kontrola abgaswarnleuchte
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
WITAM
Posiadam golfa IV 1.6 16V 2000r z instalacją gazową. Wsiadam dzisiaj do auta, odpalam po czym zaczyna migać kontrolka oznaczona w niemieckiej książce jako "abgaswarnleuchte". Silnik jakoś tak dziwnie pracował, miałem wrażenie jakby się bardziej "trząsł" troszkę i tak jak by się leciutko przyduszał. Zrobiłem małe oględziny po czym zostawiłem auto. Po ok 30 minutach ponownie poszedłem do auta i odpaliłem. Silnik chodził płynniej, nie była odczuwalna nierówna praca silnika ale alarm cały czas się pali tyle, że już nie mruga a świeci stale. Czy ktoś miał podobny problem?? podejrzewam że to może być coś od katalizatora ale najbardziej przejęła mnie ta nierówna praca silnika, która przy paru próbach odpalenia byłą niepokojąca, a później po tych 30 minutach było ok. Pomocy...
pozdrawiam
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Jak mruga chek to cewka, temperatury były sprzyjające takim awariom, właśnie też pożegnałem jedną w czasie świat, dobrze ze mialem zapas w bagazniku.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
Właśnie najbardziej mnie martwiła ta sytuacja z migającym "checkiem" i nierówna praca silnika. Planowałem właśnie na dniach wymianę świec więc myślę, że w przyszłości będzie lepiej.
Mam ten sam problem w tym temacie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=139&t=373898" onclick="window.open(this.href);return false;, ktoś coś doradzi co wymienić, zakupić.
Re: kontrola abgaswarnleuchte
masz na myśli katalizator? tez mi się tak wydaje, że coś może być nie halo. Myśle, że trzea się podpiąc pod komputer i zobaczymy co tam nam pokaże...edzio pisze:Migający check to ostrzeżenie o możliwości uszkodzenia kata.
dokładnie,system to tak indentyfikuje jako stan krytyczny dlatego miga ,a nie tylko świeci.Ale oczywiście nie we wszystkich modelach.pin1982 pisze:masz na myśli katalizator?
właśnie najbardziej mnie ten mrugający check obawial bo wtedy silnik pracował nierówno. gdy check tylko się świecił było ok