[MK2] Elektryczne szyby z Toledo MK1 do Golfa MK2
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Panowie dawno mnie tu nie było i widze że temacik się troche rozkręcił , i chciałem dodać tylko jedno od kąd zrobiłem te podnośniki i napisałem porade u mnie wszystko lata bez problemu , ani razu linki się nie poplatały !!!! wszystko lużno i cicho chodzi !!! i zaznaczam jedno podnośniki od mk2 założyłem orginalne !!! od manualnie podnoszonych szyb tylko je przerobiłem pod silniczki od seata , bo te z allegro to miałem dwa razy założone jeszcze na korbkach i moge stwierdzić jedno nie chce ich za darmo !!!! wole kupić na szrocie używki byle by były orginalne
Zapraszam do oceny golf C na GTI
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=148605
auto buduje sie z pasją !!!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=148605
auto buduje sie z pasją !!!
hmm.. no ja sie wybawiłem i zepsułem jeden z podnośników w końcu - kupiłem w sklepie podnośnik firmy HART - nie będe komentował jakości plastików z których jest zrobiony - isottne jest to że nic nie pękło i działa - dokładnie go przesmarowałem - nie obcinałem linek, założyłem, i mocno naciągnołem. teraz mi też przestało sie plątać. Ważny jest dość spory naciąg. (działa to kosztem szybkości opuszczania i podnoszenia... ale póki co sie nie plącze)
co do plątania istotne są prowadnice na "szpulce" na którą nawijamy linki. jeżeli są już wytarte/popękane/pozaginane to szpulki z elektrycznych silników trzeba albo zreanimować jakoś i wyciąc to co nie pozwala lince układać się w rowkach.
jak ktoś ma problemy to polecam kupno nieorginalnych podnośników (dałem 15 zł za sztuke więc nei majątek!) - naciąg bez obcinania linki jest dość MOCNY i wydaje mi sie to pewniejsze jakieś.
co do obcinania pancerza w innych podnośnikach niz przód z żaglem - trzeba samemu zobaczyć ile trzeba obciąć - to widać na pierwszy rzut oka. - i lepiej obciąć mniej niż za dużo !! pamiętać o tym. bo bez mocnego naciągu linki podnośnik będzie można conajwyżej wyrzucić.
ja jestem zadowolony poza tym że prąd od elektryki sie "nie odłacza" w górnym położeniu i dolnym szyby. nawet na zapalonym silniku prąd na voltomierzu wtedy mi spada i światła ciemnieją. jak to było rozwiązane w toledo ?! bo mam fabryczną instalacje przełożoną z toledo... wiadomo że tego sie nei trzyma. ale wieczorem zamykam sobie szybe i mi światła przygasają na chwile - nie lubie takiego czegoś i spadki takie nie są zdrowe dla urządzeń.
co do plątania istotne są prowadnice na "szpulce" na którą nawijamy linki. jeżeli są już wytarte/popękane/pozaginane to szpulki z elektrycznych silników trzeba albo zreanimować jakoś i wyciąc to co nie pozwala lince układać się w rowkach.
jak ktoś ma problemy to polecam kupno nieorginalnych podnośników (dałem 15 zł za sztuke więc nei majątek!) - naciąg bez obcinania linki jest dość MOCNY i wydaje mi sie to pewniejsze jakieś.
co do obcinania pancerza w innych podnośnikach niz przód z żaglem - trzeba samemu zobaczyć ile trzeba obciąć - to widać na pierwszy rzut oka. - i lepiej obciąć mniej niż za dużo !! pamiętać o tym. bo bez mocnego naciągu linki podnośnik będzie można conajwyżej wyrzucić.
ja jestem zadowolony poza tym że prąd od elektryki sie "nie odłacza" w górnym położeniu i dolnym szyby. nawet na zapalonym silniku prąd na voltomierzu wtedy mi spada i światła ciemnieją. jak to było rozwiązane w toledo ?! bo mam fabryczną instalacje przełożoną z toledo... wiadomo że tego sie nei trzyma. ale wieczorem zamykam sobie szybe i mi światła przygasają na chwile - nie lubie takiego czegoś i spadki takie nie są zdrowe dla urządzeń.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=232139]Mój Biały mk2 GTD 86'[/url]
Re: [MK2] Elektryczne szyby z Toledo MK1 do Golfa MK2
zrob instalacje na przekaznikach defekt zniknie
Ja mam fabryczną instalację z seata toledo wyciągniętą i mam przekaźnik (załącza on prąd po przekręceniu kluczyka) - nie mam problemu żadnego z napięciem - szyby latają szybko i bez problemu. Więc chyba sie nie zrozumieliśmy. jedyne co mnie trapi to fakt gdy szyba jest na samym dole/na samej górze wtedy silnik dalej "nie kręci" i przechodzi przez niego prąd o dużym natężeniu - przez co dopóki nie puszcze przycisku jest spadek napięcia w instalacji.
zresztą u was jak jest ? sytacja taka - odpalone auto właczone światła szyba na samej górze - i wciskamy włącznik na 2 sekundy żeby podniesc szybe do góry - efekt - przez silnik elektryczny przechodzi dużo prądu - światła lekko przygasają.
Widziałęm w kilku autach elektryczne szyby i gdzy szyba jest opuszczona na full albo podniesiona przy włączaniu przyciskiem do góry albo do dołu na silnik nie jest podawane napięcie i nie ma takich spadków
zresztą u was jak jest ? sytacja taka - odpalone auto właczone światła szyba na samej górze - i wciskamy włącznik na 2 sekundy żeby podniesc szybe do góry - efekt - przez silnik elektryczny przechodzi dużo prądu - światła lekko przygasają.
