spadająca temperatura
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sylwek13225
- Mały gagatek
spadająca temperatura
Witam
dzisiaj jadąc niedługą trasą moim GOLFEM IV TDI 90koni ok 25 km w -16stopni zauważyłem że samochód nie może osiągnąć temperatury 90 stopni przy włączonym ogrzewaniu więc wyłączyłem ogrzewanie i temp osiągnięta więc ponownie włączyłem ogrzewanie a tu obserwuje jak temp spada o 1 kreskę poniżej 90 stopni co może być tego przyczyną dodam że termostat był wymieniony jakiś tydzień temu ma wahlera a i prędkość też nie była zawrotna bo w granicach 60-70 km/h ponieważ warunki na to nie pozwalały
dzisiaj jadąc niedługą trasą moim GOLFEM IV TDI 90koni ok 25 km w -16stopni zauważyłem że samochód nie może osiągnąć temperatury 90 stopni przy włączonym ogrzewaniu więc wyłączyłem ogrzewanie i temp osiągnięta więc ponownie włączyłem ogrzewanie a tu obserwuje jak temp spada o 1 kreskę poniżej 90 stopni co może być tego przyczyną dodam że termostat był wymieniony jakiś tydzień temu ma wahlera a i prędkość też nie była zawrotna bo w granicach 60-70 km/h ponieważ warunki na to nie pozwalały
Ostatnio zmieniony wt lis 30, 2010 21:58 przez sylwek13225, łącznie zmieniany 1 raz.
spadająca temperatura
Standard w TDI - są to po prostu tak sprawne silniki, że ilość ciepła przez nie wytwarzana może okazać się w niskich temperaturach niewystarczająca do utrzymania temperatury 90 stopni na silniku. Kolega opowiadał kiedyś że w Alhambrze na PD jadąc w Norwegii przy temp. ok -30 silnik mu się nagrzewał max do 50 stopni a rury od chłodnicy zimne. Oczywiście jak wyłączył ogrzewanie to po chwili jazdy osiągał temp 90 stopni ale weź jedź przy takim mrozie bez ogrzewania
Nie nastawiaj ogrzewania na max, dmuchawę włącz np. tylko na 1 stopień zamiast na 2 czy 3 i będzie OK
Nie nastawiaj ogrzewania na max, dmuchawę włącz np. tylko na 1 stopień zamiast na 2 czy 3 i będzie OK
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20139][img]http://www.motostat.pl/user_images/20139/icon1.png[/img][/url]
spadająca temperatura
Mam to samo. Zamierzam zakryc ten dolny wlot powietrza pod tablica rejestracyjna. Mam zamiar w ten sposób zakryc częsc chlodnicy. Dodam takze ze plyte pod silnikiem mam i nie chroni ona jakos znaczaco przed zimnem.
spadająca temperatura
Norma mam to samo przy tej temp, a termostat nowy, no prawie bo ma ok 1.5 roku.
spadająca temperatura
Po co?Przecież termostat i tak nie puszcza na chłodnicę?Całe ciepło idzie na nagrzewnicę która go odbiera do ogrzewania wnętrza auta.A jak jest zimno to wiadomo że tego ciepła trzeba więcej.micky pisze: Zamierzam zakryc ten dolny wlot powietrza pod tablica rejestracyjna.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
spadająca temperatura
ja mam to samo a nawet gorzej, przy odcinku 15km temp, nie wzrośnie nawet do 70 ale ogrzewanie mam na 2. nowy termostat mam. ale też czytałem ze te silniki aż tak mocno nie grzeją. kumpel miał ibize z silnikiem 1.9D to z nawiewów powietrze aż parzyło i 90 na blacie było.
spadająca temperatura
W zeszłym roku przy minus 20 parę st. silnik się nie nagrzał do 90 st przez km ponad 40 km. Dopiero po wjeżdzie na autostradę i jazda powyżej 100 km/h wskazówka temperatury załapała środek.
ekodriving 4.5
spadająca temperatura
Witam
W moim mk4 tdi wystarczy 6km do osiągnięcia temperatury 90 stopni przy temperaturze -12 stopni.
W moim mk4 tdi wystarczy 6km do osiągnięcia temperatury 90 stopni przy temperaturze -12 stopni.
spadająca temperatura
Z włączonym ogrzewaniem oczywiściesajmon12 pisze:W moim mk4 tdi wystarczy 6km do osiągnięcia temperatury 90 stopni przy temperaturze -12 stopni.
spadająca temperatura
sajmon12, Chyba że w mieście,bo inaczej to nie ma bata
W sumie wskaznik pokazuje na 90st już od 70st,ale jednak
W sumie wskaznik pokazuje na 90st już od 70st,ale jednak