autor: LukiSzczecin » pt lis 04, 2011 05:47
Witam, podłączę się do pytania. VW Golf 2 1.6 PN 1991 - na zimnym kręci bardzo dobrze, aż zgrzyta ale dowiedziałem się że to prawdopodobnie wina bendiksa, ewentualnie winne mogą być szczotki, czy elektromagnes. Postanowiłem że zakupię sprawny rozrusznik oraz tuleje żeby je wymienić. Natomiast po nagrzaniu silnika, kręci z bardzoo dużym oporem, jak by akumulator był prawie że martwy. Nie raz wystarczy puknąć delikatnie w rozrusznik, nie raz niestety trzeba odpalać na pych bo stukanie w rozrusznik nic nie daje (nie zależnie czy odpalam trzymając wciśnięty pedał gazu, czy też nie, na luzie czy na biegu, ze sprzęgłem czy bez - ciepły ledwo kręci)
Właściwie mam kilka pytań, po pierwsze poprosiłbym o wskazanie jakiegoś linku lub hasła do znalezienia takich tulejek - gdyż wpisując na allegro znajduje tylko tulejki rozrusznika do malucha, poloneza itp.
Druga kwestia, jedna tuleja jest na tylnej częsci rozrusznika, a gdzie znajduje się ta w kadłubie skrzyni biegów? Dałby ktoś radę jakoś wytłumaczyć, ewentualnie znaleźć fotkę?
Kolejną rzeczą jest to, jak powinny być zamontowane te tuleje, mają wchodzić całkowicie na wcisk, mieć luz czy w jaki sposób? Znajomy coś wspominał że zapewne będę musiał je rozwiercać stopniowo gdyż nowe będą za małe, nie wiem o co z tym chodziło
I ostatnia sprawa, jak wymontować rozrusznik a konkretnie, w którym miejscu podlewarować silnik? Słyszałem że nie można odkręcić rozrusznika bez podłożenia lewarka pod silnik, gdyż coś może się urwać, dacie radę w miarę "łopatologicznie" wytłumaczyć w którym miejscu podeprzeć ten silnik, aby nic się nie urwało ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
p.s znalazłem rozrusznik w dobrym stanie za śmieszne pieniądze, lecz sprzedający twierdzi że pochodzi z silnika 1.8 a u siebie posiadam 1.6 PN, jechać po niego czy nie będzie pasował ?