Zcinają się biegi w VW Golf II 1.6 Diesel 1991r.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- xRafciox89
- Nowicjusz
Mam taki problem że przy wrzucaniu jakiego kolwiek biegu wchodzą ciżęko a nieraz zdaży się tak że jak chce na luz wbić albo zmienić bieg to tak jak by się zakleszczył nie da się go wybić. A nie raz biegi chodzą gładziutko i się nie zacinają. Sprzegło z dociskiem było wymieniane również linka od Sprzęgła co to może być za przyczyna ? Czy ktoś się z takim czymś spotkał?
A jest olej w skrzyni?
Kupię rurę powietrza i odpływ oleju do turbo K24
- xRafciox89
- Nowicjusz
Re: Zcinają się biegi w VW Golf II 1.6 Diesel 1991r.
Miałem podobne objawy, że raz biegi wchodziły gładko, raz ciężko, a innym razem się coś blokowało. Przyczyną były poluzowane te cięgna przy wybieraku. Ale nie Ja to naprawiałem, więc nie wiem co dokładnie było tam wymieniane.
- xRafciox89
- Nowicjusz
Włąśnie też teraz się dowiedziałem że tam są takie łączniki plastikowe i one też się mogły wyrobić i to trudno chodzi podobno jest nawet zestaw naprawczy muszę to sprawdzić.
-
- Nowicjusz
tam masz 2 takie ciegla na "kulkach" przy skrzyni biegow to drogie nie jest ja tak mialem wymienilem i wszystko gladko wchodzi
poczekaj z wymianami;p jak ci sprzęgło bierze nie masz luzu na pedale sprzęgła może wystarczy linkę podciągnąć jak pedał ma luz to porostu nie wysprzegla do końca i takie cyrki się dzieją znam z autopsji;p
-
- Nowicjusz
witwm mam pytanie co do oznaczenia bo mam mk2 1.6d i jest w dowodzie takie oznaczenie golf 19e i nie wiem co to jest za symbol jesli ktos wie to prosze o podpowiedz
- xRafciox89
- Nowicjusz
W końcu jak się zacinały tak doszło że teraz wogóle się nie da wbić żadnego biegu. Wyjołem skrzynie i faktycznie sprzęgło było nowe tylko taka blaszka przy docisku była nie wymieniona i wyrobiło dziure i wymieniłem tą część złożyłem wszystko i dalej to samo co to za przyczyna linka naciągnięta ?
-
- Mały gagatek
może skrzynia się kończy a mianowicie łożyska lub jak koledzy mówią ciegiełka wymienić i spróbować
jeżeli przy próbie wbicia wstecznego zgrzyta to znaczy że nie wysprzęglona jest skrzynia i to wina albo sprzęgła albo linki
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
-
- Mały gagatek
a jak wymieniałeś sprzęgło patrzyłeś czy bolec nie jest za krótki bo on tez się wyrabia ja mam przejechane ok 360000 i sprzęgło mam nadal oryginalne
- xRafciox89
- Nowicjusz
Ma przejechane właśnie coś koło tego dokładnie coś 355tys. sprzęgło było wymieniane przed moim go kupnem czyli jakieś jak miał 350tys. więcej nic w nim nie było robione tylko ja teraz wymieniłem blaszke przy docisku bo ten bolec wywalił dziure tam a ona nie była wymieniana od nowości a może być też wina docisku że już może jest zdarty no albo tak jak piszecie że z tym bolcem coś nie tak ale długość co go wychodzi jest okej bo mierzyłem i sprawdzałem na innej skrzyni tylko nie sprawdzałem jak wychodzi pod oporem czy coś w skrzyni nie pękło.