Witam!
W moim MKIII siadła turbina.
Kumpel ma rozebrany silnik 1Z, więc mam pomysł, żeby przełożyć turbinę (i intercooler) z jego silnika do mojego.
Pojawiły sie pytania natury techniczej (nie jestem mechanikiem, więc wolę się was spytać o radę):
- Kumpel twierdzi, że turbina w TDI jest przystosowana do wtryskiwaczy, a ja mam w moim TD pompke i to nie będzie hulać.
- Muszę przełożyć intercooler i robić sporą gimnastykę z chłodzeniem
- Więcej babrania niż kupno używanej turibny na allegro (czyli daj se siana kup pasującą).
Proszę doradźcie czy mam się w to pakować czy nie.... szukam od 4h podobnego tematu i nie mogę natrafić.
Jeśli jest możliwośc włożenia tej turbinki do mojego silniczka to na co powinienem zwracać SZCZEGÓLNĄ uwagę ?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
AAZ 1,9 TD. Wsad turbiny z TDI. Da radę czy nie ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
z mojej wiedzy wynika że powinno pasować - zakładająz z IC musiał byś zabrać kierownicę powietrza koledze a jeśli chodzi o
powodzenie twego przedsięwzięcia jest moim zdaniem spore sprawdz czy turbo pasowało będzie na kolektor i zakładaj, sterowaniem turbiny możesz mieć problem z podłączeniem ale wszystko da się zrobić .
to kumpel ma VP a ty kolego masz VE jedno i drugie to pompa bosch różnią się sterowaniem i ciśnieniami jakie wytwarzają.Spajda pisze:Kumpel twierdzi, że turbina w TDI jest przystosowana do wtryskiwaczy, a ja mam w moim TD pompke i to nie będzie hulać.
powodzenie twego przedsięwzięcia jest moim zdaniem spore sprawdz czy turbo pasowało będzie na kolektor i zakładaj, sterowaniem turbiny możesz mieć problem z podłączeniem ale wszystko da się zrobić .
Był passat jest volvo i jeden i drugi ma w znaczku V