Olej na feldze
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Olej na feldze
Witam. Dzisiaj przy zmienie kół na zimówki, zobaczylem ze na feldze (lewy przód) taki zaschnięty bardzo czarny smar. Skąd to sie moglo wziąć?! Zaglądalem w nadkole ale jakos nic nie zauwazylem skąd moglo by to sie wydostac... Czy to z przegubu czy co? Silnik 1.6 PN 89rok. Boje się jeździć teraz jak juz wiem ze cos sie moglo spier...
Olej na feldze
Na 99,99% z przegubu. Guma cała? Opaski trzymają? zdejmij koło i skręć na maxa zwrotnicą. Jeżeli gumowa osłona nie jest rozerwana to może zsuwać się z przegubu, bo opaska jej nie dociska. Uzupełnij smar i jeżeli nie ma w środku wody i piachu to może jeszcze pokręci.pytlex pisze:skąd moglo by to sie wydostac... Czy to z przegubu czy co?
Kupię rurę powietrza i odpływ oleju do turbo K24
Olej na feldze
czyli dobrze podejrzewalem Jutro sprawdze czy ta guma jest cala i mam nadzieje ze ominie mnie wydatek na przegub... A mozna wymienic sam zewnętrzy czy trzeba oba ? I jaki przegub mam kupic zeby mnie nie zrobili w wała w sklepie bo u mnie potrafią takie żarty robic. Tak jak wczesniej napisalem slinik 1.6PN gofer z 89 roku, wersja nieznana
Olej na feldze
Możesz zmienić tylko ten uszkodzony. Jeżeli jesteś z Kiwit (Warm-Maz) podjedź do Bartoszyc do Żuralskiego, tam Ci chłopaki podpowiedzą
Olej na feldze
Okazalo sie ży pękla guma na przegubie... Kupilem nową i teraz problem... jak to zrobic... nie wiem jak sie za to zabrac. Moze ktos wytlumaczyc tak obrazowo jak to zrobic ? tak step by step. Z góry THX
Olej na feldze
A świeży smar w tubce kupiłeś? Bo zalecam umycie przegubu i danie nowego smaru.
Luzujesz nakrętkę oski przegubu. Auto do góry, zwalasz koło, odkręcasz śrubę sworznia wahacza . Odkręcasz nakrętkę z ośki przegubu, potem wybijasz dolny sworzeń wahacza który wcześniej luzowałeś odkręcając śrubę i odsuwasz zwrotnicę wypychając jednocześnie sworzeń przegubu ze zwrotnicy. I przegub masz na wierzchu.
Musisz jeszcze zbić go z półosi energicznym uderzeniem (uważaj żebyś nie połamał koszyka) i potem odwrotna kolejność. Cała operacja jest dosyć prosta i brudna.
Luzujesz nakrętkę oski przegubu. Auto do góry, zwalasz koło, odkręcasz śrubę sworznia wahacza . Odkręcasz nakrętkę z ośki przegubu, potem wybijasz dolny sworzeń wahacza który wcześniej luzowałeś odkręcając śrubę i odsuwasz zwrotnicę wypychając jednocześnie sworzeń przegubu ze zwrotnicy. I przegub masz na wierzchu.
Musisz jeszcze zbić go z półosi energicznym uderzeniem (uważaj żebyś nie połamał koszyka) i potem odwrotna kolejność. Cała operacja jest dosyć prosta i brudna.
Olej na feldze
Chyba faktycznie nie bedzie to takie trudne:D Dzięki za podpowiedzi pitru , a w czym umyc przegub?
Olej na feldze
Ja używam benzyny ekstrakcyjnej w ręcznym spryskiwaczu ogrodowym i jest super bo szybko odparowuje, ale wstępnie najlepiej niezawodną ropą i pędzelkiem.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Olej na feldze
Podłacze sie pod temat Panowie,bo dziś zmieniajac koła zauwazyłem to samo w moim aucie.Polo 1.9 diesel 96 rok.Guma przegubu jest popekana i smar wylatuje.Moje pytanie brzmi czy przypadkiem po demontarzu tego wszystkiego nie trzeba ustawiać zberznosci od nowa??i kolejne pytanie czy da sie wyjac przegub odkrecajac go od strony skrzyni i koła,bo kiedys jak wymieniałem łożysko w przednim kole to pamietam ze wybic tych sworzni wahacza nie mogłem.Prosze o rady.
Olej na feldze
wojtekrus964,
Nie trzeba. Chyba, że odkręcisz te trzy śruby trzymające sworzenień, wtedy może być taka potrzeba.wojtekrus964 pisze:czy przypadkiem po demontarzu tego wszystkiego nie trzeba ustawiać zberznosci od nowa??
Da się. Ale lepiej niepotrzebnie nie ruszać. Radzę wybić sworzeń, jak popryskasz wcześniej wd40, albo innym preparatem to napewno wyjdzie.wojtekrus964 pisze:czy da sie wyjac przegub odkrecajac go od strony skrzyni i koła
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wtakim razie sprubuje jutro cos podziałać,jak nie uda sie z tym sworzniem(narazie jakos nie kojarze o który sworzeń chodzi,musze wejsc pod auto) to wtedy odkrece od skrzyni i wyjmę,mam nadzieje ze nic tam sie nie wysypie ani wyleci przy rozbiórce.
Olej na feldze
Na nim tzn na sworzniu siedzi zamocowana cała zwrotnica z kolumną.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
No i prubowałem dzis pogrzebać przy aucie.Nie ma szans zeby zbić ten sworzeńnawet nie drgnął nic przy uderzaniu.wydaje mi sie ze te 3 śruby go trzymaja ale jak je rusze to zbierznosc szlak trafi.Jak odkrece od amortyzatora i drażka kierowniczego to jest szansa ze odciagne kolumne i wyjdzie przegub i zbierznosci nie strace?????nie wiem co zrobic z tym fantem.
-
- Nowicjusz
- Kontakt: