[mk2] Swap silnika 2e do mk2
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Ren nie mam gazu w moim 2E A 1.8 PB to epoka ten silnik nie ma sondy !! A co do tej przerubki zostawiam to dla siebie
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
jeryk10, no dobra nie ciągnę za język... Ale zgodnie możemy przyznać że dobrze się jeździ na 2E w nadwoziu klasycznej dwójeczki prawda??!!
Tak to prawda ladnie to smiga
Swap instalacji z grupy VAG .
A jak to wygląda z puszką bezpieczników (plug and play ), wydechem linką gazu i sprzęgła oraz chłodnicy (te z PR ka nie będzie zbyt mała ) ?
aha i jak z czujnikami od MFA i podciśnieniem do pokazywania spalania ?
aha i jak z czujnikami od MFA i podciśnieniem do pokazywania spalania ?
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek
Wrocław 793-195-950
po 89 roku, wtyczki z Passata b3 pasują p'n'p natomiast nie wiem jak jest z g3. Linkę gazu nie pamiętam ale to jest mały koszt w razie kupowania nowej. w moim przypadku skrzynia została od PN-ki więc linka sprzęgła została ta sama. Chłodnica była również od 1,6 i po prostu często chodził wentylator w okresie letnim... tzn w mieście non stop, ale problemów z przegrzewaniem nie było. Najlepiej wrzucić chłodnicę od GTD lub GTI wtedy na pewno nie będzie problemów.
a jak poradziłeś sobie z mfa? Ile Ci przekładka zajęła czasu ? Jaka pompa paliwa ?
aha i jak sprawa z wydechem wyglądała ?
aha i jak sprawa z wydechem wyglądała ?
Wrocław 793-195-950
Wrocław 793-195-950
mfa
nie było i tego u siebie nie miałem, zresztą do dobrej zabawy wystarczyło dobre ustawienie silnika i jego odpalenie.
wydech
ja miałem przyjemność dobrania wszystkiego co mi potrzeba od dawcy, toteż ja wziąłem tylko portki od kolektora na długości do katalizatora. W tym passacie z którego brałem części był katalizator skręcany na złączce skręcanej zaraz na końcu portek. Na początku miałem bardzo ubogi wydech tzn przelotowy wydech zrobiony z kilku rur z wydechów od jakiegoś busa diesla. Jednak tam był tylko ostatni tłumik z którego wiele się wysypało już, Toteż jazda była bardzo uciążliwa. No i ryzykowna na czas kontroli policyjnych. Ale efektowna. Potem zamontowałem wydech (niestety używany) od KRa tam portki są podobne tyle że nie miałem katalizatora ani pierwszego tłumika, zamiast tego rurka z wspawaną sondą, potem tłumik pod siedzeniami i ostatni od 16V. Wtedy to nabrało cichszego wymiaru.
pompa paliwa
dołożyłem przekaźnik w mojej skrzynce, z passata wyjąłem kostkę z kablami od czujnika i zasilania pompy i wpiąłem do siebie, zmieniłem zbiornik - akurat trafił się od Vento, ale również golf 3 to to samo. Włożyłem pompę dużą odpowiednią dla tego silnika 3barową i wpiąłem. U mnie pominąłem filtr węglowy.
nie było i tego u siebie nie miałem, zresztą do dobrej zabawy wystarczyło dobre ustawienie silnika i jego odpalenie.
wydech
ja miałem przyjemność dobrania wszystkiego co mi potrzeba od dawcy, toteż ja wziąłem tylko portki od kolektora na długości do katalizatora. W tym passacie z którego brałem części był katalizator skręcany na złączce skręcanej zaraz na końcu portek. Na początku miałem bardzo ubogi wydech tzn przelotowy wydech zrobiony z kilku rur z wydechów od jakiegoś busa diesla. Jednak tam był tylko ostatni tłumik z którego wiele się wysypało już, Toteż jazda była bardzo uciążliwa. No i ryzykowna na czas kontroli policyjnych. Ale efektowna. Potem zamontowałem wydech (niestety używany) od KRa tam portki są podobne tyle że nie miałem katalizatora ani pierwszego tłumika, zamiast tego rurka z wspawaną sondą, potem tłumik pod siedzeniami i ostatni od 16V. Wtedy to nabrało cichszego wymiaru.
