Duże spalanie Golf II 1.3 NZ

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KamylVW
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KamylVW » pn paź 11, 2010 23:19

Witam wszystkich.
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie :? . Mam golfa II z 90r z silnikiem 1.3 i mam z nim mały problem jego spalanie wynosi ok.14l/100km.Czujniki temperatury są wymienione, listwa wtrysków wymieniona, komputer wymieniony, masy wyczyszczone i porobione nowe, wtrysk wymieniony, sonda wymieniona. Z góry dziękuje za pomoc :grin:

msgolfmkII
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: msgolfmkII » sob paź 16, 2010 15:34

No a coś poza spalaniem się dzieje? Jakieś objawy? Bo na samo spalanie, jeżeli teoretycznie wszystko inne chodzi dobrze, to może mieć wpływ dużo czynników... Doprecyzuj, to będzie łatwiej coś podpowiedzieć

Pozdr.

wojtula46
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Duże spalanie Golf II 1.3 NZ

Post autor: wojtula46 » sob paź 16, 2010 21:54

Mam ten sam problem. Byłem u elektryka sprawdził sonde jest ok. Sprawdził regulator podciśnieniowy w aparacie zapłonowym (przyśpieszacz zapłonu) jest on uszkodzony i stwierdził, że to jest przyczyną większego spalania. Jest to koszt ok 80 zł. Silnik pracuje dobrze i zapala idealnie. Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
KamylVW
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KamylVW » pn paź 18, 2010 15:48

Silnik czy ciepły czy zimny zapala idealnie. Zauważyłem ze był wyjęty termostat wiec kupiłem nowy i założyłem, teraz na zimnym silniku zapala idealnie, na ciepłym też, lecz jest mały problem na ciepłym silniku zapala ale po przejechaniu 200m trzeba odpiąć kostkę o niebieskiego czujnika temperatury i da się normalnie jechać, lecz po zgaszeniu silnika trzeba podpiąć czujnik aby ponownie odpalić i potem po uruchomieniu silnika znowu trzeba odpiąć czujnik. A pali nadal tyle samo ile palił :(

Awatar użytkownika
pawel503
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawel503 » pn paź 18, 2010 16:59

Witam, dołączam się do problemu Autora tematu, spalanie 12-15l/100km, sonda ok, bo nic nie faluje i nie szarpie co do reszty jeszcze nie wiem, zapala normalnie na zimnym jak i na ciepłym silniku, z czujnikami też wszystko raczej ok. Spaliny zalatują nie przepaloną do końca benzyną, proszę o szybką odpowiedź bo jeżdżę tym goferkiem w pracy i na paliwo nawet nie zarobię.
///EDIT dziś jeszcze zauważyłem że z pod korka wlewu oleju też nieznacznie zalatuje benzynką :?

///EDIT2 Dziś założyłem nową sondę lambdę i spalanie aż dziw bo około 6l/100km 30% piłowania i 70% ekonomicznej jazdy. Czyli u mnie problem rozwiązany.

-I[Mk2]I-

Bombel90

Post autor: Bombel90 » czw paź 21, 2010 17:36

Witam. Ja mam taki sam problem. Mój 1.3 też pali ok. 13 - 14l na 100km. Wymieniłem regulator podciśnieniowy w aparacie zapłonowym (przyśpieszacz zapłonu),bo elektryk powiedział że to jest przyczyna, bo golf po za tym że sporo pali to jeszcze szarpało nim i brakowało mocy. wymiana kosztowała niecałe 200zł a problem jak był tak dalej jest. co prawda już nie szarpie ale spalanie i brak mocy pozostał. Liczę na odpowiedz !!

p8pepe
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: p8pepe » pt paź 22, 2010 12:30

A skład mieszanki był sprawdzony? Jedź do mechanika i najprościej będzie jak sprawdzi wskazania sondy lambda. A jak masz minimalną wiedzę mechaniczną to kup sobie takie urządzonko: http://allegro.pl/tester-sondy-lambda-k ... 75442.html" onclick="window.open(this.href);return false; i sprawdzisz/ustawisz to samemu.

Bombel90

Post autor: Bombel90 » ndz paź 24, 2010 18:47

Auto jest już u mechanika tak więc czekam na jego zdanie na ten temat,tylko że mówił mi wcześniej że sonda jest sprawna więc to chyba nie to i przyczyna leży gdzie indziej.

p8pepe
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: p8pepe » ndz paź 24, 2010 22:10

Bombel90 pisze:Auto jest już u mechanika tak więc czekam na jego zdanie na ten temat,tylko że mówił mi wcześniej że sonda jest sprawna więc to chyba nie to i przyczyna leży gdzie indziej.
Na tym, że sonda jest sprawna najbardziej ucieszy się twój portfel. Tylko chodzi o to, że dzięki temu ustawisz mieszankę i mechanik nie skasuje ci stówy za podpięcie do analizatora.

Awatar użytkownika
KamylVW
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KamylVW » pn paź 25, 2010 14:35

Ja w piątek uszczelniałem wydech i zauważyłem ze ktoś źle zamontował sonde( była wspawana w strumienice) więc ja przespawałem przed strumienice w rurę.Czuć ze ma mniej mocy niż wcześniej, ale wydaje mi się ze pali już mniej, bo nie czuć paliwa w spalinach i lepiej odpala.Następnie przestawiłem mu troszkę dawkę na przepławce i okaże się w piątek czy pali nadal tyle czy nie :)

Bombel90

Post autor: Bombel90 » pn paź 25, 2010 17:18

p8pepe pisze:
Bombel90 pisze:Auto jest już u mechanika tak więc czekam na jego zdanie na ten temat,tylko że mówił mi wcześniej że sonda jest sprawna więc to chyba nie to i przyczyna leży gdzie indziej.
Na tym, że sonda jest sprawna najbardziej ucieszy się twój portfel. Tylko chodzi o to, że dzięki temu ustawisz mieszankę i mechanik nie skasuje ci stówy za podpięcie do analizatora.
Aha rozumiem. no to musze mu o tym powiedzieć. Tylko boje sie że mocy dalej nie będzie ale chociaż te spalanie zeby znowu wróciło do normy. Dzięki za podpowiedź.

Awatar użytkownika
pawel503
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawel503 » śr paź 27, 2010 00:18

Mi niestety znów pali za dużo, na szczęście nie 15, ale czy daję w "rurę" czy jadę na dziada (powoli i oszczędnie) to pali 8l/100km, ja wiem że to i tak nie wiele ale powinien przy spokojnej jeździe palić mniej... zalewam za 40zł i robię 100km, to dramat jakiś, a lambdę mam wymienioną, i po tym na 6,5l paliwa przejechałem 120km :goof: ma ktoś pomysł?

-I[Mk2]I-

Bombel90

Post autor: Bombel90 » pt paź 29, 2010 20:47

Mój golf wrócił od mechanika i wszystko wróciło do normy :) Wymienił mi czujnik halla - 275zł , kable - 55zł i moduł zapłonowy - 55zł ;) wykosztowałem się 550zł bo jeszcze robocizna,ale chodzi i pali jak dawniej :) czyli 6l i idzie jak burza. Po za tym wymienił mi jeszcze świece wszystkie wyszyścił co nie co otworów więc mam nadzieje że komuś sie to przyda. Pozdrawiam !!

Awatar użytkownika
pawel503
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawel503 » sob paź 30, 2010 02:29

550?????? To połowa lub 1/3 golfa!! masakra!

-I[Mk2]I-

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk2 (1983 - 1992)”