temperatura silnika na blacie90 a na vagu 80 w czym problem?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam mam problem temperatura silnik na blacie to 90'C a na vagu pokazuje 80'C w czym może być problem?? dodam ze po 3 h jedzie w cyklu mieszanym z dość dynamiczną jazda dolny wąż od chłodnicy jest wciąż zimny?? czy to wina termostatu?? uzyłem szukajki ale po przewertowaniu 10 str i przeczytaniu xx stron mam mętlik w głowie;]
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
na blacie 90 to w rzeczywistości zakres 75-107 stopni.rybaka669 pisze:na blacie to 90'C a na vagu pokazuje 80'C
czyli termostat ok...jakby wąż był zimny to a woda by się gotowała to można się martwić...lub wąż ciepły a temperatura 70 stopnirybaka669 pisze:dolny wąż od chłodnicy jest wciąż zimny?
Ciekawe że po 3h jazdy termostat się nie otworzył...ale skoro jest 80 stopni to nie miał po co się otwierać. Byś musiał się przejechać kilkanaście km w trasie i obadać jak się zachowuje układ chłodzenia...w mieście to różnie bywa
no właśnie zrobiłem trasę ponad 200km w tym przejeżdżałem przez większe miasta a temperatura tak jak napisałem wyżej 90 na balcie na vagu 80 a waż zimny. więc nie ma się czym martwic?? tak powinno być?? czy dla pewności wymienić ten termostat??
rybaka669, sprawdz na wylączonym ogrzewaniu
Jak wskazówka stoi w pionie to nie zawracaj sobie głowy, jest ok. Temperatura robocza silnika to 80-102 stopni C.
Mam Vaga, serwisuje Nokie.
- Qto
- _
- Kontakt:
moim zdaniem nie ma potrzeby, jeżeli jest coś z nim nie tak to w mrozy na pewno wyjdzie... ja bym śmiało jeździłrybaka669 pisze:czy dla pewności wymienić ten termostat??
tego bym się trzymałRandy pisze:Jak wskazówka stoi w pionie to nie zawracaj sobie głowy
ok i tak zrobię bo chyba stałem się nadwrażliwy na punkcie tego samochodu. Po prostu dziwi mnie to ze nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz włączył się wentylator no ale to chyba dobry powód ze się nie grzeje. wiec zostawię go tak jak jest;]
a jeśli na blacie podczas jazdy pokazuje mi zazwyczaj 80 st a czasem tylko 90 ( ale nigdy podczas jazdy)
Re: temperatura silnika na blacie90 a na vagu 80 w czym prob
To w takim wypadku oznacza że termostat niedomaga. Podczas jazdy czy postoju wskazówka powinna zawsze stać pionowo na 90st (no chyba że masz nawiew na max temp. ustawiony to może się lekko wahnąć). Ostatnio miałem to samo w MK3 po wymianie termostatu na Wahler wskazówka stoi w pionie co by się nie działomadmac pisze:a jeśli na blacie podczas jazdy pokazuje mi zazwyczaj 80 st a czasem tylko 90 ( ale nigdy podczas jazdy)
Mam Vaga, serwisuje Nokie.
- Qto
- _
- Kontakt:
na blacie nie może pokazywać 80 stopni... jak jest 80 to na blacie i tak będzie 90. Pewnie pokazuje 70...wtedy termostat walniętymadmac pisze:a jeśli na blacie podczas jazdy pokazuje mi zazwyczaj 80
a może przez to mieć o wieksze spalanie ? To wkońcu wina termostatu? Czasem pokaże się 90 ale jak zaczynam jechać odrazu spada na 80st.
Skoro dolny wąż jest zimny, nie zawracaj sobie głowy, u mnie w mieście wskakuje na 90 stopni, wyjadę poza miasto 80 stopni, a po drugie drożna nagrzewnica też potrafi schłodzić silnik i to znacznie.
tak dla rozwiązania zamontowałem nowy termostat firmy wahler i temperatura na vagu 89 stopni dolny wąż lekko cieply czyli otworzył sie obieg a najwiekszym plusem spadek spalania wcześniej było 5,1-5,4 do 110km a teraz jest grubo pozniej bo 4,5 w trasie nie wiem czy to przyczyna 216 czy termostatu ale warto było wymienić.