Widziałęm w kilku autach elektryczne szyby i gdzy szyba jest opuszczona na full albo podniesiona przy włączaniu przyciskiem do góry albo do dołu na silnik nie jest podawane napięcie i nie ma takich spadków
- superkasztan
- Użytkownik
- Kontakt:
Widziałem na elektrodzie, jeden z forumowiczów wyprodukował układ elektroniczny, który rozwiązuje ten problem.
Ale to było dosyć skomplikowany układ elektroniczny.
Był tam chyba też taki system że szyby się same otwierały do końca i same się zamykały.
W momencie gdy szyba doszła do końca, elektronika odcinała napięcie,
Jak znajdę link to wkleję
Pozdrawiam
Był tam chyba też taki system że szyby się same otwierały do końca i same się zamykały.
Pozdrawiam
Somewhere in Nowhere
superkasztan pisze:Widziałem na elektrodzie, jeden z forumowiczów wyprodukował układ elektroniczny, który rozwiązuje ten problem.
Pozdrawiam
poczytaj ten temat
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=335931" onclick="window.open(this.href);return false;
modul sterowania szyb z paska b3
Panowie ja mam 5D z 91' to który mechanizm będzie lepszy, z senseja czy z toledo i którego modelu jeśli wolno spytać???
- superkasztan
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam
Tak jak obiecałem wklejam link :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1 ... ml#8097059" onclick="window.open(this.href);return false;
Projektant się dużo napracował, ale system elektroniczny rozwiązuje problemy jakie ma Pitterekk
Nie mniej jednak, nie wydaj mi się żeby łatwo było go samemu wykonać .
Ja póki co usiłuje nabyć ori podnośniki,
najlepsze że były ostatnio ori do szyby z żaglem w elektryce, ale przegapiłem.
Kupione zamienniki manualne ciężko działają.
U mnie wszystko z innej parafii, drzwi, szyby,uszczelki i do tego jak zapiąłem nowy podnośnik to muszę się siłować z korbką żeby zamknąć szybę.
Nie wiem co tam nie pasi, czy prowadnica jest źle wyprofilowana ?? może trzeba by jakoś wymyślić przegubowe mocowanie szyby do podnośnika ??
pozdrawiam all
Tak jak obiecałem wklejam link :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1 ... ml#8097059" onclick="window.open(this.href);return false;
Projektant się dużo napracował, ale system elektroniczny rozwiązuje problemy jakie ma Pitterekk
Nie mniej jednak, nie wydaj mi się żeby łatwo było go samemu wykonać .
Ja póki co usiłuje nabyć ori podnośniki,
najlepsze że były ostatnio ori do szyby z żaglem w elektryce, ale przegapiłem.
Kupione zamienniki manualne ciężko działają.
U mnie wszystko z innej parafii, drzwi, szyby,uszczelki i do tego jak zapiąłem nowy podnośnik to muszę się siłować z korbką żeby zamknąć szybę.
Nie wiem co tam nie pasi, czy prowadnica jest źle wyprofilowana ?? może trzeba by jakoś wymyślić przegubowe mocowanie szyby do podnośnika ??
pozdrawiam all
Somewhere in Nowhere
- superkasztan
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam
Udało mi się nabyć podnośniki, niestety jeden się nie nadawał, ale z drugiego się udało. Pięknie śmiga, nic się nie zacina i nic się nie męczy.
Niestety do tych przeróbek nadaje się tylko ori podnośnik. Z nowych zamienników się to nie udaje. Czemu ?? nie wiem.
Życzę powodzenia
Udało mi się nabyć podnośniki, niestety jeden się nie nadawał, ale z drugiego się udało. Pięknie śmiga, nic się nie zacina i nic się nie męczy.
Niestety do tych przeróbek nadaje się tylko ori podnośnik. Z nowych zamienników się to nie udaje. Czemu ?? nie wiem.
Życzę powodzenia
Somewhere in Nowhere
- dogu18
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a czy ten patent pasuje do drzwi z całą szybą po89'??
- superkasztan
- Użytkownik
- Kontakt:
nie wiem
mam jeden podnośnik nowego typu i obiecałem kumplowi że mu coś takiego zrobię.
Jak się za to zabiorę to dam znać
Póki co
sam jestem ciekaw
Póki co
sam jestem ciekaw
Somewhere in Nowhere
- dogu18
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ok czekam z niecierpliwością na realizacje:)superkasztan pisze:nie wiem
Póki co
sam jestem ciekaw
no to dziwne. zamienniki u mnie sprawują sie póki co wyśmienicie. kupiłem za grosze firmy HART (...czyli najtańszy zamiennik...) pancerzy nie ucinałem w ogóle (!!) i to jest dość istotne - jak utnie sie to sie właśnie nie uda Pamiętajcie żeby ich nie obcinać. Zamienniki najłatwiej poznać po tym że są ocynkowane na taki żółtawy kolor. Obcinamy je tylko wtedy jak naprawde bez obcinania nie da sie tego poskładać.superkasztan pisze: Niestety do tych przeróbek nadaje się tylko ori podnośnik. Z nowych zamienników się to nie udaje. Czemu ?? nie wiem.
- superkasztan
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie wiem
ja to zrobiłem na zamiennikach i się rozwaliło przy próbach.
Oczywiście, nie należy nic przycinać przy zamiennikach. Ja obciąłem za pierwszym razem i poszedł do koszlina
ja to zrobiłem na zamiennikach i się rozwaliło przy próbach.
Oczywiście, nie należy nic przycinać przy zamiennikach. Ja obciąłem za pierwszym razem i poszedł do koszlina
Somewhere in Nowhere