Mam taką samą instalację, silnik 1.6, pali mi średnio 9,5 do 10,5 l. Na trasie 8,5kkasper pisze: Mam pytanie do uzytkownikow trójek z gazem z silnikiem 1.6 ile wam spala średnio gazu??
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Mam taką samą instalację, silnik 1.6, pali mi średnio 9,5 do 10,5 l. Na trasie 8,5kkasper pisze: Mam pytanie do uzytkownikow trójek z gazem z silnikiem 1.6 ile wam spala średnio gazu??
evolution pisze:ygd pisze:Przy toroidalnym zbiorniku nie da się tego ustawić.a co ma nie moznosci ustawienia rezerwy to ze zbiornik jest toroidalny????
jak sie chce to sie da i nie wazne jaki zbiornik a takie tlumaczenie to nie dla mnie.
Nie podpowiem Ci jak to zrobic, ale ojciec u znajomego mechanika jakis czas temu to robil. Mowil, ze kupil taki zestaw do odnowienia reduktora z nowymi membranami. Jak otworzyli reduktor, to stare byly juz niezle zjechane, wiec wymiana byla jak najbardziej sluszna. Membrany glownie sie niszcza, gdy sie jezdzi na gazie, jak silnik i plyn chlodzacy jest jeszcze zimny.Artur D. pisze:Witam Gazowników!
Mam instalację BRC I generacji ze zbiornikiem w kole 42 litry.
Spisuje się ok, ale z czasem zacząłem zauważać spadek mocy i wzrost spalania (mimo regularnych regulacji i wymian filtra).
Przeczytałem niedawno artykuł w "Motorze", że co 40-50 tys. km należy rozebrać reduktor, wymyć benzyną, przedmuchać wszystko i wymienić membrany. Według autora gaz mamy kiepski i mimo filtra w reduktorze robi się z czasem niezły syfek, poza tym mrozy i upływ czasu też mają wpływ na żywotność membran.
Mam zatem pytanie:
czy Waszym zdaniem rzeczywiście jest taka potrzeba, a jeśli tak, czy można się pokusić o samodzielne wykonanie tych czynności i w jaki sposób?
Pozdrawiam
Witam!7. Czemu silnik gaśnie po wrzuceniu na luz?
Winny jest tu dolot powietrza. Przy instalacji gazowej powietrze musi być zasysane swobodnie, podczas gdy w większości aut jest prowadzone od wlotu pod maską gdzie rozpędzone powietrza wpada do dolotu z dużą siłą. Po wrzuceniu na luz mieszanka zostaje mocno rozrzedzona i w efekcie silnik gaśnie. Należy umieścić dolot w takim miejscu gdzie nie będzie podmuchów powietrza. Dodatkowo powinno być to jak najchłodniejsze miejsce, gdyż chłodne powietrze jest najlepsze dla silnika (mniejsze spalanie, lepsze osiągi).
Zazwyczaj instalatorzy gazu idą na łatwiznę odkręcając dolot w przeciwną stronę, jednak wtedy z reguły zasysane jest powietrze z komory silnika, a więc powietrze ciepłe. Można tak jeździć lecz trzeba mieć świadomość, że nie jest to najlepsze rozwiązanie.
Niektórzy też po prostu preferują jazdę bez wrzucania luz powyżej 40-50 km/h.
Witam!Czemu silnik gaśnie po wrzuceniu na luz?
Winny jest tu dolot powietrza. Przy instalacji gazowej powietrze musi być zasysane swobodnie, podczas gdy w większości aut jest prowadzone od wlotu pod maską gdzie rozpędzone powietrza wpada do dolotu z dużą siłą. Po wrzuceniu na luz mieszanka zostaje mocno rozrzedzona i w efekcie silnik gaśnie. Należy umieścić dolot w takim miejscu gdzie nie będzie podmuchów powietrza. Dodatkowo powinno być to jak najchłodniejsze miejsce, gdyż chłodne powietrze jest najlepsze dla silnika (mniejsze spalanie, lepsze osiągi).
Zazwyczaj instalatorzy gazu idą na łatwiznę odkręcając dolot w przeciwną stronę, jednak wtedy z reguły zasysane jest powietrze z komory silnika, a więc powietrze ciepłe. Można tak jeździć lecz trzeba mieć świadomość, że nie jest to najlepsze rozwiązanie.
Niektórzy też po prostu preferują jazdę bez wrzucania luz powyżej 40-50 km/h
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości