Witam. Od wczoraj jestem posiadaczem golfa III, wszystko spoko nawet ^^ tylko denerwuje mnie to ze nie mam ABS, jesli chodzi o klime to juz na niej mi tak strasznie nie zalezy, ale chcialbym sie dowiedziec czy duzo jest wymian zeby dorobic ABS i klime silnik to 1.9TDI 1994 rok
Jak ktos wie to niech napisze co musze wymienic zebym mogl tego absa zamontowac no i klime tez ^^
Z gory dzieki
Dorobienie klimy i ABS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dorobienie klimy i ABS
No trochę tego jest łącznie
ABS
1. Pompa hamulcowa pod ABS ze sterownikiem
2. Wiązka elektryczna kompletna ab esu
3. Komplet czujników ABS
4. Piasty z miejscem na czujniki i z koronkami ABS
5. Kontrolka ab esu
Chyba to wszystko a jeśli o czymś zapomniałem to na pewno ktoś jeszcze dopisze
Klima
Zestaw można kupić za ok 900zł oryginał oczywiście
1. Nagrzewnica
2. Wiązka elektryczna
3. Panel sterowania
4. Węże, chłodnica klimy
5. Kompresor klimy, osuszacz i tego nie jestem pewien chyba łapę od alternatora bo dochodzi tam kompresor najlepiej kupić po prostu cały zestaw wymontowany z innego Golfika
PozdraVWiam
ABS
1. Pompa hamulcowa pod ABS ze sterownikiem
2. Wiązka elektryczna kompletna ab esu
3. Komplet czujników ABS
4. Piasty z miejscem na czujniki i z koronkami ABS
5. Kontrolka ab esu
Chyba to wszystko a jeśli o czymś zapomniałem to na pewno ktoś jeszcze dopisze
Klima
Zestaw można kupić za ok 900zł oryginał oczywiście
1. Nagrzewnica
2. Wiązka elektryczna
3. Panel sterowania
4. Węże, chłodnica klimy
5. Kompresor klimy, osuszacz i tego nie jestem pewien chyba łapę od alternatora bo dochodzi tam kompresor najlepiej kupić po prostu cały zestaw wymontowany z innego Golfika
PozdraVWiam
Dorobienie klimy i ABS
Duzo mi tym wyjasniles. Z klimy narazie zrezygnuje, ale mysle ze kiedys ja zamontuje jak tylko cos zarobie ^^.
Teraz z tym absem... jak znajde golfa z silnikiem 1.9tdi i bedzie on posiadal ABS to wystarczy ze wyciagne z niego wszystko co mi bedzie potrzebne i zamontuje do swojego, czy bede musial cos u siebie przerabiac ?? . Musze miec inna belke z tylu jak chce ten abs zalozyc ? czy bede musial zmienic tarcze i klocki z przodu ?? Ile myslicie beda kosztowaly w sumie te wszystkie czesci ?? zeby mnie koles nie wykiwal na zlomie ^^
Teraz z tym absem... jak znajde golfa z silnikiem 1.9tdi i bedzie on posiadal ABS to wystarczy ze wyciagne z niego wszystko co mi bedzie potrzebne i zamontuje do swojego, czy bede musial cos u siebie przerabiac ?? . Musze miec inna belke z tylu jak chce ten abs zalozyc ? czy bede musial zmienic tarcze i klocki z przodu ?? Ile myslicie beda kosztowaly w sumie te wszystkie czesci ?? zeby mnie koles nie wykiwal na zlomie ^^
- Paweł Marek
- V.I.P.
Dorobienie klimy i ABS
Anty1234, kolega ci mniej więcej wymienił co potrzeba, ale powinieneś użyć wyszukiwarki bo było wielokrotnie opisywane. Z tyłu nie belka inna tylko czopy z gniazdami na czujniki, z przodu to samo. Z tyłu koronki do ABS można przełożyć na bębny lub piasty tarcz zależy co tam masz nie napisałeś, z przodu inne piasty z koronkami. Do elektryki należą jeszcze przekaźniki, kable czujników. Wszystko musisz wyjąć. I szukając wiedz że w 95 roku jest zmiana systemu ABS. W starszym układzie jest sterownik pod kanapą, a pod maską tylko pompa z modulatorem, w nowszych sterownik zintegrowany z pompa pod maską.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dorobienie klimy i ABS
a jeszcze czy ktos by mogl napisac... czy duzo jest z tym przerobek czy to bedzie cos jak plug & play ..?