czarny kabel goracy oraz ztopony bezpiecznik przy akum?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
krzysbiker
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: krzysbiker » wt wrz 14, 2010 17:23

witam koledzy mam problema czy ktos moze mi powiedziec od czego jest ten czarny kabel oraz 1 bezp od lewej na tej małej skrzynce na akumlarotrze kabel jest straszni ciepły i pomału sie topi wszystko wokół ?dołanczam fotke
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b2 ... 3dc5a.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e43 ... b184d.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt wrz 14, 2010 17:27

Wyciągnij bezpiecznik i popraw blaszki pod nim, tak żeby bezpiecznik miał dobry styk z nimi. Kiepski styk to grzanie się bezpiecznika i topienie się jego obudowy. Podobnie z kablem...odkręcić i przeczyścić styki.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » wt wrz 14, 2010 17:29

Kabel jest od alternatora a bezpiecznik od wentylatora chłodnicy, prawdopodobnie właśnie w wentylatorze lub jego sterowniku jest zwarcie i topi się wszystko.
Innym powodem mogą być brudne lub luźne połączenia - sprawdzić, dokręcić, dogiąć piny (bezpiecznik).
Na próbę, czasowo- proponuję wyjąć wtyk z wentylatora, czy też nadal będzie wybijać bezpiecznik.

Awatar użytkownika
krzysbiker
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: krzysbiker » wt wrz 14, 2010 17:53

wąłsnie wruciełm z garazu przecisciłem styki itd dalej to samo tszytko gorace ten 1 kabel czarny i bezp

Awatar użytkownika
krzysbiker
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: krzysbiker » wt wrz 14, 2010 18:14

elektryk stwierdził wymienic cała skrzyke bezp.?

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » wt wrz 14, 2010 21:04

Ja miałem to samo. Nawet na forum zadałem pytanie, bo sam nie wiedziałem co się dzieje, jednak nikt mi nie raczył nawet odpisać, więc sam musiałem się z tym męczyć... :( Wiedziałem w czym rzecz, bo w głównym wentylatorze szczotka się zapiekła i lekko się tam nadfajczyło. Bezpiecznik ten od wentylatora też był właśnie nadtopiony. Zrobiłem ten wentylator, w sumie to kupiłem drugi bo uszkodziłem go przez przypadek, bezpiecznik nowy założyłem, ale dalej po jakimś czasie topił się. bardzo mocno się grzeje. Później już wyciągnąłem obudowę bezpiecznika i samą blaszkę włożyłem w gniazdo. Trochę to dłużej wytrzymało, ale ta skrzynka w tym miejscu już zaczęła się topić. Więc rozebrałem tą całą czarną skrzynkę, fakt - dobrego styku nie było na blaszkach. Przeczyściłem dokładnie, podoginałem blaszki, poskładałem do kupy i założyłem nowy bezpiecznik. Dalej się dziadostwo mocno grzeje, ale póki co nic się nie topi, zobaczymy za jakiś czas (odpukać). Kabel co prawda się nie grzeje co opisujesz, ale bezpiecznik tak. Dlatego też przy tej okazji zapytać się chciałem innych użytkowników, czy wam też się ten bezpiecznik grzeje? Może jest jakieś wyjście i wsadzić tam mocniejszy bezpiecznik? Może przez to mniej się będzie grzał?
krzysbiker pisze:elektryk stwierdził wymienic cała skrzyke bezp.?
przed kupnem nowej rozbierz starą - pod spodem są takie zaczepy by ja rozebrać - ciężko wychodzi, ale uda się. Przeczyść wszystko dobrze i obserwuj jak ja. Bo też możesz trafić na podobną jak Twoja, jak kupisz niby nową używkę, a ciekawe jaki koszt nowej w ASO?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » wt wrz 14, 2010 21:21

Zaraz, gorące NATYCHMIAST po założeniu klem czy też po jakimś czasie - jakim? po odpaleniu czy bez? I co wówczas jest włączone.
Odepnij jeszcze (odkręć śrubę) z alternatora z grubym przewodem. Możliwe że dioda dostała przebicia i "ucieka" Koledze prąd z aku.

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » wt wrz 14, 2010 21:29

U mnie bezpiecznik zaczyna się robić gorący po paru sekundach jak tylko wiatraki się włączą (klima). teraz po czyszczeniu też się grzeje ale jeszcze nic się na szczęście nie topi...

Awatar użytkownika
krzysbiker
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: czarny kabel goracy oraz ztopony bezpiecznik przy akum?

Post autor: krzysbiker » śr wrz 15, 2010 15:13

u mnie zczyna sie grzac jakies 3 sek od odpalenia auta kuiłem na allegro uzywke ale nie stopiona za 100 zobzcymy czy to jest to

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » śr wrz 15, 2010 17:13

krzysbiker pisze:kuiłem na allegro uzywke ale nie stopiona za 100 zobzcymy
ja bym najpierw na Twoim miejscu próbował to przeczyścić, stówka drogą nie chodzi, ale twoja kasa oczywiście ;)

Awatar użytkownika
krzysbiker
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: krzysbiker » śr wrz 15, 2010 22:03

poodkrecałem wszystko czysciłem papierem sciernym wszystkie stylki ale to niec nie dało dalej sie grzeje

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr wrz 15, 2010 22:10

Pozostaje wyjmować wszystkie, ALE PO JEDNYM!, bezpieczniki od urządzeń pracujących/będących pod prądem na przekręconym kluczyku. Kiedyś Kolega wychwyci, co grzeje ten kabel.
Można jeszcze przejrzeć jego trasę do skrzynki bezpieczników, do rozrusznika (też z niego potem dalej idzie na rozrusznik).
W skrócie - odpinanie i szukanie, nikt na odległość tu nie powie:to jest to!

Awatar użytkownika
krzysbiker
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: krzysbiker » czw paź 14, 2010 13:13

okazało sie zły styk na złaczce kabla trzeba było jeszcze raz zaplesc i dodtkowo podlutowac styk z góry dzikei

wolickiim
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wolickiim » sob gru 25, 2010 21:37

krzysbiker pisze:u mnie zczyna sie grzac jakies 3 sek od odpalenia auta kuiłem na allegro uzywke ale nie stopiona za 100 zobzcymy czy to jest to
Witam w moin golfie wystarczyło zmienić akumulator na nowy i po problemie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”