Słabo pali albo wcale,jak zapali nie ma siły i gaśnie POMOCY
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
I dlaczego nie masz pociągniętej rury z osłonki kolektora wydechowego do filtra powietrza?
Pan Bóg dał nam nogi po to, żebyśmy mogli dojść tam, gdzie nie dojedziemy na glebie.
tylko że seboja wyraźnie napisał, że gaśnie sam na benzynie, na gazie też chwilę popracuje i zdycha.davout pisze:Jeżeli silnik odpalasz na benzynie, wkręcasz obroty żeby przełączyć na gaz, a on po przełączeniu gaśnie, to ewidentnie elektrozawór.
Ok, ale podłącz rure z osłonki kolektora do filtra powietrza, bo dopóki silnik nie osiągnie swojej temp, ciepłe powietrze do filtra ciągnie właśnie z tej rury, mogła Ci też klapka sie przyblokować, jak to było u mnie. Dodam że miałem takie same objawy
Pan Bóg dał nam nogi po to, żebyśmy mogli dojść tam, gdzie nie dojedziemy na glebie.
Re: Słabo pali albo wcale,jak zapali nie ma siły i gaśnie PO
No będę musiał to zrobić. A tak dla mojej wiadomości gdzie znajduje się elektrozawór ? i o jaką klapkę chodzi ? Bo muszę dodać że jak zmieniał mi ostatnio znajomy "blacharz" rozrząd to nie ustawiał zapłonu i od tamtego czasu zauważyłem że jak odpalam auto to z początku jak nie było takich mrozów to był słaby z początku i mógł zgasnąć jak lekkiej przegazówy nie zrobiłem ale jak się rozgrzał to już nie zchodził z obrotów i nie gasł. Dodam jeszcze że ojciec mój wpadł wczoraj na pomysł przykrycia silnika szmatami i zadziałało, po odpaleniu gdy silnik złapał widocznie temp. zaczoł chodzić, i dziś zrobiłem to samo to nawet na gazie nie gasł, a więc podejrzewam o to że nie osiąga on odpowiedniej temp. może właśnie przez to o czym ty mówisz czyli o tej rurce i filtrze powietrza, dziś pojadę nim zmienić termostat i czujnik temp. i ustawie zapłon może.davout pisze:Ok, ale podłącz rure z osłonki kolektora do filtra powietrza, bo dopóki silnik nie osiągnie swojej temp, ciepłe powietrze do filtra ciągnie właśnie z tej rury, mogła Ci też klapka sie przyblokować, jak to było u mnie. Dodam że miałem takie same objawy
A czym można by było domowym sposobem połączyć to osłonę z rurką od filtra powietrza ? bo tam jest duża temp. i guma to pewnie stopnieje...
elektrozawór tu masz
A poprawnie działa kiedy ten trzpień co wystaje chowa sie do środka. Ta czarna kopułka to cewka, która pod wpływem napięcia wypycha trzpień.
A poprawnie działa kiedy ten trzpień co wystaje chowa sie do środka. Ta czarna kopułka to cewka, która pod wpływem napięcia wypycha trzpień.
to gdzie go szukać, mógłbyś strzałką zaznaczyć na mojej focie ?, ej a mówiłeś o jakiejś klapce, o co z nią biega ?
No szukasz go przy parowniku ... A klapka o której mówie, znajduje sie w pudełku filtra powietrza. Jak wyciągniesz filter, masz tam taką śmieszną klapke, która działa na zasadzie podciśnienia. Kiedy silnik sie zagrzeje, zmienia swoje położenie. U mnie przez mróz ten mechanizm lekko zamarzł, a wystarczyło psiknąć WD40.
mialem podobnie wymienilem filterek gazu za 6zł , wykrec 2 srubki z silnicka krokowego od instalacji LPG przeczysc to z osadu (brudu) i zobacz czy dziala u mnie pomoglo .
To jak jutro wrócę to zajrzę pod klapę silnika i zrobię fote parownika i mi powiedzie gdzie jest odwodnienie jak jest, no i ten elektrozawór, ej a taką samą masz obudowę filtra jak u mnie?davout pisze:No szukasz go przy parowniku ... A klapka o której mówie, znajduje sie w pudełku filtra powietrza. Jak wyciągniesz filter, masz tam taką śmieszną klapke, która działa na zasadzie podciśnienia. Kiedy silnik sie zagrzeje, zmienia swoje położenie. U mnie przez mróz ten mechanizm lekko zamarzł, a wystarczyło psiknąć WD40.
Ej ale przez uszkodzoną przepustnicę mam odłączony silniczek krokowy od gazu i jest regulacja ręczna, bo jak komputer nim sterował to za dużo palił z 14 gazu a teraz na ręcznej regulacji pali 10l. A gdzie można kupić taki filterek ?magca01 pisze:mialem podobnie wymienilem filterek gazu za 6zł , wykrec 2 srubki z silnicka krokowego od instalacji LPG przeczysc to z osadu (brudu) i zobacz czy dziala u mnie pomoglo .
A chyba wiem gdzie ten elektrozawór ale jutro dla pewności się przypytam, a ten trzpień kiedy się wysówa a kiedy chowa, żebym wiedział kiedy i jak na to spojrzeć ?
U mnie mam taki filtr i to jest jedyna kalpka innej nie widziałem.seboja pisze:To jak jutro wrócę to zajrzę pod klapę silnika i zrobię fote parownika i mi powiedzie gdzie jest odwodnienie jak jest, no i ten elektrozawór, ej a taką samą masz obudowę filtra jak u mnie?davout pisze:No szukasz go przy parowniku ... A klapka o której mówie, znajduje sie w pudełku filtra powietrza. Jak wyciągniesz filter, masz tam taką śmieszną klapke, która działa na zasadzie podciśnienia. Kiedy silnik sie zagrzeje, zmienia swoje położenie. U mnie przez mróz ten mechanizm lekko zamarzł, a wystarczyło psiknąć WD40.
Czy to jest ten elektrozawór ?
1.Gdzie przy reduktorze można znaleźć odwodnienie ?
2. Gdzie dostanę filtr gazu ?
3.Ten trzpień kiedy się wysuwa a kiedy chowa, żebym wiedział kiedy i jak na to spojrzeć ?
W środku! Odczepiasz pokrywe wyciągasz filter i tam masz! A jak sprawdzić elektrozawór sam do tego dojdź. Poszukaj na google. Najpierw sam próbuj zdiagnozować usterke, a kiedy nie masz już pojęcia co dalej robić, pisz o pomoc.