Sprzęgło G60/VR6 w TDI ALH ASV I INNE 110 KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
tarcza g60 jest mocną tarczą ,słabą stroną są dociski tu nalezy szukać przyczyny i to je należy modyfikować, tak że chyba trzeba wysłać swoj stary docisk do RADZIKOWSKIEGO a tarcze zostawić ori bedzie najtaniej....
tarcza nam puszcza zawsze po przejechaniu iluś tam km wiec się ściera i powstaje tak jak by luz -bardziej precyzując to zmniejsza się siła docisku,bo on sam musi głębiej wchodzić w zamach
tarcza nam puszcza zawsze po przejechaniu iluś tam km wiec się ściera i powstaje tak jak by luz -bardziej precyzując to zmniejsza się siła docisku,bo on sam musi głębiej wchodzić w zamach
Ostatnio zmieniony czw lis 11, 2010 11:58 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
guzik tam będzie tanio przerobienie docisku na podwójną sprężynę to koszt 1000 zł robota nie opyla się
GMS, oststnio słyszałem 500-600zł wiec jeszcze do przekłnięcia
Re: Sprzęgło G60/VR6 w TDI ALH ASV I INNE 110 KM
bo koło zamachowe toczy się w dwóch płaszczyznach miejscu pracy tarczy i "podparcia" docisku żeby zachować odpowiednią "wysokość" , kombinowanie i toczenie koła żeby mocniej nam docisk trzymał skończy się nie wysprzęglaniem lub nie prawidłową pracą sprzęgła a co za tym idzie rwaniem skrzyni kolejny raz dalej uważam że się nie opyla lepiej kupić coś porządnego jak ktoś idzie grubiej tak jak właśnie ja to zrobię...wesol pisze:przetaczajac czesc kola zamachowego gdzie dokrecamy docisk spowodujemy ze odleglosc (przestrzeń gdzie dociskane sa okladziny tarczy ) sie zmniejszy. Tym samym wyjdzie tak jakby nam tarcza sprzeglowa zrobila sie grubsza. Jak wiadomo po wcisnieciu sprzegla tarcza sobie lata miedzy dociskiem a zamchem- obija sie o te czesci. Nie ma tam za duzo miejsca wiec przy nowej tarczy to stoczenie nie moze byc za duze bo nie bedzie mozna wysprzeglic. Mocne sprzeglo to nie tylko okladziny ale tez sila docisku sprzegla. Robi sie przeciez i modyfikacje docisku wstawiajac mocniejsze sprezyny ( trudno to nazwac sprezynami ale niech bedzie bo taka ich rola). CO ci po tarczy organicznej jak docisk lipny. Dlatego jestem przeciwniekiem staczania/zabielania zamachów. Jak ktos to zrobi umiejetnie to owszem efekt bedzie ale dopuki tarcza nie wyslizga tej zabielonej powierzchni- czyli bardzo szybko. Jesli ktos przetacza zamach bo sa bruzdy to tez musi sie liczyc z tym ze sprzeglo bedzie slabsze.GMS pisze:ale jak to ma wzmocnić sprzęgło toczenie koła ?
Poza tym teraz w nowszych autach mamay sprzegla a w zasadzie dociski z samoregulatorami- jak myslisz po co to. Ja juz rozbieralem takie sprzeglo w insigni , vectrze C itp i tam mamy wlasnie taki wynalazek.
GMS, wszystko racja ale gdzie konkrety
pytam gdzie i co?uważam że się nie opyla lepiej kupić coś porządnego jak ktoś idzie grubiej tak jak właśnie ja to zrobię...
Wczoraj dzwoniłem do Radzikowskiego i za wzmocnienie docisku oraz tarczy (nowe okładziny LUK i wymiana sprężyn które grzechotały) 1000zł
czas oczekiwania 2tyg (tyle mają roboty).
czas oczekiwania 2tyg (tyle mają roboty).
osobiście dzwoniłem jakiś czas temu( przed jego przeprowadzką ) do niego właśnie z takim pytaniem chciałem docisk vr6 na podwójnej sprężynie powiedział 1000 zł robota i muszę mu dostarczyć całe sprzęgło koło zamachowe i drugi docisk... koszt tego wszystkiego był taki że kupowałem za to sachs racing który ma oprócz mocniejszego docisku również inną tarczęFahoo pisze:GMS, oststnio słyszałem 500-600zł wiec jeszcze do przekłnięcia
GMS, daj namiar na tego sachsa racinga
no to skoro Radzikowskii za sam docisk chce 1000zł to nie skomentuje bo sie obrazi ...
i po co mu koło i tarcza,gdy ja mam koło proste bez bruzd i tarcze nówke a potrzebuje sam mocny docisk????
moze mi ktos na to pytanie odpowiedziec?
no to skoro Radzikowskii za sam docisk chce 1000zł to nie skomentuje bo sie obrazi ...
i po co mu koło i tarcza,gdy ja mam koło proste bez bruzd i tarcze nówke a potrzebuje sam mocny docisk????
moze mi ktos na to pytanie odpowiedziec?
Ostatnio zmieniony czw lis 11, 2010 12:29 przez Fahoo, łącznie zmieniany 2 razy.
ja nie mówię o spieku jest też organiczne sprzęgło popatrz sobie w katalog intercarsu sprzęgło do golfa 3 vr6 wzmocnione
tu masz numer 883000 000655
tu masz numer 883000 000655
koło jest mu potrzebne po to że skręca wszystko razem i patrzy czy mu to wysprzęgla na sucho , żebyś nie musiał rwać skrzyni po raz kolejny i mu to odsyłać mówiąc "panie nie robi to roboty jak powinno" i znowu czekać dwa tygodnie , a i tak zdarzają się babole nie raz pisali że spartoliłFahoo pisze:GMS, daj namiar na tego sachsa racinga
no to skoro Radzikowskii za sam docisk chce 1000zł to coś mu sie chyba z głową porobiło i po co mu koło i tarcza jak ja mam koło proste i tarcze nówke a potrzebuje sam mocny docisk
Panowie mam pytanie
ja u siebie mam g60 ale nie do tego dotyczy sprawa
ostatnio robiliśmy sharana na właśnie zamiennik valeo - czyt. valneło
i pytanie odnośnie tarczy sprzęgłowej
u mnie są 4 sprężynki a w tamtej były takie same 4 i w środku dodatkowo jeszcze po jednej mniejszej
jak to się ma? czy taka tarcza tłumi lepiej od g60 czy tak samo?
ja u siebie mam g60 ale nie do tego dotyczy sprawa
ostatnio robiliśmy sharana na właśnie zamiennik valeo - czyt. valneło
i pytanie odnośnie tarczy sprzęgłowej
u mnie są 4 sprężynki a w tamtej były takie same 4 i w środku dodatkowo jeszcze po jednej mniejszej
jak to się ma? czy taka tarcza tłumi lepiej od g60 czy tak samo?