Eric Shivley's '88 GTI
Eric Shivley's '88 GTI
Co tu dużo gadać, te mk2 każdy zna, już je kiedyś chciałem zrobić, ale z powodu, braku dostępności konkretnych części do 1:24 odpuściłem - chciałem mieć identycznego. Teraz gdy pojawiło się mk2 od Otto mogę te plany zrealizować, przygotowywałem się do podjęcia tego projektu jakieś 2 miesiące przez ten czas nawiązałem kontakt z Ericiem, który mnie obsypał zdjęciami i przedstawił historię auta z garścią info technicznego. Pozdrawiam go z tego miejsca Ale w przygotowanie wchodzi także czkanie na dogodną ofertę kupna modelu, no i się znalazła, model kupiłem od Arnolda... No i chyba tylko tyle mam do powiedzenia w przedmowie, wystarczy, że się rozpiszę w planach, a więc:
Nadwozie:
-lakier JazzBlue R32 LW5Z(jeszcze dokładnie nie wiem który odcień, ale raczej najbladszy)
-BBS RM' 8j z 1.5" rantami, niebieskie, czarny rotor i śrubki i wentyle w kształcie amunicji, opony Federal 195/45R15
-zdejmowane dekielki w felgach
-wycięcie maski i stworzenie komory, serce GTI KR DOHC 16V, blok, kolektor i elementy niektóre w czarnym połysku, inne zaś w macie, komora cała clean
-idealne odwzorowanie maski, przetłoczenia, wężyki do spryskiwaczy, to samo w komorze, mocowania maski, zawiasy itp.
-jedno tylne koło ściągnięte, dekielek obok, będzie stał na nóżce przykręconej zamiast koła, śruby rzucone obok
-gwint skręcony na maksa
-mocowanie frontu jak i cały front jak w 1:1, robione od podstaw
-czarne podszybie, uszczelki, pokrywa komputera
-dwa zmienne Rallye fronty, jeden jak w ori 1:1 zwykłe lampy, grill no emblem, drugi z czarnymi wkładami i znaczkiem
-tylne lampy GTI (tu jedyna zmiana ponieważ nie lubię clearów)
-pojedynczy wydech w czarnym macie robiony na zamówienie
-brak tylnej wycieraczki
-przednia wycieraczka jedna
-wszystkie elementy pakietu GTI/G60, klamki listwy itp. w kolorze karoserii
-czarne kierunki przednie FIFFT(jeszcze bardziej dymione)
-nowe blachy
-w przednim zderzaku zostawiona wnęka na blachę
-dokładka GTI w czarnym macie
-3ecie ori światło stopu
-wkłady lusterek US
-wszystkie szyby zielone
-pasek GTI na szybie przedniej
-przerobienie przedniego zderzaka, na wersję bez halogenów
-brak emblematów tylnych
-brak kierunkowskazów w błotnikach
-brak anteny
-brak znaczków na listwach bocznych
-przywrócenie zamka w listwie na klapie
-poprawienie lusterek
-dorobienie kierunków bo Arnold nie dał
i wiele, wiele innych drobiazgów
Silnik:
-KR
-robione na zamówienie kolektory z napisem DOHC 16V
-wszystko na podstawie bloku New Beetle Bb 1:18
-przerobienie go pod KR
-kolektor 4-2-1
-blok i kolektory malowane w czarnym połysku LC9Z tak jak rotory i grill...
Wnętrze:
-siedzenia RECARO obite czarną skórą i jasnym zamszem
-boczki, deska z czerwonymi paskami z wersji 16V
-białe zegary
-panel nawiewów US
-kierownica BBS w połowie malowana pod kolor nadwozia
-gałka mk4
-[ ludzie innej orientacji ] sportowe(ryflowana blacha)
-elektryka szyb/lusterek
-kontrolki na desce US
-radio Alpine
-kilka głośników
-tylna półka i parapety w czarnym zamszu
-MFA
-tempomat
-welurowy dywan GTI
-wszystkie plastiki urealnione
i jak wyżej przy nadwoziu dużo dupereli, które wyjdą w praniu
Zawieszenie/podwozie:
-nowe amory
-nowe tarcze
-nowe klocki
-nowe przewody hamulcowe
-urealnienie podwozia
-zrobienie wszystkich łap silnika, kołyski, belek itd.
-przelot
ogólnie wszystko od nowa bo seria nie powala...
