cowboy pisze:Ty chcesz upuszczać w atmosfere !!
a gdzie napisałem że chcę puszczać powietrze w atmosferę?
cowboy pisze:- G60 to benzyna gdzie jest ważny AFR ?
to aukrat nic nie ma do rzeczy bo sygnał i tak jest naliczany według wskazań przepływomierza lub mapsensora umieszczonego za przepstnicą którą porusza pedał gazu.
wtedy nie jet ważne jakie ciśnienie jest przed przepustnicą tylko za nią.
cowboy pisze:a co złego się stanie jesli kompresor bedzie dmuchał do silnika te 0,4 Bara ?
a po co ma nie potrzebnie obciązać silnik??
napędzanie samego kompresora zabierze Ci na pewno mniej mocy niż włączenie klimy pod warunkiem że kanał obejściowy jest otwarty. więc na celu ma to aby silnik był ekonomiczny.cowboy pisze:po co chcesz tracić moc na napęd kompresora, żeby to wypuszczać w powietrze przy stałych prędkościach,
a to żeby pompował wtedy kiedy gaz jest w podłodze, to akurat jest najmniejsze piwo.
cowboy pisze:a przy pełnym bucie i tak napompuje turbina
to że duże WG ma równie dużego lub jeszcze większego laga.
jest dokładnie na odwrót.cowboy pisze:sory kolego ale kompletnie nie rozumiesz co piszę
kompresor mechaniczny ma mniejszą sprawność, obciąża on mechanicznie wał i zabiera dużo więcej mocy niż tirbospręzarka
to prawda że kompresor ma mniejszą sprawność ale nie ma zjawiska nienadążności za silnikiem w stanach nieustalonych czyli nagła zmiana obrotów np tuż po redukcji biegu. każda turbina przez chwile nie pompuje.
nie jeździłeś z większym turbem więc chyba nie wiech o czym mówisz.
bo jeśli dużym turbem nazwiesz np GT1749VA lub GT18V to wybacz ale to były początki moich eksperymentów.
są to małe niewydolne turbinki które nadają się do auta którym jeździsz po bułeczki a nei do auta które ma jeździć i to dość szybko.
cowboy pisze: k kompresor pompuje to i pobiera moc z silnika i to wcale nie mało. podobnie VNT.
sory kolego ale kompletnie nie rozumiesz co piszę
kompresor mechaniczny ma mniejszą sprawność, obciąża on mechanicznie wał i zabiera dużo więcej mocy niż tirbospręzarka
zrób ten test ze zdejmowaniem i zakładaniem wężyka od gruszki sterującej turbiną wtedy będziesz wiedział o czym piszę. dla lepszego wgląd co się z silnikiem dzieje proponuje żebyś zdjął wtyczkę od przepływomierza, bo napiszesz tekst w stylu: "przepływka zaczeła pokazyważ ECU że silnik pobiera większe ilości powietrza dlatego ECU podaje większą dawkę"
jeszcze lepiej to będzie widoczne przy obrotach rzędu 2000-2500rpm.
zdziwisz się ile mocy silnik straci na wydechu po zamknięciu geometrii.
tak samo jest z kompresorem.
jeśli nie będzie na wyjściu z kompresora ciśnienia ani innej przeszkody będzie on pobierał znikomą moc.
a teraz zatkaj go na wyjściu to zobaczysz co się stanie.
albo jeszcze inaczej.
weź jaką kolwiek pompkę, nawet od roweru.
poruszaj nią, a teraz załóż na wyjście jakieś zwężenie lub poprostu zacznij pompować koło. w miarę jak rośnie ciśnienie trzeba coraz większej siły żeby powietrze wtłoczyć do koła a w naszym wypadku kompresor kiedy na wyjściu ma ciśnienie na wyjściu, będzie bardziej obciążał silnik.
nie napisałem w kontekście Diesli ale jak ostanio stosowali w silnkach PG czyli popularnie mówiąc G60 to kompresor ponownie powrócił w silnikach TFSI.cowboy pisze:gdzie tak powraca ?
cowboy pisze:powraca na forum dłubania TDI w jakiś dziwnych postaciach, juz był jeden co chciał 300KM robić z AFNa
skoro gość ma pieniądze lub umiejętności i wiedzę to czemu mu zabraniać?
przecież to jego auto.
z racji że TDI nie jest chętne pracować z mocą na dużych obrotach to kompresor mija się z celem bo wystarczy VNT jeśli komuś mało mocy może sobie zaaplikować większą turbinę np GT2052V lub GTB2260VK.
tylko że VNT w porównaniu WG czy kompresora ja jedną jak dla mnie poważną wadę.
jak dłuższy czas jeździsz spokojnie to się zacina mechanizm regulacji ciśnienia doładowania. jakie to ma dla turbiny skutki a czasem i dla silnika to każdy wie.
cowboy pisze:jeszcze raz bedziesz pisał takie bzdety to temat zostanie zamkniety, nie musisz sie tu chwalić jak to znasz TD
nie taki był cel ale Ty dajesz każdemu do zrozumienia że gó***no wie, więc najlepiej niech się nie odzywa.
jeśli nie masz nic ciekawego do wniesienia do tematu poponuję wykasować naszą dzisiejszą dyskusję i dać się innym wypowiedzieć.
to że coś jest mało popularne to nie znaczy że jest złe.
w czasach kiedy Tesla żył każdy miał go za wariata a jakoś nauka nie jest w stanie do dziś wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa część z jego wynalazków.
choćby turbina pierścieniowa która swoją sprawnością przewyższa wszelkie dziś znane urządzenia spalinowe.
wtedy też uważano że on nic nie wie bo wystarczyło że inni bardziej znane osobistości z dziedziny nauki się wypowiedziały że to jest nie możliwe.
cowboy pisze: arwam napisał(a):podobnie jak 1,8bara z GT2052V
co ma piernik do wiatraka ?
po prostu kompresorem sie wytawarza zwykle kolo 0,4 - 0,6 Bara doładowania
z turbin też się dmuchało kiedyś tyle samo.
nie znaczy że nie można więcej.
cowboy pisze:do 200KM w TD , TDI kompresor do niczego nie jest potrzebny, wręcz przeszkadza - dlatego napisałem żebyś podał ile chcesz miec NM np przy 1500 rpm lub narysował wykres - po raz kolejny sie motasz i nie czytasz ze zrozumieniem
jeśli ja czytam bez zrozumienia to Twoją postawę pominę milczeniem
w powyższym moim poście chyba wyraźnie napisałem że zamierzam użyć do tego większej turbiny na WG, a te są obarczone wadą dużej bezwładności zwłaszcza jeśli są zamontowane na mniejszym silniku.
jesli teraz napiszesz że moja argumentacja jest bez podstawna będzie to świadczyć o Twojej nieznajomości praw fizyki, a czy Ci to się podoba czy nie fizyka rządzi wszelkimi zjawiskami i procesami jakie istnieją wokół nas.