[MK4] BARDZO PROSZĘ O POMOC-grzanie świec
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Nie wiem czy w tym silniku ustawia sie też kąt wtrysku. Jezeli diesel o oznaczeniu ALH zimny nie chce odpalać (lub odpala po 10 s) to wina źle ustawionego kąta wtrysku. Po odpaleniu silnik chodzi normalnie poniewaz komputer automatycznie go ustawia (koryguje) ale przy odpalaniu ważne aby mieścił sie w dopuszczalnym przedziale
Tomek Dx
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
kat ustawiony na 55, dawka 4.0...Sztomel pisze:Tomek_Dx problem dotyczy silnika ASV (110 KM, VP) w aucie raftti'ego
i tam też się ustawia kąt wtrysku czyli kąt wyprzedzenia tłoczenia ale jego autko było już w rękach mirass'a więc uwaga jest nie na miejscu - jeśli wiesz co mam na myśli
www.vagtune.pl tel. 502730289
WITAM...Z góry dziękuje PINKFLOYD za pomoc masz ode mnie punkt...moduł pomógł i działa zaskakująco dobrze...przy tych temperaturach jak jest teraz to po nocy grzeje świece ok 4 sekundy no i oczywiście samochód zapala bez problemu...po rozgrzaniu do temp tak przynajmniej mi sie wydaje ok 35-40 stopni już sie nie załącza i nie grzeje świec...mam to zamontowane już 3 dni i nie było jeszcze problemu z zapaleniem...PinkFloyd pisze:O tym ciśnieniu powiem tak. Mój ojciec miał pecha i w swoim ALH trafił na wadliwą partię zaworów. Ludzie z forum wiedza o co chodzi. Urwał się kawałek grzybka. na jednym cylindrze kompresa 0. Auto rzucało. Ale mimo tego nawet rano palił od zabka na 3 gary. W zależnosci ja sie tłoki ustawiły. jak uszkodzony był na górze na najpóźniej za drugim obrotem wału. A korekte softu robiłęs pod kątem dawki, czy tylko wartosci fabryczne dołożyliscie na maxa?
Ja miałęm tak ze palił po 10 sekundach , ale jak zregenerowałem rozrusznik i dałem akumulator 760A i pali od zabka a aplił jak u Ciebie.
[ Dodano: Sro 15 Paź, 2008 ]
Tu masz moduł gdzie siwece grzeja w zakresie 0-25st - moduł do tdi http://moto.allegro.pl/item458116379_zl ... _bm25.html
POZDRAWIAM wszystkich i dziękuje za pomoc
raftti pisze:PinkFloyd pisze:O tym ciśnieniu powiem tak. Mój ojciec miał pecha i w swoim ALH trafił na wadliwą partię zaworów. Ludzie z forum wiedza o co chodzi. Urwał się kawałek grzybka. na jednym cylindrze kompresa 0. Auto rzucało. Ale mimo tego nawet rano palił od zabka na 3 gary. W zależnosci ja sie tłoki ustawiły. jak uszkodzony był na górze na najpóźniej za drugim obrotem wału. A korekte softu robiłęs pod kątem dawki, czy tylko wartosci fabryczne dołożyliscie na maxa?
Ja miałęm tak ze palił po 10 sekundach , ale jak zregenerowałem rozrusznik i dałem akumulator 760A i pali od zabka a aplił jak u Ciebie.
[ Dodano: Sro 15 Paź, 2008 ]
Tu masz moduł gdzie siwece grzeja w zakresie 0-25st - moduł do tdi http://moto.allegro.pl/item458116379_zl ... _bm25.html
WITAM...Z góry dziękuje PINKFLOYD za pomoc masz ode mnie punkt...moduł pomógł i działa zaskakująco dobrze...przy tych temperaturach jak jest teraz to po nocy grzeje świece ok 4 sekundy no i oczywiście samochód zapala bez problemu...po rozgrzaniu do temp tak przynajmniej mi sie wydaje ok 35-40 stopni już sie nie załącza i nie grzeje świec...mam to zamontowane już 3 dni i nie było jeszcze problemu z zapaleniem...
POZDRAWIAM wszystkich i dziękuje za pomoc
To tylko sie cieszyć A może pamietasz który kabelek od czujnika temp. idzie do ECU jak montowałes moduł?
Ostatnio zmieniony pt paź 31, 2008 21:05 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: [MK4] BARDZO PROSZĘ O POMOC-grzanie świec
witam was
ja mam także podobny problem z odpalaniem mojego TDI 110KM. Najgorzej jest teraz jesienią, gdy temperatury oscylują w granicach 5-10st. Rano muszę go kręcić ok 4 razy zanim załapie. Po przekręceniu kluczyka świece się palą dosłownie 1,5 sek. Co do tej pory ustaliłem:
- kąt wtrysku sprawdzony na VAGu 38, także nie najgorzej
- świece sprawdzone
- filtr paliwa wymieniony przy zmianie oleju, ok 7mc temu
- auto normalnie przyspiesza, nie zauważyłem spadku mocy, także myślę że pompa jest ok
- Na VAGu wyskoczył błąd czyjnika temp, także jego wymieniłem
Moim zdaniem problem jest ze zbyt krótkim grzaniem świec. Dzisiaj rano przeprowadziłem eksperyment. Odłączyłem czujnik temperatury i zapaliłem silnik, EUREKA - zapalił jak igła.
Przeglądałem forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Może jest ktoś z lubelskiego (okolice Lublin/Puławy) kto mógłby mi pomóc ??
ja mam także podobny problem z odpalaniem mojego TDI 110KM. Najgorzej jest teraz jesienią, gdy temperatury oscylują w granicach 5-10st. Rano muszę go kręcić ok 4 razy zanim załapie. Po przekręceniu kluczyka świece się palą dosłownie 1,5 sek. Co do tej pory ustaliłem:
- kąt wtrysku sprawdzony na VAGu 38, także nie najgorzej
- świece sprawdzone
- filtr paliwa wymieniony przy zmianie oleju, ok 7mc temu
- auto normalnie przyspiesza, nie zauważyłem spadku mocy, także myślę że pompa jest ok
- Na VAGu wyskoczył błąd czyjnika temp, także jego wymieniłem
Moim zdaniem problem jest ze zbyt krótkim grzaniem świec. Dzisiaj rano przeprowadziłem eksperyment. Odłączyłem czujnik temperatury i zapaliłem silnik, EUREKA - zapalił jak igła.
Przeglądałem forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Może jest ktoś z lubelskiego (okolice Lublin/Puławy) kto mógłby mi pomóc ??
[MK4] BARDZO PROSZĘ O POMOC-grzanie świec
chyba zastosuje się do rady ,,Sztomela" i ja też zamontuje taki wyłącznik przy wtyczce czujnika temp. Tylko mało miejsca tam na jakies komplikacje, strasznie krótkie te kabelki :/ Może jakaś podpowiedz kogoś kto już może ma to za sobą ...