Dla tych co nie wiedzą model ma wyglądać tak:
A tu z ex właścicielem - twórcą auta:
Co zrobiłem dotychczas:
Szlif skończony na chwilę obecną, wszystko przejechane P500 i jest git. Teraz model idzie do wycinania bebechów, przyjdzie to biorę się za komorę, i później za drobne poprawki szpachlą, dorobienie zamka tylnej klapy, zaszpachlowanie kierunków w błotnikach, zrobienia wnęki na blachę w przednim zdesiu, bo Arnold to olał i zostawił oszlifowaną bułę, co widać na zdjęciach Na koniec wyrycie resztek lakieru z PL, ostateczny szlif i blacharka gotowa... Zmian nie dużo na zewnątrz Obecnie wszystko wygląda tak:
Będę też zwężał listwę nad wnęką i przerabiał lekko klapę i klosze, żeby były bardziej kanciaste jak to jest w 1:1
Jakiś czas temu stało się bam, model się połamał cały, ale jest już prawie odratowany... Po Nowym Roku pokażę budę...
Dla nie wiedzących, tak to jest ten jedyny model mk2 w 1:18. G60 czerwone firmy OttoModels za 300 ileś złotych, ja go nabyłem 2hand za... 80 zł
Pozdro
Nadwozie:
-lakier JazzBlue R32 LW5Z(jeszcze dokładnie nie wiem który odcień, ale raczej najbladszy)
-BBS RM' 8j z 1.5" rantami, niebieskie, czarny rotor i śrubki i wentyle w kształcie amunicji, opony Federal 195/45R15
-zdejmowane dekielki w felgach
-wycięcie maski i stworzenie komory, serce GTI KR DOHC 16V, blok, kolektor i elementy niektóre w czarnym połysku, inne zaś w macie, komora cała clean
-idealne odwzorowanie maski, przetłoczenia, wężyki do spryskiwaczy, to samo w komorze, mocowania maski, zawiasy itp.
-jedno tylne koło ściągnięte, dekielek obok, będzie stał na nóżce przykręconej zamiast koła, śruby rzucone obok
-gwint skręcony na maksa
-mocowanie frontu jak i cały front jak w 1:1, robione od podstaw
-czarne podszybie, uszczelki, pokrywa komputera
-dwa zmienne Rallye fronty, jeden jak w ori 1:1 zwykłe lampy, grill no emblem, drugi z czarnymi wkładami i znaczkiem
-tylne lampy GTI (tu jedyna zmiana ponieważ nie lubię clearów)
-pojedynczy wydech w czarnym macie robiony na zamówienie
-brak tylnej wycieraczki
-przednia wycieraczka jedna
-wszystkie elementy pakietu GTI/G60, klamki listwy itp. w kolorze karoserii
-czarne kierunki przednie FIFFT(jeszcze bardziej dymione)
-nowe blachy
-w przednim zderzaku zostawiona wnęka na blachę
-dokładka GTI w czarnym macie
-3ecie ori światło stopu
-wkłady lusterek US
-wszystkie szyby zielone
-pasek GTI na szybie przedniej
-przerobienie przedniego zderzaka, na wersję bez halogenów
-brak emblematów tylnych
-brak kierunkowskazów w błotnikach
-brak anteny
-brak znaczków na listwach bocznych
-przywrócenie zamka w listwie na klapie
-poprawienie lusterek
-dorobienie kierunków bo Arnold nie dał
i wiele, wiele innych drobiazgów
Silnik:
-KR
-robione na zamówienie kolektory z napisem DOHC 16V
-wszystko na podstawie bloku New Beetle Bb 1:18
-przerobienie go pod KR
-kolektor 4-2-1
-blok i kolektory malowane w czarnym połysku LC9Z tak jak rotory i grill...
Wnętrze:
-siedzenia RECARO obite czarną skórą i jasnym zamszem
-boczki, deska z czerwonymi paskami z wersji 16V
-białe zegary
-panel nawiewów US
-kierownica BBS w połowie malowana pod kolor nadwozia
-gałka mk4
-[ ludzie innej orientacji ] sportowe(ryflowana blacha)
-elektryka szyb/lusterek
-kontrolki na desce US
-radio Alpine
-kilka głośników
-tylna półka i parapety w czarnym zamszu
-MFA
-tempomat
-welurowy dywan GTI
-wszystkie plastiki urealnione
i jak wyżej przy nadwoziu dużo dupereli, które wyjdą w praniu
Zawieszenie/podwozie:
-nowe amory
-nowe tarcze
-nowe klocki
-nowe przewody hamulcowe
-urealnienie podwozia
-zrobienie wszystkich łap silnika, kołyski, belek itd.
-przelot
ogólnie wszystko od nowa bo seria nie powala...