pompa paliwa
dołożyłem przekaźnik w mojej skrzynce, z passata wyjąłem kostkę z kablami od czujnika i zasilania pompy i wpiąłem do siebie, zmieniłem zbiornik - akurat trafił się od Vento, ale również golf 3 to to samo. Włożyłem pompę dużą odpowiednią dla tego silnika 3barową i wpiąłem. U mnie pominąłem filtr węglowy.
przekładka zajęła mi około 2 tygodni popołudniami. Jednak jeśli wszystko masz i wiesz gdzie po wpinać to 2 góra 3 dni i masz wszystko w środku. Ja miałem jeszcze przerzucane hamulce przód i tył, montowałem wspomaganie również od passata, no i poza tym robiłem to pierwszy raz więc trzeba było na bierząco szukać potrzebnych informacji schematów i drobnych drobiazgów.
No dziękuje Ci za podpowiedzi. Jak zacznę wkładać to na pewno jeszcze temat uruchomię bo cos po drodze wyjdzie
Wrocław 793-195-950
Wrocław 793-195-950
- skooterek
- VAG for life
- Kontakt:
ruszy projekt 2 x mk2 2x2e
Golf mk2 1.6 D bez T --- jest
Audi A4 Avant S-line 2.6 V6 --- był
Golf Mk2 Ogień i Lód czyli Fire & Ice --- był
Polo 86c 2F 1.3 (55KM) --- był
Audi A4 Avant 1.8T (150KM) --- był
Golf Mk3 2.0 (115KM) 20 Jahre --- był
Golf Mk3 1.8 (75KM) --- był
Audi A4 Avant S-line 2.6 V6 --- był
Golf Mk2 Ogień i Lód czyli Fire & Ice --- był
Polo 86c 2F 1.3 (55KM) --- był
Audi A4 Avant 1.8T (150KM) --- był
Golf Mk3 2.0 (115KM) 20 Jahre --- był
Golf Mk3 1.8 (75KM) --- był
hej;)
Mam do was pytanie. Kupilem mk2 z 2e. Jest tam podobno ostrzejszy walek, przelot oprocz koncowego i dolot na zwyklym stozku.
Mialbym pare pytan:
1)jak sprawdzic czy na pewno jest tam ten ostry walek?
2)Jaki wydech najlepiej sprawdzi sie w mk2 z tym silnikiem?
3) Co z dolotem? Powrót do serii plus wkladka k&n'a i doprowadzenie zimnego powietrza?
4) Czy w 2e jest sens rozwiercac przepustnice?
5) jak odpowiednio ustawic zaplon jesli bylby tam faktycznie ostry walek?
Z gory dzieki za wszytskie odpowiedzi i pozdrawiam
Michał
Mam do was pytanie. Kupilem mk2 z 2e. Jest tam podobno ostrzejszy walek, przelot oprocz koncowego i dolot na zwyklym stozku.
Mialbym pare pytan:
1)jak sprawdzic czy na pewno jest tam ten ostry walek?
2)Jaki wydech najlepiej sprawdzi sie w mk2 z tym silnikiem?
3) Co z dolotem? Powrót do serii plus wkladka k&n'a i doprowadzenie zimnego powietrza?
4) Czy w 2e jest sens rozwiercac przepustnice?
5) jak odpowiednio ustawic zaplon jesli bylby tam faktycznie ostry walek?
Z gory dzieki za wszytskie odpowiedzi i pozdrawiam
Michał
1) zdjąć dekiel
2) 55mm średnicy, nie koniecznie musi być przelot
3) seryjna puszka jest ok
4) tak, zwłaszcza przy ostrym wałku i grzebanej głowicy
5) tylko softem, wszystko inne to półśrodki
2) 55mm średnicy, nie koniecznie musi być przelot
3) seryjna puszka jest ok
4) tak, zwłaszcza przy ostrym wałku i grzebanej głowicy
5) tylko softem, wszystko inne to półśrodki
toffic, Dzieki bardzo;)
A z glowica co mozna porobic? Wieksze kanaly dolotowe i wydechowe plus planowanie?
Czy po rozwierceniu przepustnicy trzeba robic adaptacje?
A z glowica co mozna porobic? Wieksze kanaly dolotowe i wydechowe plus planowanie?
Czy po rozwierceniu przepustnicy trzeba robic adaptacje?
Najlepiej pogrzebać ile sie da mechanicznie w silniku a potem zrobić program