Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ile wam pali diesel?
bikerxc, normalnie pali . na zimnym zawsze bedzie palil wiecej . Diesle nie pala 3 L jezdzac w dlugie trasy mozna miec mile spalanie ale nie po 20 km z czego w 8 sie nagrzewa
poczytaj tematy o temp silnika w dziale technicznym dot diesli bedziesz mial wskazowki od czego zaczac jezeli chodzi o nagrzewanie . Pewnie termostat uwalony
poczytaj tematy o temp silnika w dziale technicznym dot diesli bedziesz mial wskazowki od czego zaczac jezeli chodzi o nagrzewanie . Pewnie termostat uwalony
Re: Ile wam pali diesel?
bikerxc pisze:Przed kupnem diesla kilka osób zapewniało mnie że będzie palił 5.5litra.
owszem . rozgrzej auto , wypadnij na droge szybkiego ruchu 5 bieg 90 na godzine i tak jedz 300 km to ci wyjdzie spalanie 5 L
Ile wam pali diesel?
niestety, ale to prawda, bo nawet w trasie jak pojedziesz 120 km/h to o 6 l na 100 km można zapomnieć. To nie TDI. Na pewno też fakt, że długo Ci się nagrzewa to będzie troszke wiecej spalał. Pewnie termostat przepuszcza - sprawdż jak masz ok 85 stopni górny i dolny wąż do chłodnicy - górny powinien być gorący, a dolny zimny. Jeśli dolny jest ciepły to termostat do wymianyperki pisze:owszem . rozgrzej auto , wypadnij na droge szybkiego ruchu 5 bieg 90 na godzine i tak jedz 300 km to ci wyjdzie spalanie 5 L
Lepiej mieć brzuch od piwa, niż garb od roboty :)
-
- Forum Master
Ile wam pali diesel?
Witam, te 85-90 stopni to powinieneś mieć po jakiś 5-7km, anie po 25km. Mi to wygląda na walnięty termostat. Mój ASV zimą spala max 5,6l/100.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
- czarodziej6969
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ciekawe, dzis zrobilem 50 km po miescie na rozgrzanym silniku normalna jazda bez zamulania czy tez krecenia, komp pokazal 8.9Lodzim pisze:ta i zawija te sreberkatomek08 pisze:Mój ASV zimą spala max 5,6l/100.
a jakie bylo realne spalanie hmm to jest ciekawe jak droga jest w miare czarna to spala po miescie 7,5 ~8L
no własnie ale sa tacy ze na powietrze jeżdzą tylko pozazdroscićczarodziej6969 pisze:ciekawe, dzis zrobilem 50 km po miescie na rozgrzanym silniku normalna jazda bez zamulania czy tez krecenia, komp pokazal 8.9Lodzim pisze:ta i zawija te sreberkatomek08 pisze:Mój ASV zimą spala max 5,6l/100.
a jakie bylo realne spalanie hmm to jest ciekawe jak droga jest w miare czarna to spala po miescie 7,5 ~8L
-
- Forum Master
Ile wam pali diesel?
Kolego z Radomia do mnie nie masz daleko, więc zapraszam Cię. zalejemy zbiornik do pełna zrobimy ze 100km i później dolejemy do pełna i sam będziesz się mógł przekonać. Te 5,6l/100km to nie średnia z kompa, lecz z tankowania pod korek .
Tomek
Ile wam pali diesel?
to ja też się podzielę.
lato odcinek 200km Gliwice - Wrocław 2 osoby + załadowany bagażnik, 130-140km/h cały czas : 6.5l wyszło z moim obliczeń
zima w pojedynkę głownie droga szybkiego ruchu ale również miasto: ok 5,5-7,5l zależnie od dawkowania gazu.
lato odcinek 200km Gliwice - Wrocław 2 osoby + załadowany bagażnik, 130-140km/h cały czas : 6.5l wyszło z moim obliczeń
zima w pojedynkę głownie droga szybkiego ruchu ale również miasto: ok 5,5-7,5l zależnie od dawkowania gazu.
"Lamborghini to esencja wszystkiego, co sprawia, że samochody są interesujące, ekscytujące i cudowne. A my musimy je za to kochać" Jeremy Clarkson
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=458308 Mk2 WOB Edition by lukas640
Ile wam pali diesel?
nie mam co robic tylko latac 200 km w jedna strone zeby sie przekonać jak toje auto jezdzi na samym prawie powietrzutomek08 pisze:Kolego z Radomia do mnie nie masz daleko, więc zapraszam Cię
Ile wam pali diesel?
Tylko moje obliczenia mogą być bardzo różne od rzeczywistości. Są to wskazania orientacyjne. W całej trasie czyli 2x trasa Gliwice - Wrocław plus trochę jeżdżenia po Wrocławiu wyszło spalanie 7,3l.
A w zimie to prędkości od 80km/h na ekspresówce do 120km/h więc jak widać różnice są spore również w spalaniu.
A w zimie to prędkości od 80km/h na ekspresówce do 120km/h więc jak widać różnice są spore również w spalaniu.
"Lamborghini to esencja wszystkiego, co sprawia, że samochody są interesujące, ekscytujące i cudowne. A my musimy je za to kochać" Jeremy Clarkson
Ile wam pali diesel?
Czemu niektórzy nie potrafią zrozumieć, jak Ty Kolego odzim że nie każdy jeździ z butem w podłodze? Jak ktoś oszczędnie jeździ to mu tyle spali i nie będzie przy tym wcale zamulał. Ja gaz do podłogi wciskam jak czyszczę turbo lub przy wyprzedzaniu (i to też nie zawsze!). Po mieście absolutnie nie widzę takiej potrzeby, bo bym chyba zaraz komuś w dupę wjechał albo na dziurze koło rozwalił, także mój ALH praktycznie nigdy nie wie co to po mieście but w podłogę i dlatego potem spalanie niższe jest. Teraz mam spalanie na kompie 5,7 (czyli realnie 6,5 gdzieś) po 500 km - jazda wokół komina. Także zastanawiam się jak Wy jeździcie Waszymi autami, że Wam po mieście 1.9 TDI 8-9L spala. To ciekawe ile by Wam palił jakiś benzyniak V6 - chyba z 15 litrów... Mój brat ma BMW 525i (192 KM) i mu to w lecie po mieście pali 11-12 PB, to jak się postaracie to niedługo będziecie mieli spalanie jak jego 200-konne R6