałem kiedyś identyczny przypadek po wymianie kompletnego sprzęgła. Na zimnym silniku ciężej wchodziły 1 i 2 bieg, wsteczny wchodził bez haczenia. Gdy silnik i olej w skrzyni były rozgrzane, pojawiały sie problemy z wbiciem wstecznego, zgrzyt jakby bez sprzęgła. Mechanik który wymieniał sprzęgło cudował odpowietrzał je ale nic to nie pomogło. Na koniec stwierdził że wszystko złożył dobrze i że nie wie co to może być. Problem ustąpił już następnego dnia kiedy dotarłem lekko tarczę sprzęgła (zaciągnięty ręczny i kilka prób ruszenia). Tarcza się dobrze ułożyła i do dziś żadnego problemu z biegami. Także kolego polecam Ci dotrzeć z lekka to sprzęgło bo jestem przekonany że twój problem ma identyczne podłoże co u mnie
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
Wsteczny bieg
No niestety nie bo przed wymianą sprzęgła było tak samo a sprzęgło już dotarte, zrobiłem ponad tysiąc kilometrów.