1.6 AFT zapłon Skaczą parametry
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam
Przeszukałem kilka for poszukując odpowiedzi jak ustawić zapłon w AFT.
Naczytałem się że komp to robi, ale nie do końca za pomocą vaga trzeba odczytać wyprzedzenie zapłonu jakie jest aktualnie i ustawić na odpowiednią wartość.
Ustawiłem wszystko na znaki jak znalazłem w tematach, później vag tryb serwisowy, obroty lekko w dół czyli ok, dalej do vaga kręcę zapłonem jest 6 stopni ale skacze na przemian z 36 jak trochę przekręcę to obie wartości się zmieniają, błąd halla nie znika a mnie nerwy już biorą. Znalazłem tylko jeden post w którym kolesiowi działo się to samo niestety zero odpowiedzi.
Dodam że jestem z forum seata a auto to toledo 1.6 AFT (silnik i sterowanie jak w golfie III)
Pozdrawiam Wszystkich i czekam na odpowiedź.
Przeszukałem kilka for poszukując odpowiedzi jak ustawić zapłon w AFT.
Naczytałem się że komp to robi, ale nie do końca za pomocą vaga trzeba odczytać wyprzedzenie zapłonu jakie jest aktualnie i ustawić na odpowiednią wartość.
Ustawiłem wszystko na znaki jak znalazłem w tematach, później vag tryb serwisowy, obroty lekko w dół czyli ok, dalej do vaga kręcę zapłonem jest 6 stopni ale skacze na przemian z 36 jak trochę przekręcę to obie wartości się zmieniają, błąd halla nie znika a mnie nerwy już biorą. Znalazłem tylko jeden post w którym kolesiowi działo się to samo niestety zero odpowiedzi.
Dodam że jestem z forum seata a auto to toledo 1.6 AFT (silnik i sterowanie jak w golfie III)
Pozdrawiam Wszystkich i czekam na odpowiedź.
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
aparat miałem obrucony ustawiłem i nie odpala, ustawiłem go na znaki, rozrząd na znaki i aparat okazało się że nie jest na znaku więc wyjąłem go i zamontowałem zgodnie ze znakiem odpaliłem vag pokazał 15 stopni przestawiłem na 6 i skacze 6 , 36 i tak w kółko ale aparat jest inaczej przekręcony jak na zdjęciu
Uploaded with ImageShack.us
ja mam go teraz przekręcony wtyczką bliżej skrzyni żeby vag pokazał 6 stopni
ja mam go teraz przekręcony wtyczką bliżej skrzyni żeby vag pokazał 6 stopni
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Kuźwa, jak VAG może pokazywać statycznie kat wyprzedzenia zapłonu, skoro Simos ma tylko czujnik halla w rozdzielaczu? to przecież trzeba zapłon na lampe ustawiać!
-
- Nowicjusz
tylko że podobno w tym silniku można sobie nią po świecić jedynie z tego co mi jeden z forumowiczów napisał to ten parametr nie ma prawa skakać i ustawia się to po przez tryb serwisowy w kompie i odczytując jaki widzi kąt i tyle
auto naprawione przełożyłem aparat zapłonowy ten który wcześniej mechanik poprzedniemu właścicielowi wymontował, ustawiłem auto błąd znikł i się nie pojawia auto kręci się do 6500obr.
Pozdrawiam wszystkich majsterkowiczów.
wielkie dzięki dla kolegi inv4der, jego pomoc rozświetliła mi problem
auto naprawione przełożyłem aparat zapłonowy ten który wcześniej mechanik poprzedniemu właścicielowi wymontował, ustawiłem auto błąd znikł i się nie pojawia auto kręci się do 6500obr.
Pozdrawiam wszystkich majsterkowiczów.
wielkie dzięki dla kolegi inv4der, jego pomoc rozświetliła mi problem
Re: 1.6 AFT zapłon Skaczą parametry
ale zasada jest zawsze jedna nie jesteś pewien nie pisz,AFT ma 2 czujniki Hallastonefree pisze:Kuźwa, jak VAG może pokazywać statycznie kat wyprzedzenia zapłonu, skoro Simos ma tylko czujnik halla w rozdzielaczu? to przecież trzeba zapłon na lampe ustawiać!
kąt ustawia się VAGiem,lampą można popykać sobie dla zabawy
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
- Paweł Marek
- V.I.P.
ponadto AFT jest Motronicu. Więc do autora tematu - jesteś czegokolwiek pewien co masz pod maską? Bo jeśli nie to koledzy tracą czas.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
No właśnie...Paweł Marek pisze:ponadto AFT jest Motronicu
Jestem pewien, że SIMOS ma czujnika halla w rozdzielaczunorek111 pisze:nie jesteś pewien nie pisz
AFT posiada system sterowania silnikiem "Siemens Simos"Paweł Marek pisze:ponadto AFT jest Motronicu.
I na wale głównymstonefree pisze: Jestem pewien, że SIMOS ma czujnika halla w rozdzielaczu
-
- Nowicjusz
na pewno simos, ma dwa czujniki na wale i rozdzielaczu lampe można użyć do sprawdzenia lub jako latarkę ustawia się na znaki jak to się zrobi precyzyjni to błąd wynosi +/- 1 stopień czyli w granicy błędu, ale lepiej na vagu. W moim przypadku nie musiałem włączać nastaw podstawowych, pokręciłem, ustawiłem, skasowałem błąd i kręci się do 6500obr. czyli ok
print screen z książki vag też pokazuje simos
print screen z książki vag też pokazuje simos
- Paweł Marek
- V.I.P.
Było ale fakt AFT jest na Simosie, moja pomyłka wynika stąd że Info-Tech podaje że po roku 2000 AFT był na Motronicu co oznacza zapewne że rzecz dotyczy Cabrio.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
doczytałem się tylko że AFT był montowany do 1999r i wszystkie były na Simos
co do zapłonu to warto sprawdzić i odpowiednim momentem(bardzo ważne) dokręcić czujnik spalania stukowego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czujnik_spalania_stukowego" onclick="window.open(this.href);return false;
co do zapłonu to warto sprawdzić i odpowiednim momentem(bardzo ważne) dokręcić czujnik spalania stukowego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czujnik_spalania_stukowego" onclick="window.open(this.href);return false;