Dla tych co nie wiedzą model ma wyglądać tak:
A tu z ex właścicielem - twórcą auta:
Co zrobiłem dotychczas:
Szlif skończony na chwilę obecną, wszystko przejechane P500 i jest git. Teraz model idzie do wycinania bebechów, przyjdzie to biorę się za komorę, i później za drobne poprawki szpachlą, dorobienie zamka tylnej klapy, zaszpachlowanie kierunków w błotnikach, zrobienia wnęki na blachę w przednim zdesiu, bo Arnold to olał i zostawił oszlifowaną bułę, co widać na zdjęciach Na koniec wyrycie resztek lakieru z PL, ostateczny szlif i blacharka gotowa... Zmian nie dużo na zewnątrz Obecnie wszystko wygląda tak:
Będę też zwężał listwę nad wnęką i przerabiał lekko klapę i klosze, żeby były bardziej kanciaste jak to jest w 1:1
Jakiś czas temu stało się bam, model się połamał cały, ale jest już prawie odratowany... Po Nowym Roku pokażę budę...
Dla nie wiedzących, tak to jest ten jedyny model mk2 w 1:18. G60 czerwone firmy OttoModels za 300 ileś złotych, ja go nabyłem 2hand za... 80 zł
Pozdro
Eric Shivley's '88 GTI
Matko ! Ile modzenia 3mam kciuki za ten projekt Coś wymodzisz
CONTINENTAL ContiEcoContact CP 195/65 R15 91V Z NOWYM STALAKIEM ORI VW SPRZEDAM !!!!
Re: Eric Shivley's '88 GTI
Kuba ma pomysła Lep lep , czekamy
CONTINENTAL ContiEcoContact CP 195/65 R15 91V Z NOWYM STALAKIEM ORI VW SPRZEDAM !!!!
Eric Shivley's '88 GTI
Nie ma za dużo progressu... W sumie to nie ma co pokazywać, ale zrobiłem zdjęcie, bo miałem aparat w ręce. Poszlifowałem całe wnętrze pod malowanie, teraz tylko czekam do Wigilii bo takie coś na mnie czeka, a chcę uciąć zagłówki i nie mam czym <_< Eh te Nasze mamy.
Może nie jest to Dremel, ale lepsze to niż nic.
Zagłówki muszę odciąć, poszerzyć je na wymiary tych Recaro i posadzić je na wysięgnikach i w sumie jeszcze tylko słupki z pasami dorobić, szyny pod fotele i malowanie, flockowanie i obklejanie foteli. Aha no i kiere skończyć bo robię od podstaw na bazie tej ori.
Może nie jest to Dremel, ale lepsze to niż nic.
Zagłówki muszę odciąć, poszerzyć je na wymiary tych Recaro i posadzić je na wysięgnikach i w sumie jeszcze tylko słupki z pasami dorobić, szyny pod fotele i malowanie, flockowanie i obklejanie foteli. Aha no i kiere skończyć bo robię od podstaw na bazie tej ori.
Eric Shivley's '88 GTI
Fred_VW, czytamy ze zrozumieniem...
Mój kibel R32 wsadzamy Vortecha=======>
jedni kupują coraz nowsze, a drudzy coraz starsze
SWAPY 6v, 8v, 10v, 12v, 16v, 20v 24v i inne cuda
Eric Shivley's '88 GTI
A no jednak się przedłuży bo umaniło mi się zrobienie podłokietnika wyciąganego w tylnej kanapie
Eric Shivley's '88 GTI
kubcor, temat powinieneś zacząć tak http://vimeo.com/3202170
Obserwuje twoje projekty i jestem pod wrażeniem. Fajne kółeczka. Gdzie zanabyłeś?
Obserwuje twoje projekty i jestem pod wrażeniem. Fajne kółeczka. Gdzie zanabyłeś?
Mój kibel R32 wsadzamy Vortecha=======>
jedni kupują coraz nowsze, a drudzy coraz starsze
SWAPY 6v, 8v, 10v, 12v, 16v, 20v 24v i inne cuda
Eric Shivley's '88 GTI
Jedziesz jedziesz Widzę szczegółów nie szczędzisz
Eric Shivley's '88 GTI
-=Badyl=-, są to ori G60 z tego modelu od nowości, ale z nowymi 1.5" rantami i wyciąganymi dekielkami... Po prostu przeróbka...
Co do filmu to byłem pewien, że każdy zna, a poza tym wtedy miał front na dwa oka, a ja robię tak jak miał później, czyli Rallye
Yamakashi, bo ten model zasługuje na szczegóły
Co do filmu to byłem pewien, że każdy zna, a poza tym wtedy miał front na dwa oka, a ja robię tak jak miał później, czyli Rallye
Yamakashi, bo ten model zasługuje na szczegóły
Re: Eric Shivley's '88 GTI
Yamakashi, bo ten model zasługuje na szczegóły [/quote]
Hehehe porządnie powiedziane
Hehehe porządnie powiedziane